سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
پیامدها و مشكلات پیاده سازی ERP در سازمان ها
● ERP چیست؟
رشد غیرقابل پیشبینی فناوری اطلاعات و ارتباطات در دهههای گذشته كه با تكیه بر توسعه صنایع مختلفی نظیر الكترونیك، كامپیوتر، مخابرات و غیره صورت گرفته، تاثیرات شگرفی برجنبههای مختلف عملكرد سازمانها گذاشته است. همزمان با این تغییرات، محیط فعالیت سازمانهای مختلف، پیچیدهتر شده و نیاز به سیستمهای مختلفی كه بتوانند ارتباط بهتری بین اجزای مختلف سازمانی برقرار كرده و جریان اطلاعات را بین آنها تسهیل كنند، افزایش چشمگیری یافته است. این سیستمها كه درمجموع به سیستمهای سازمانی یا ESا۱ معروف هستند، زمینهای را فراهم آوردهاند كه مدیران بتوانند در تصمیمگیریهای مختلف، از اطلاعات مناسب در هرجا و هر زمان استفاده كنند.
از اوایل دهه ۱۹۹۰، ظهور نرم افزارهایی یكپارچه تحت عنوان ERPا۲ با هدف قرار دادن سازمانهای بزرگ، توسعه بسیاری پیدا كردند. این نرم افزارهای بسیار قدرتمند، پیچیده و گرانقیمت، سیستمهای از پیش طراحی شدهای هستند كه پس از اعمال تغییراتی كه توسط مشاوران پیادهساز و مشاوران تحلیل فرایندهای سازمانی در آنها داده میشود، پیادهسازی و اجرا میشوند. در بسیاری از موارد، سازمانها به دلیل اجبار در تبعیت از منطق حاكم بر این نرمافزارها، مجبور به اصلاح و بازبینی مجدد فرایندهای خود هستند. این نرمافزارها برخلاف نرمافزارهای قدیمی كه در سازمانها و از طریق واحدهای مختلف سازمانی توسعه مییافتند، مجموعهای یكپارچهاند كه دارای ماژولهای مختلف كاری هستند.
امروزه، تامینكنندگان نرمافزارهای ERP، در طراحی نرمافزارهای خود با چالش جدیدی به نام اینترنت مواجه هستند و مجبور به نوعی طراحی خاص از بستههای نرم افزاری خود هستند كه امكان اجرای آنها بر روی شبكه جهانی اینترنت وجود داشته باشد. همین امر موقعیتی را فراهم آورده كه ERP كه هم اكنون به عنوان نرم افزار داخلی در سازمانها شناخته میشود، با سیستمهای دیگری همچون CRMا۳ا- SCMا۴ ارتباطی تنگاتنگ پیدا كرده و به عنوان ستون فقرات تجارت الكترونیكی مطرح شود.
ERP خلاصه شده عبارت Enterprise Resource Planning است كه مهمترین كلمه در آن Enterprise است زیرا این سیستم، فراتر از برنامهریزی عمل كرده و با وجود تمركز بر منابع سازمان، عناصری فراتر از آن را پوشش میدهد. ERP نماینده گونه خاصی از نرمافزارهاست. این گونه نرمافزارها میكوشند تمام بخشها و عملیات درون سازمان را در سیستمی یكپارچه بگنجانند. بخشهای مختلف (مالی، انبار، فروش و...) ممكن است سیستمهای كامپیوتری جداگانه خاص خودشان را داشته باشند، اما ERP همه آنها را در قالب نرم افزاری یكپارچه كه از طرف یك پایگاه داده واحد استفاده میكند، یكجا جمع میكند. به این ترتیب، بخشهای مختلف میتوانند اطلاعات خود را به اشتراك بگذارند و با یكدیگر ارتباط داشته باشند.
