یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
مجله ویستا

سرمایه گذاری كلان در ناوگان هوایی خلیج فارس


سرمایه گذاری كلان در ناوگان هوایی خلیج فارس

تحلیلگران و كارشناسان معتقدند تكیه اقتصاد كشورهای خلیج فارس بر گردشگری و نیروهای كار خارجی داشتن ناوگان هوایی بیشتری را طلب می كند

درخواست شركت های حمل و نقل هوایی خلیج فارس در نمایشگاه لوبورجیه هواپیمایی برای خرید بیشتر هواپیما حاكی از توسعه و سرمایه گذاری میلیاردها دلار در این بخش است. در حالی كه شركت جدیدالتأسیسی همچون «القطریه» و «الاتحاد» خواهان خرید هواپیماهای جدیدی هستند ولی شركت های دیگری به خاطر كاهش مخارج به كاهش ناوگان هوایی خویش می اندیشند. انتظار می رود تعداد هواپیماهای ناوگان كشورهای خلیج فارس حداقل به ۵۱۵ هواپیما برسد كه در این صورت اندكی از حجم ناوگان هوایی شركت «لوفت هانزا»ی آلمان كه ۵۳۴ هواپیما را در اختیار دارد كمتر خواهد بود. شركت هواپیمایی آلمان بعد از شركت آمریكایی «ایرلاینز» كه ۸۰۹ هواپیما در اختیار دارد در جایگاه دوم جهان است.

تحلیلگران و كارشناسان معتقدند تكیه اقتصاد كشورهای خلیج فارس بر گردشگری و نیروهای كار خارجی داشتن ناوگان هوایی بیشتری را طلب می كند.

سازمان بین المللی حمل و نقل هوایی (یاتا) پیش بینی كرده كه تعداد مسافران منطقه خلیج فارس در میان سال های ۲۰۰۵ الی ۲۰۰۹ میلادی حدود ۶‎/۷ درصد بیشتر خواهد شد و دبی در سال ۲۰۱۵ میلادی به تنهایی از حدود ۱۵ میلیون گردشگر استقبال خواهد كرد، این در حالی است اكنون این رقم ۷ میلیون نفر است.

شركت بویینگ آمریكا كه یكی از بزرگترین شركت های سازنده هواپیماست در ۲۰ سال آینده در سطح جهان

۲‎/۶ تریلیون دلار درآمد خواهد داشت. مدیران شركت بویینگ تصریح می كنند: انتظار می رود بیشترین بازار فروش این شركت در منطقه آسیا باشد و این منطقه

۳۶ درصد از مجموع فروش شركت را به خود اختصاص بدهد. براساس بیانیه های صادره توسط شركت های هواپیمایی خلیج فارس ناوگان هوایی شركت هواپیمایی الامارات در سال ۲۰۲۱ میلادی به ۱۸۰ هواپیما خواهد رسید. گفتنی است شركت الامارات در سال ۱۹۸۵ میلادی با استفاده از ۲ هواپیمای اجاره ای راه اندازی شد. این شركت اكنون ۱۱۸ هواپیما در اختیار دارد كه مجموعاً ارزش آنها بیش از ۳۲‎/۲ میلیارد دلار است. شركت الامارات دارای ۵۵ هواپیمای ایرباس، ۵۱ هواپیما بویینگ ۷۷۷ و ۱۲ هواپیمای باری بویینگ ۷۴۷ است.

این شركت اخیراً در نمایشگاه لوبورجیه به خرید ۸ هواپیمای ایرباس A۳۸۰ به ارزش ۲‎/۶ میلیارد دلار نیز اقدام كرد. خطوط هواپیمایی القطریه نیز به سرعت در حال رشد و توسعه ناوگان هوایی خویش است. این شركت در سال ۱۹۹۴ تأسیس شده و دولت قطر ۵۰ درصد از سهام این شركت را در اختیار دارد. ناوگان شركت القطریه دارای ۵۸ هواپیماست كه در نمایشگاه لوبورجیه اخیر خواستار چند فروند هواپیما شد كه ارزش مجموع آنها ۱۷ میلیارد دلار است. از جمله می توان به ۳ فروند هواپیمای غول پیكر از نوع ایرباس ۳۸۰ اشاره كرد. در قرارداد امضا شده توسط شركت القطریه قرار شده كه از سال ۲۰۱۳ ، ۸۰ هواپیمای ایرباس از نوع ایرباس ۳۵۰XW به ارزش ۱۶ میلیارد دلار تحویل این شركت شود. علاوه بر آن ۳ هواپیمای غول پیكر كه ارزش آنها حدود یك میلیارد دلار است جزو این قرارداد است. شركت القطریه قصد دارد تا سال ۲۰۱۵ میلادی ناوگان هوایی خود را حداقل به ۱۱۰ هواپیما برساند.

یكی دیگر از شركت های مهم حمل و نقل هوایی خلیج فارس شركت الاتحاد امارات است كه در اختیار دولت امارات قرار دارد. این شركت در سال ۲۰۰۴ میلادی تأسیس شده است و هواپیماهایی به ارزش ۸ میلیارد دلار را در این سال خریداری كرد. شركت فوق در نمایشگاه اخیر خواهان خرید ۱۲ هواپیمای ایرباس به ارزش ۲‎/۴ میلیارد دلار شد كه ۵ فروند از هواپیماهای فوق از نوع ۲۰۰A۳۳۰، چهار فروند از نوع A۳۴۰-۶۰۰ و سه فروند هواپیمای باری ایرباس A۳۳۰-۲۰۰F خواهد بود.

ناوگان هوایی الاتحاد در حال حاضر از ۲۶ هواپیما تشكیل شده است و برنامه ریزی های اعلام شده توسط مدیران این شركت حاكی از آن است كه ناوگان حمل و نقل این كشور در سال ۲۰۱۰ میلادی به ۵۰ فروند خواهد رسید.

درباره تقاضای خطوط هوایی عربستان برای خرید هواپیماهای جدید گزارشی منتشر نشده است. در حال حاضر ناوگان هوایی كشور كویت نیز فقط ۱۷ هواپیما در اختیار دارد. ناوگان هوایی این كشور در سال ۱۹۵۴ تأسیس شد ولی در زمان جنگ عراق و كویت ۱۵ فروند از هواپیماهای ناوگان هوایی كویت منهدم شدند. شركت بحرینی نیز قصد دارد تا تعداد هواپیماهای ناوگان هوایی خویش را از ۳۴ هواپیما به ۲۸ هواپیما كاهش دهد.

این شركت كه در سال ۱۹۵۰ تأسیس شده است علل كاهش ناوگان هوایی خویش را جلوگیری از خسارت ها و ضررهای بیشتر اعلام كرده است. براساس گزارش شركت هواپیماسازی بویینگ جهان در آینده به ۲۷ هزار هواپیمای مسافربری و باربری دیگر نیاز خواهد داشت و در سال ۲۰۲۵ ناوگان حمل و نقل هوایی جهان ۲ برابر خواهد شد. این شركت یكی از علل اصلی این افزایش ناوگان هوایی در آینده را تقاضای شركت هواپیمایی آسیا برای خرید هواپیماهای بیشتر عنوان می كند. براساس برآورد این شركت آمریكای شمالی ۲۸ درصد و اروپا ۲۴ درصد از خرید هواپیما مابین سال های ۲۰۰۶ الی ۲۰۲۵ را به خود اختصاص خواهند داد. این در حالی است كه شركت هواپیمایی آمریكای لاتین ، خاورمیانه و آفریقا مجموعاً ۱۲ درصد را به خود اختصاص خواهند داد. با این احتساب كه اگر هواپیماهای موجود حفظ شوند مجموع هواپیماهای ناوگان هوایی جهان در سال ۲۰۲۵ به ۳۶ هزار هواپیما خواهد رسید.

برحسب بیانیه هایی كه در سال ۲۰۰۶ میلادی منتشر شده است ۱۰ ناوگان حمل و نقل هوایی جهان به شرح زیرند:

▪ آمریكن ایرلاینز (آمریكا) با داشتن ۸۰۹ هواپیما،

▪ لوفت هانزا (آلمان)، با داشتن ۵۳۴ هواپیما،

▪ نورث وست ایرلاینز (آمریكا) ۵۱۳ هواپیما،

▪ ساوت وست ایرلاینز (آمریكا) ۴۷۷ هواپیما،

▪ دلتاایرلاینز (آمریكا) ۴۷۰ هواپیما،

▪ دی اچ ال (آمریكا) ۴۲۰ هواپیما،

▪ فیدیكس (آمریكا) ۴۰۳ هواپیما،

▪ اسكای وست (آمریكا) ۴۰۰ هواپیما،

▪ ایرفرانس كی.ال.ام (فرانسه) ۳۹۷ هواپیما

▪ كوننتنتال (آمریكا) با ۳۶۶ هواپیما.

منبع: شرق الاوسط

مترجم: اسد شكورپور