پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

گردشگری ایران برای تغییر در رویه موجود نیاز به بازنگری دارد


گردشگری ایران برای تغییر در رویه موجود نیاز به بازنگری دارد

به وجود آوردن ساختارهای جدید در تعاملات گردشگری به ویژه توریسم فرهنگی می تواند ایران را به جایگاه و مرتبه ای بالا در گردشگری سوق دهد

به وجود آوردن ساختارهای جدید در تعاملات گردشگری به ویژه توریسم فرهنگی می‌تواند ایران را به جایگاه و مرتبه‌ای بالا در گردشگری سوق دهد. گردشگری ایران در جهت تغییر در رویه موجود نیاز به یك بازنگری دارد و در این میان توجه به این نكته ضروری است كه سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به عنوان متولی دولت در این بخش باید به نقش خود به عنوان حامی‌بخش خصوصی به بهترین نحو ایفای نقش كندكه در صورت چنین اتفاقی و با برنامه‌ریزی و بهره‌گیری از متخصصان خواهیم توانست با صرف زمان و هزینه‌ی كمتر به اهداف تعریف شده دست یابیم.

صنعت گردشگری كشور در حال حاضر نیازمند پوست اندازی است. امروز سرعت در زمان تصمیم گیری و سپس در اجرای طرح‌ها میزان موفقیت طرح را تضمین می‌كند. چه بسا تعلل و طولانی كردن زمان برای تایید طرح‌ها، ارزیابی فنی و مالی قابلیت‌های طرح را از بین می‌برد و طرح فرسایشی می‌شود.

در حال حاضر دو طرح یكی در بعد بین المللی و دیگری در بعد تاریخی و فرهنگی كه مطمئنا بعد از بررسی كارشناسان به اهمیت اجرای آن پی برده خواهد شد را مطرح می‌نمایم.

تشكیل مركز با پایگاه بین المللی توریسم فرهنگی یا گردشگری بر پایه شناخت تاریخ و تمدن

با تشكیل این مركز كه اعضای اولیه و اصلی آن شامل كشورهای ایران – چین - مصر - یونان - ایتالیا خواهند بود.( در واقع این گروه كشورهایی هستند كه هر یك به تنهایی از نقطه نظر تاریخی فرهنگی و تمدن جایگاهی بسیار ویژه و خاص را به خود اختصاص داده‌اند) و همكاری این گروه تاثیری قابل توجه در ارتباط فرهنگی بالاخص در حوزه‌ی توریسم فرهنگی خواهد داشت.

۱) تشكیل این مركز در ایران موجب بازگرداندن نگاه‌ها به سوی ایران و مركزیت دادن به ایران دراین حوزه از گردشگری خواهد شد و این خود موجب تغییر نگاه‌ها نسبت به ایران خواهد شد. ( مقابله با تبلیغات منفی علیه ایران )

۲) با تشكیل این مركز در ایران، كشورمان در صدر اخبار بین المللی گردشگری قرار خواهد گرفت و در واقع با این گام ایران تبدیل به یك مركز مهم برنامه‌ریزی و تصمیم سازی در حوزه‌ گردشگری فرهنگی خواهد گردید.

۳) با تشكیل این سازمان و برگزاری جلسات و امضای توافق تفاهم نامه‌ها در بخش گردشگری، نسبت به برنامه‌ریزی و طراحی دربخش تورهای ورودی و خروجی نیز گامی‌بسیار مهم برداشته خواهد شد و با برنامه‌ریزی و هماهنگی گردشگران ایرانی كه در طول سال به خارج از كشور سفر می‌كند مقصد خود را تغییر خواهند داد و به جای سفر به كشورهای مانند دوبی، تایلند، مالزی و... به كشورهایی سفر خواهند كرد كه علاوه بر استراحت و تفریح با فرهنگ‌ها و تمدن‌های تاثیرگذار در طول دوران زندگی بشر آشنا خواهند شد، و دربخش گردشگری ورودی نیز كه بخش مهمی‌از اهداف این طرح می‌باشد می‌توانیم به موفقیت‌های چشمگیری دست یابیم.

۴) همان طور كه مستحضر هستید امروزه فعالیت در هر حوزه تاثیرات مستقیم و غیر مستقیم بر فعالیت و برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری در دیگر حوزه‌ها را نیز به همراه دارد، لذا تشكیل این مركز با اعضای فوق می‌تواند دریچه‌ای باشد جهت گسترش ارتباطات در دیگر حوزه‌ها ( اقتصادی - سرمایه‌گذاری - سیاسی و.... )

توجه به این نكته ضروری است كه هر یك از كشورهای نامبرده فوق امروزه جایگاهی خاص و ویژه در منطقه‌ی خود را دارند و در واقع ما در هر یك از قاره‌های مهم با یكی از نمایندگان مهم و اصلی قاره در ارتباط خواهیم بود و در صورت موافقت سازمان و با تلاش بخش خصوصی در جهت تشكیل ا ین مركز با حضور بخش‌های مختلف خصوصی كشورهای عضو می‌تواند تحولی قابل توجه را در حوزه‌ی گردشگری فرهنگی در این كشورها به وجود آورد و بخش بسیار بالایی از گردشگران بین الملللی را در سال‌های آتی به خود اختصاص دهد كه این حركت كمك بسیار شایانی خواهد بود در جهت رسیدن به اهداف اقتصادی ترسیم شده در سازمان در جهت رونق بخشیدن به فعالیت‌های گردشگری كشور.