● مشكل اصلی
افراد علاقهای به تغییر ندارند، اما ERP از آنها میخواهد كه روش كارشان را عوض كنند. مهمترین دلیل سخت بودن كسب مزایای ERP، همین دلیل است. از آنجا كه ERP نرمافزار نیست بلكه مدلی از كسب و كار۵ است، لذا تغییرات متاثر از آن در روند كار سازمان، اهمیت بسیار بیشتری در مقایسه با نرم افزار ERP دارد. اگر نرمافزاری تهیه و نصب كنید، بدون اینكه تغییری در روند كار افراد سازمان ایجاد كنید، ممكن است هیچ یك از مزایای ERP را بدست نیاورید و حتی برعكس، ممكن است نرم افزار جدید باعث كندتر شدن كارها شود.
● انجام یك پروژه ERP چقدر طول میكشد؟
نصب یك ERP كاری چندان ساده نیست. اگر فروشنده نرمافزار ادعا میكند كه در مدتی كوتاه مثلا سه یا شش ماه سیستم ERP شما را راهاندازی خواهد كرد. نباید گول بخورید. كاری كه در چنین زمان كوتاهی انجام شود، حتما ناقص است. در واقع یا سازمان بسیار كوچك بوده یا پیادهسازی ERP به بخش كوچكی از آن محدود شده و یا سازمان فقط از امكانات مالی ERP استفاده میكند (كه در این صورت، ERP چیزی بیشتر از یك برنامه حسابداری بسیار گران نیست).
برای اینكه ERP درست به كار گرفته شود، حتما باید تغییراتی در وظایف و روند كار كاركنان سازمان ایجاد شود و این كاری بسیار دشوار است. در غیر این صورت، اگر روند كار تغییر نكند، به این معنی است كه روشهای مورد استفاده در سازمان شما، كاملا عالی بودهاند. در این حالت، شما دلیلی برای فكر كردن درباره ERP ندارید. انتقال به سیستم ERP به طور متوسط بین یك تا سه سال طول میكشد، اما مهمترین مسئلهای كه باید مورد توجه قرار بگیرد این است كه چرا به ERP نیاز دارید و چطور از آن برای بهبود كارتان استفاده كرده یا خواهید كرد.
پنج دلیل اصلی برای استفاده از ERP ها وجود دارد:
۱) یكپارچهسازی اطلاعات مالی
۲) یكپارچهسازی اطلاعات سفارش مشتری
۳) استاندارد كردن و سرعتدهی به فرایند تولید
۴) كاهش اسناد كاغذی
۵) استاندارد كردن اطلاعات منابع انسانی
● هزینههای پنهان ERP
اغلب سازمانهایی كه نرمافزارهای ERP را به كار گرفتهاند، معترفند كه در پیادهسازی ERP، هزینههای مهمی نادیده و یا دستكم گرفته شدهاند. مواردی كه بیشتر باعث كسری بودجه در پروژههای ERP میشوند، عبارتند از:
۱) آموزش
آموزش، مهمترین هزینهای است كه ناچیز انگاشته میشود. هزینه آموزش از آن رو زیاد میشود كه كاركنان مجبورند مجموعه فرایند تازهای را بیاموزند، نه نرمافزاری جدید را. به همین دلیل، موسسات آموزشی بیرون سازمان نمیتوانند كمكی به شما بكنند و باید برای ایجاد یك برنامه آموزشی اختصاصی برای كاركنان خود آماده باشید.
۲) یكپارچهسازی و تست
تست و آزمایش اتصال بین ERP ، ابزار و برنامههای دیگری كه به طور موردی درسازمانهای مختلف وجود دارند، ممكن است یكی دیگر از هزینههای دستكم گرفته شده باشد. این مسئله میتواند از موارد عمده (مثل سیستمهای تجارت الكترونیك و یا زنجیره پشتیبانی) تا موارد جزئی (مانند ابزار خواندن باركد و محاسبه مالیات) را شامل شود. همه این موارد باید با ERP ارتباط برقرار كنند. اگر فروشنده ERP راه حلهایی برای این مشكلات ارائه نكند، ناچار میشوید ملحقاتی برای این موارد ایجاد كنید. تست یكپارچهسازی ERP باید مبتنیبر فرایند۶ باشد لذا كهنهكارها توصیه میكنند به جای ایجاد دادههای تستی و حركت دادن آنها بین اجزای نرمافزار، سفارشی واقعی را روی سیستم آزمایش كنید. البته از نقطه شروع سفارش تا ارسال آن و دریافت رسید و ترجیحا با مشاركت خود كاركنان سازمان و ایفای وظایفشان در مراحل انجام این سفارش.
