یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

امام باقر(ع) و سنجش اعمال با قرآن


امام باقر(ع) و سنجش اعمال با قرآن

● ضرورت سنجش و توزین انسان
امروز، روز رحمت و برکت است، اول ماه مبارک رجب و میلاد مبارک امام باقر(ع) است. دستوری که وجود مبارک امام باقر(ع) به ما داده اند این است که: خودتان را بر قرآن …

ضرورت سنجش و توزین انسان

امروز، روز رحمت و برکت است، اول ماه مبارک رجب و میلاد مبارک امام باقر(ع) است. دستوری که وجود مبارک امام باقر(ع) به ما داده اند این است که: خودتان را بر قرآن عرضه کنید. همه ما موظفیم که خودمان را وزن کنیم که چقدر می ارزیم. یک دستوری پزشک ها می دهند که شما خودتان را وزن کنید، ببینید اضافه وزن دارید یا نه. یک دستوری وجود مبارک پیامبر و ائمه (علیهم السلام) داده اند و فرمودند: زنوا قبل ان توزنوا (۱). یعنی قبل از اینکه شما را وزن کنند در قیامت که ارزش انسان مشخص می شود، خودتان را وزن کنید. پس مطلب اول این است که ما موظفیم خودمان را وزن کنیم.

سنجش انسان با میزان قرآن کریم

مطلب دوم این است که اگر خواستیم وزن بکنیم، این مسئله ترازو می خواهد. ما می خواهیم عقائدمان را، افکارمان را، اخلاق مان را، نتیجه عمرمان را، رفتارمان را در جامعه، رفتار سیاسی و اجتماعی مان را وزن کنیم. با چه وزن کنیم؟ وجود مبارک امام باقر(ع) فرمود: خودتان را با «قرآن» وزن بکنید. قرآن، ترازوی خوبی است، برای اینکه خدا فرمود: ما این را میزان قرار دادیم. «میزان» یکی از القاب پربرکت قرآن کریم است. تفسیر استاد علامه طباطبایی تفسیر المیزان است. خودمان را وزن کنیم.

ضرورت شناخت و درک قرآن کریم برای فراهم آمدن عرضه بر میزان آن

مطلب سوم آن است که ما تا ترازویمان را نشناسیم و فراهم نکنیم، چه جور می توانیم خودمان را وزن بکنیم؟! کار شما آقایان که در دارالقرآن تلاش و کوشش می کنید، این مسئله سوم است؛ یک کار پربرکتی است، یک کار عمیقی هم هست. برای اینکه دارید ترازو طراحی می کنید و مطمئن باشید این ترازو تنها برای خود شما نیست.

آنهائی که ترازو می سازند، چه کار می کنند؟ کل احتیاجات کشور را تامین می کنند! یعنی اگر کسی بخواهد در مغازه نانوائی برود، ترازو می خواهد، قصابی برود، ترازو می خواهد، میوه فروشی برود، ترازو می خواهد. این ترازو را ترازوسازها تهیه می کنند. پس آن ترازو ساز گرچه میوه فروش نیست، ولی مشکل میوه فروش را حل می کند. او نانوا نیست، ولی مشکل نانوا را حل می کند. او قصاب نیست، ولی مشکل قصاب را حل می کند. شما آقایان دارید ترازو می سازید؛ برای اینکه دارالقرآن، قرآن را خوب تعمیق می کند، ترجمه می کند، می فهمد، معتقد می شود، عمل می کند و منتشر می سازد. وجود مبارک زینب کبری(س) هم که نام حضرتش دراین مجمع و انجمن شماست، قرآن متحرک است. بنابراین کارتان را سبک نکنید، ثواب البته دارد؛ کار علمی هم هست. اما بالاتر از این ثواب اینکه ما تنها نمی خواهیم جهنم نرویم، به بهشت برویم! بلکه می خواهیم جامعه را هم بهشتی کنیم.

مشکلات علمی و عملی جامعه در سایه عرضه نشدن بر میزان قرآن کریم

الان هر مشکلی چه در دولت، چه در ما ملت هست؛ برای این است که خودمان را طبق دستور وجود مبارک امام باقر به قرآن عرضه نکرده ایم. اینکه می بینید فلان جا کم دارد یا رومیزی هست، یا زیرمیزی هست، یا رشوه هست، یا مفاسد اقتصادی هست، همه اش بخاطر همین است. والا این کشور هیچ کم ندارد! آب، نیروی انسانی به اندازه کافی دارد، ولی متاسفانه مشکل زیاد دارد. هرجا شما این مشکلات را بررسی می کنید، می بینید براثر این است که خودشان را با قرآن تطبیق نداده اند! یا کم گرفتند، یا زیاد گرفتند، یا احتکار کردند؛ هیچ چیز نشده، برنج را گرفتند، احتکار کردند. هیچ چیز نشده، چای را گرفتند، احتکار کردند. این، یک سلسله مشکلاتی است که ما داریم؛ یک سلسله مشکلاتی است که دولت دارد!! وقتی خودمان را بر قرآن عرضه کنیم؛ هم مشکلات ما حل می شود که مشکلات ما مشکلات دولت است. هم مشکلات دولت حل می شود که مشکلات دولت هم مشکلات ماست؛ بنابراین این کار شما یک کار سنگینی است.

سخنرانی در دیدار با قرآن پژوهان دارالقرآن حضرت زینب(س)؛ دماوند ۱۴/۴/۱۳۸۷

(۱) بحارالانوار /۶۸/ ۲۶۵- با تلخیص

آیت الله جوادی آملی