ضمنا این سازمان و یا كارگروه هر ساله خواهد توانست در صورت درخواست سایر كشورها تعدادی عضو بپذیرد و در واقع با یك برنامه‌ریزی طولانی مدت ایران را به یكی از محورهای مهم در حوزه‌ی گردشگری تبدیل خواهد شد و می‌تواند حتی حوزه‌ی فعالیت خود را تا سطح wto نیز بالا ببرد و به یكی از سازمان‌های مهم گردشگری بین المللی تبدیل شود.

البته با این تفاوت كه این سازمان با حضور بخش‌های خصوصی كشورها تاسیس و تشكیل خواهد شد و در واقع گام‌های اجرایی و بازدهی آن با سهولت و سرعت بیشتری انجام خواهد پذیرفت.

● برنامه‌های قابل اجرا توسط این مركز

▪ برقراری ارتباط مستمر و پرگیر را فعالان و دست اندركاران گردشگر كشورهای فوق الذكر جهت توسعه‌ی روابط و همكاری در ارتباطات تبادل گردشگر.

▪ برگزاری سمینارهای پژوهشی،‌تخصصی، كاربرد‌ی با حضور متخصصان و دست اندركاران فعال در بخش خصوصی كشورهای نامبرده.

▪ چاپ و نشر یك نشریه تخصصی به زبان انگلیسی جهت ارایه و توزیع در كشورهای عضو و برقراری ارتباط بین المللی در كشورهای نامبرده.

▪ ساخت و تجهیز یك سایت اینترنتی جهت اطلاع رسانی به فعالان و علاقه مندان و عموم جامعه علاقه مند به گردشگری با هدف جذب و برقراری ارتباط بهتر و بیشتر كشورهای عضو.

▪ برقراری ارتباط با سازمان‌ها و جوامع مشابه و هم ردیف بین المللی وفعال در حوزه‌ی گردشگری جهت بهبود گسترش روابط و تبادل گردشگر.

▪ انتقال تجربیات كشورهای عضو به یكدیگر وسرعت بخشیدن به گسترش و توسعه‌ی فعالیت‌های فی ما بین در بخش گردشگری در یك راستا و هدف.

▪ ارایه و بررسی طرح‌های جدید، در جهت توسعه‌ی و معرفی بیشتر گردشگری فرهنگی و جایگاه بسیار ویژه كشورهای عضو

▪ تلاش در جهت جذب اعضای جدید و هویت بخشی به گردشگری فرهنگی در سطح بین المللی.

▪ بررسی سالیانه‌ی عملكرد این مركز با حضور اعضای و سرعت بخشیدن به همكاری‌ها جهت دستیابی به طرح‌ها و برنامه‌ها.

▪ فعال تر كردن بخش خصوصی متعهد و متخصص در جهت برقراری ارتباط با سایر كشورها.

▪ طراحی یك برنامه جامع در جهت توسعه و گسترش توریسم فرهنگی.

● ساخت و تاسیس موزه مفاخر ملی ایران

موزه‌ها معرف و نگاهدارنده‌ی هویت ملی - تاریخی و فرهنگی هر ملت و جامعه‌ای هستند و در واقع وجود و حضور موزه در واقع شناسنامه آن جامعه است و یكی از بخش‌های قابل تامل و تفكر در این بخش معرفی بزرگان علم - ادب و فرهنگ هر سرزمینی می‌باشد و سرزمین تاریخی ما در این زمینه دارای انسنهای بزرگی در حوزه‌های مختلف فلسفه، نجوم، ادبیات و... بوده است كه معرفی هر چه بهتر و بیشتر و حفظ تاریخچه این بزرگان وظیفه‌ی ملی ما بالاخص سازمان میراث فرهنگی و گرشگری می‌باشد.

ساخت چنین موزه‌ای معرفی هر چه جامع - علمی‌ و بهتر این بزرگان و دانشمندان به عموم مردم و جامعه بالاخص جوانن و نسل آینده خواهد بود و حافظ تاریخ، فرهنگ این سرزمین كهن و باستانی و مطمئنا گامی‌بعدی این موزه معرفی تاریخ و دانشمندان كشورمان خواهد بود به سایر كشورها و گردشگران خارجی. تنی چند بزرگان همچون ابوعلی سینا، ابوریحان بیرونی، زكریای رازی، مولانا، سعدی، حافظ، شمسی تبریزی، شیخ بهایی، كمال الملك و...