شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

ازدواج؛ پیوند الهی


ازدواج؛ پیوند الهی

اول ذیحجه سالروز ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) و روز ازدواج است. زندگی پربرکت این دو بزرگوار الگوی بسیار مناسبی برای همه و بویژه زوجهای جوان است. به همین مناسبت به برخی از …

اول ذیحجه سالروز ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) و روز ازدواج است. زندگی پربرکت این دو بزرگوار الگوی بسیار مناسبی برای همه و بویژه زوجهای جوان است. به همین مناسبت به برخی از پیامهای اخلاقی و تربیتی زندگی حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) که می‌تواند در استحکام پیوند الهی میان زوجین مؤثر باشد، اشاره می‌نماییم.

اظهار محبت و احترام متقابل:

از جمله حقوق و وظایف مشترک زوج و زوجه، حسن معاشرت آنها با یکدیگر می‌باشد، یعنی هم زن و هم مرد موظف به خوش خلقی و خوشرفتاری با یکدیگرند. در این خصوص روایات مختلفی از معصومین (ع) روایت شده است که به برخی از آنها اشاره می‌نماییم. پیرامون احترام و تواضع زن در مقابل شوهر آنقدر تاکید شده است تا آنجا که پیامبر اکرم (ص) فرمودند: "لو کنت آمراً احداً ان یسجد لاحد لامرت المراه ان تسجد زوجها؛ اگر جایز بود انسانی بر انسان دیگر سجده کند، دستور می‌دادم که زن بر شوهرش سجده نماید"(کافی، ج۶، ص ۵۰۶). در روایات متعددی جهاد زن را حسن تدبیر او در امور خانواده و خوب شوهرداری کردن زن در تمام ابعاد زندگی معرفی نموده‌اند، مانند این روایت از پیامبر اکرم (ص): "جهاد المراه حسن التبعل"(بحارالانوار، ج۱۰۰، ص ۲۴۵).

به موازات دعوت از زن و موظف نمودن او به خوش خلقی و خوشرفتاری جهت جلوگیری از پیدایش اختلافات خانوادگی و توصیه او به صبر در برابر بدخلقیهای همسرش، مرد نیز موظف به خوشرفتاری و خوش خلقی با همسرش شده است، همان طور که در قرآن کریم می‌فرماید: "عاشروهن بالمعروف"(نساء: ۱۰). در برخی روایات لازمه و علامت ایمان و اکمال ایمان فرد، خوش خلقی و

بخصوص خوش خلقی با همسرش معرفی شده است؛ از جمله رسول اکرم (ص) فرموده‌اند: "ان اکمل المؤمنین ایمانا احسنهم خلقا و خیارکم لنسائهم"(بحارالانوار، ج۳، ص۲۲۶).

در زندگی پربرکت حضرت علی(ع) و فاطمه زهرا (س) این ویژگی اخلاقی، ظهور و تجلی ویژه‌ای داشت. حضرت زهرا (س) همواره نام همسر خود را با احترام یاد می‌کرد. گاهی وی را با کنیه "ابالحسن" می‌خواند و گاهی با یاد قرابت نسبی (یا ابن عم) وی را ندا می‌داد و گاه با لقب شریف "یا امیرالمؤمنین" او را فرا می‌خواند. نقل شده حضرت فاطمه (س)، در عبارتی خطاب به همسرشان در مقام اظهار محبت می‌فرماید: "روحی لروحک الفداء و نفسی لنفسک الوقاء؛ روح من فدای روح تو باد و جان من سپر بلای جان تو باشد".

پرهیز از تقاضای نامقدور:

در زندگی مشترک، توجه به ظرایف روان‌شناختی که مربوط به روحیه‌ مردانه یا زنانه است، در رأس مهمترین عوامل مؤثر در استحکام خانواده قرار دارد. در زندگی مشترک معمولاً اگر تقاضایی از سوی زنی در برابر همسرش مطرح شود و شوهر قادر بر پاسخ نباشد، نوع خاصی از احساس سرشکستگی در خود خواهد یافت و این واقعیت روح او را آزرده خواهد کرد. زندگی و سیره عملی حضرت زهرا (س) نشان‌دهنده این حقیقت است که آن حضرت به این معنی توجه وافر داشته و این نکته‌ ظریف را همواره رعایت می‌فرموده است چنانکه در تاریخ زندگی پرنور ایشان چنین آمده است: "در یکی از روزها، صبحگاهان امام علی(ع) فرمود: فاطمه جان آیا غذایی داری تا از گرسنگی بیرون آیم؟ آن بانو(س) فرمود: نه، سوگند به خدایی که پدرم را به نبوت و شما را به امامت برگزید، دو روز است که در منزل غذای کافی نداریم؛ امام علی(ع) با تأسف فرمود: فاطمه جان چرا به من اطلاع ندادی تا به دنبال غذا بروم؟ فاطمه (س)

فرمود: "ای ابالحسن، من از پروردگار خود حیا می‌کنم که چیزی را که تو بر آن توان و قدرت نداری از تو درخواست کنم".

رضا جاودان