چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

رئیس جمهور اسلام گرا


رئیس جمهور اسلام گرا

سرانجام پس از کشمکشهای زیاد میان اسلام گرایان و مخالفان آنها,عبدالله گل توانست رئیس جمهور جدید ترکیه شود

سرانجام پس از کشمکشهای زیاد میان اسلام‌گرایان و مخالفان آنها،عبدالله گل توانست رئیس جمهور جدید ترکیه شود.ارتش،حزب جمهوریخواه خلق و دادگاه قانون اساسی ترکیه به شدت از حضور گل در راس معادلات سیاسی آنکارا ناراضی بوده و سعی دارند این نارضایتی خود را به اشکال مختلف بروز دهند.پس از کارشکنی‌های سکولارها و لائیکهای ترکیه و اعلام برگزاری انتخابات توسط حزب عدالت و توسعه،اسلام گرایان به رهبری رجب طیب اردوغان و عبدالله گل توانستند یکی از حساس‌ترین پیروزیهای خود را جشن بگیرند.این پیروزی سبب شد نقشه های ارتش ترکیه و احمد نجدت سزر،رئیس جمهور سابق این کشور بر هم ریزد.

عبدالله گل، وزیرخارجه ترکیه در سومین دور رای گیری با کسب ۳۳۹ رای از پارلمان، به عنوان اولین رئیس‌جمهور اسلام‌گرای ترکیه انتخاب شد. انتخاب گل پیروزی باارزشی برای دولت و حزب حاکم عدالت و توسعه به شمار می‌آید.

به گفته‌ کوکسال توپتان، رئیس پارلمان ترکیه در رای گیری پارلمان برای انتخاب رئیس‌جمهور، گل ۳۳۹ رای، صباح‌الدین کامکاکوغلو ۷۰ رای و حسین تیفور ایجلی ۱۳ رای را کسب کردند. در این رای‌گیری ۲۴ رای با عنوان “هیچ کدام” و دو رای غیر معتبر وجود داشت.

حزب توسعه و عدالت یک حزب اسلام‌گرا محسوب می شود. این نخستین بار از زمان ایجاد جمهوری ترکیه در سال ۱۹۲۳ است که یک سیاستمدار دارای گرایش‌های دینی عالی‌ترین مقام در نظام سکولار این کشور را بر عهده می گیرد.

حزب عدالت و توسعه در حال حاضر دولت را نیز در دست دارد و در پی برگزاری انتخابات پیش از موعد در ماه ژوئیه‌ سال جاری، که در آن مسئله‌ سکولاریسم و انتخاب رئیس جمهوری از جمله موضوع‌های اساسی بود، توانست با کسب ۳۴۱ کرسی از ۵۵۰ کرسی، اکثریت خود در پارلمان را حفظ کند. رای گیری برای گزینش رئیس جمهور در حالی صورت گرفت که ژنرال یاشار بیوکانیت، رئیس ستاد مشترک ارتش ترکیه، از وجود مراکزی که هدف آنها تضعیف نظام لائیک کشور است، سخن گفته است. بیوکانیت، رئیس نیروهای مسلح ترکیه در مراسم انتخاب عبدالله گل به عنوان رئیس جمهورجدید حضور نیافته و دو روز پیش در یک مراسم فارغ‌التحصیلی نظامی نیز سخنی از انتخاب گل یا استقبال از آن به میان نیاورد. در مراسم جشن پیروزی ارتش ترکیه که بیوکانیت و گل هردو در آن حضور داشتند،شاهد برخورد سرد رئیس نیروهای مسلح ترکیه با رئیس جمهور جدید این کشور بودیم.

در حالی که افسران ارتش به رئیس جمهوری جدید کشورشان سلام نظامی دادند، اما بیوکانیت ودیگر افسران ارشد بر خلاف سنت موجود به هنگام حضور بر روی سکو، از این کار خودداری کردند. این حرکت حتی با انتقاد مخالفان گل نیز روبرو شد.

در مراسم رژه نیروهای ارتش نیز “خیرالنسا گل” همانند همسر محجبه “رجب طیب اردوغان”، نخست وزیر ترکیه حضور نداشت. ارتش ترکیه که نماد نظام سکولاریسم این کشور محسوب می شود، از سال ۲۰۰۲ که حزب اسلام گرای عدالت و توسعه به قدرت رسیده، همواره از دعوت از همسران مقامهای دولتی به دلیل محجبه بودن آنها خودداری کرده است، اما این نخستین باری است که همسر رئیس جمهور به چنین مراسمی دعوت نمی شود.

به نظر می رسد که ارتش ترکیه از هیچ گونه اقدامی در خصوص تضعیف اسلام گرایان فروگذار نکند.

از این رو حزب عدالت و توسعه باید در خصوص توطئه های ارتش،حزب جمهوریخواه خلق به رهبری دنیز بایکال و دادگاه قانون اساسی هشیار و آگاه باشد.

ارتش ترکیه دارای سابقه‌ مداخله در امور سیاسی است و از سال ۱۹۶۰ تاکنون چهار بار دولت‌های غیرنظامی را از کار برکنار کرده است. برخی از سیاستمداران و نشریه‌های طرفدار سکولاریسم نیز در مورد خطر گرایش‌های مذهبی برای نظام سیاسی این کشور هشدار داده‌اند.

مهدی مروتی