۳) سفارشی كردن۷
ملحقاتی كه درباره آنها صحبت شد، تنها شروع هزینههای یكپارچه سازیERP هستند. مورد پرهزینهتر (كه در صورت امكان باید از آن اجتناب كرد) سفارشی كردن خود برنامه ERP و سازگار كردن آن با فعالیتهای سازمان است. این اتفاق هنگامی میافتد كه برنامه ERP همه نیازهای كاری شما را برآورده نسازد و تصمیم بگیرید نرم افزار را دستكاری كنید. در این صورت، با آتش، بازی میكنید! زیرا سفارشی كردن ممكن است همه اجزای ERP را متاثر سازد، چون آنها با هم مرتبطند. دراین صورت، ارتقای ERP هم كابوس دیگری خواهد بود، چون باید همه مراحل سفارشیسازی را برای نسخه جدید تكرار كنید. در هر حال، فروشنده نرم افزار به شما كمك نخواهد كرد. شما باید افرادی را برای سفارشیسازی استخدام كنید و همیشه آنها را برای نگهداری سیستم، حفظ كنید.
۴) تبدیل دادهها
انتقال اطلاعاتی نظیر ركوردهای مشتریان و تهیهكنندگان، دادههای طراحی محصول و مانند آنها از سیستم قدیمی به سیستم جدید، كاری هزینهبر است. در بسیاری از سیستمهای قدیمی، اطلاعات بیارزش زیادی جمع شده است كه هنگام انتقال به سیستم جدید، دردسرساز میشوند. حتی دادههای جدید نیز ممكن است برای هماهنگ شدن با تغییر فرایندها در ERP، مشكلاتی داشته باشند.
۵) تحلیل دادهها
در بیشتر اوقات، دادههای ERP برای پردازش و تحلیل شدن باید با دادههای سیستمهای خارجی تركیب شوند. كسانی كه نیازهای تحلیلی زیادی دارند باید هزینه یك انباره دادهای۸ را در بودجه ERP پیشبینی كنند كه این كار، دشواریهای خاص خود را دارد. به روز كردن همه اطلاعات ERP درانباره داده به طور روزانه كار سختی است و ERP ها برای مشخص كردن اینكه چه دادههایی در طول هر روز تغییر كرده كمك چندانی نمیكنند. نتیجه اینكه آدمهای عاقل قبل از تنظیم بودجه همه نیازهای تحلیلیشان را میسنجند.
۶) مشاوره تا بینهایت
در مواقعی كه تحویل سیستم ERP با موفقیت انجام نمیشود، هزینههای مشاوره سر به فلك میگذارند. برای پیشگیری از این مشكل باید در هنگام آموزش كاركنان، اهدافی قابل اندازهگیری، مشخص و به مشاور ابلاغ شود.
۷) جایگزینی نیروها
موفقیت یك پروژه ERP به مقدار زیادی بستگی به نیروهای باتجربه آن دارد. از دست دادن این نیروها میتواند هزینههای جانبی برای پروژه ایجاد كند.
نویسنده : هاشم بخشی
پانوشتها:
۱. Enterprise Systems
۲. Enterprise Resource Planning
۳. Customer Relationship Management
۴ .Supply Chain Management
۵ .Business
۶ .Process Oriented
۷ .Customization
۸ .Data Warehouse
۹ .ROI
۱۰ .Unstable
۱۱ .Maintenance
۱۲ .The Big Bang
۱۳ .Franchising Strategy
۱۴ .Slam Dunk
۱۵ .Canned
۱۶ .Middleware
۱۷ .Enterprise Application Integration
منابع:
۱. C.koch,"the ABCs of ERP" ,۲۰۰۲
۲. http://www.sap.com/solutions/business-suite/erp/index.epx.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست