دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

کودکان بد زبان


کودکان بد زبان

تمام کودکان در هر سنی که باشند گاهی ناسزا می گویند برای غلبه بر این مشکل به توصیه های زیر توجه کنید

تمام کودکان در هر سنی که باشند گاهی ناسزا می گویند. برای غلبه بر این مشکل به توصیه های زیر توجه کنید.

۱- کودکان باید برای ابراز وجود و جلب توجه ابزارهای مناسبی در اختیار داشته باشند. دراین صورت آنها نیازی به متوسل شدن به بدزبانی نمی بینند.

۲- به کودکان کم سن و سال تر اسامی درست اعضای بدن را بیاموزید و آنها را به کار ببرید تا دیگر به سراغ اسامی نامناسب نروند.

۳- مراقب محتوای برنامه های تلویزیونی و ویدیوئی که فرزندتان می بیند و یا آهنگ هایی که گوش می دهد باشید. امروزه کودکان بیشتر از زمان کودکی ما در معرض انواع برنامه ها قرار دارند. اگر از برنامه ای خوش تان نمی آید این مسئله را با فرزندتان درمیان بگذارید و یا اجازه ندهید برنامه مزبور را تماشا کند.

۴- هرگز واکنش تندی نداشته باشید. گاهی کودکان برای برپا کردن جنگ قدرت به ناسزاگویی روی می آورند. اگر از دست فرزندتان ناراحت شوید او احساس می کند که در مرکز توجه قرار گرفته و به همین دلیل به ناسزاگویی خود ادامه می دهد.

۵- در مورد کلمات مجاز و غیرمجاز صراحتا با فرزندتان حرف بزنید: «ممکن است سایر کودکان این واژه را به کار ببرند ولی در خانه ما استفاده از آن مجاز نیست.»

۶- اگر کودکان بزرگ تر ناسزا می گویند سعی کنید ریشه این معضل را پیدا کنید. آیا آنها به دنبال جلب توجه هستند؟ آیا نمی دانند خشم خود را چگونه به صورت مناسبی بروز دهند؟

اگر ناسزاگویی از خشم نشأت می گیرد به احساس فرزندتان احترام بگذارید ولی راه های دیگری را برای بروز آن پیدا کنید: «می بینم که تو واقعا عصبانی هستی ولی زمانی که آرامش خود را به دست آوردی دوست دارم دراین مورد با تو حرف بزنم. تنها در این صورت است که ما می توانیم گفت وگوی مفیدتری با یکدیگر داشته باشیم.»

۷- در مورد واکنش خود تصمیم بگیرید. شما نمی توانید یک کودک را وادار کنید که ناسزا نگوید و (شما شاید سعی خود را بکنید ولی موفق نخواهد شد!) ولی در عوض باید تصمیم بگیرید که در صورت شنیدن چنین کلماتی چه واکنشی نشان دهید.کودک شما باید بداند که وقتی ناسزا می گوید شما بدون گفتن حتی یک کلمه از او دور می شوید.شما در واقع با این کار پیام زیر را به فرزندتان می دهید:

«من مستحق رفتار بهتری هستم و تصمیم گرفته ام به ناسزاهای تو گوش ندهم» یادتان باشد اعمال ما موثرتر از یک سخنرانی است!

۸- والدین غالبا راجع به عواقب ناسزاگویی فرزندشان سؤال می کنند. برخی از والدین از کودک خود می خواهند در ازای هر ناسزایی که می گوید مبلغی پول کنار بگذارد و سپس این مبلغ را صرف امورخیریه می کنند ولی توصیه ما به شما این است که از کودک خود بخواهید برای یافتن یک واژه مناسب به لغت نامه مراجعه کند. در ضمن می توانید از او بخواهید در طول روز از کلمه مزبور بارها استفاده کند و یا آن را بر روی کارت نوشته و به سایر اعضای خانواده آموزش دهد.

۹- هر زمان که کودک تان قدم مثبتی برمی دارد وی را تشویق کنید و با گفتن جملاتی مثل «معلوم می شود که تو دیگر بزرگ شده ای» وی را در برداشتن گام های مثبت دیگر ترغیب نمائید. یادتان باشد حتی کوچک ترین اقدام را نیز نادیده نگیرید.

۱۰- و نکته بسیار مهم این که مراقب نحوه حرف زدن خود باشید. با همسر و فرزندان خود مودبانه حرف بزنید و الگوی خوبی به کودک تان ارائه دهید. کودکان در مقابل استانداردهای دوگانه گیج می شوند. کودکان نمی فهمند اگر برای شما ناسزا گفتنی اشکالی ندارد چرا برای آنها کاری ناپسند محسوب می شود.اگر ناسزاگویی و بدزبانی کودک تبدیل به امری رایج شود والدین باید بدانند. فرزندشان در صدد برپایی جنگ قدرت است و از این مسئله به عنوان ابزاری برای انتقام از آنها استفاده می کند. در این گونه موارد باید به ریشه یابی مسئله پرداخت.