جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
به این نشانهها توجه کنید
این روزها وقتی به اطلاعات مندرج روی بسته بندی محصولات غذایی توجه میکنیم با مجموعهای از نوشتهها، علائم و نشانههایی مواجه میشویم که روز به روز نیز برتعداد آنها افزوده میشود و اغلب وجود این علائم است که موجب اعتماد بیشتر مصرفکننده به انتخاب محصول میشود. حال این پرسش مطرح است که درج این اطلاعات و علائم تا چه حد میتواند ماده غذایی را برای مصرفکننده، موجه و قابل اعتماد سازد؟
معمولا نوشتههایی که روی بستهبندی موادغذایی درج میشود، شامل اطلاعاتی در مورد نام محصول، آدرس کارخانه، وزن محصول، مواد تشکیلدهنده، تاریخ مصرف، پروانه ساخت، سری ساخت و شرایط نگهداری محصول است که وجود این موارد روی کالا امری ضروری است و درصورت نبودن حتی یکی از این موارد باید به سلامت محصول شک کرده و از خرید آن اجتناب کنیم.
دستهای دیگر، علائمی چون علامت استاندارد، علامت سیب سلامت، ایزوها، HACCP و... هستند.
«علامت استاندارد» از نظر لغوی به معنای ایستا و پایدار است و به محصولاتی که حداقل معیارهای لازم از نظر بهداشت، سلامت و کیفیت را داشته باشند ـ نه حداکثر را ـ تعلق میگیرد. وجود این علامت به معنی بهترین نیست. اما در مقایسه، علامت «سیب سلامت» نیز وجود دارد که در سالهای اخیر وجود آن را روی برخی موادغذایی میبینیم. این علامت نشان ایمنی و سلامت از طرف وزارت بهداشت است و به محصولاتی که حداکثر ایمنی و سلامت تغذیهای را داشته باشند، تعلق میگیرد. وجود این علامت روی بسته بندی ماده غذایی نشاندهنده بالاترین سطح کیفیت محصول از نظر وزارت بهداشت در نوع خود است. در واقع وجود این علامت به نوعی، مصرفکننده را تشویق به انتخاب محصول در میان انواع دیگر آن میکند. نداشتن مواد افزودنی شیمیایی، به حداقل رساندن اسیدهای چرب ترانس اشباع، به حداقل رساندن میزان کالری محصول، عاری بودن فرآورده از سموم دفع آفات و داروهای دامپزشکی و ... از جمله ضوابط اعطای سیب سلامت به کارخانجات موادغذایی است.
«علامت HACCP» یکی دیگر از این علائم است که کمتر آن را روی بستهبندی موادغذایی میبینیم. اخذ این علامت، مستلزم رعایت و اجرای یک سری شرایط اولویتبندی شده در کارخانه است که میتواند تمام جنبههای شیمیایی، میکروبی و فیزیکی موادغذایی را از ماده اولیه تا محصول نهایی تحت پوشش قرار دهد. در واقع این علامت یک کلمه اختصاری انگلیسی است و به معنای تجزیه و تحلیل مخاطرات و کنترل نقاط بحرانی در حین تولید محصول است. درج این علامت روی محصول تضمینکننده سلامت، بهداشت و ایمنی ماده غذایی بوده و وجود آن، اعتماد به انتخاب محصول را در مصرفکننده افزایش میدهد.
علامت دیگری که بیشتر از دیگر علائم روی محصولات دیده میشود انواع «ایزوها» چون ایزو ۹۰۰۰ تا ۹۰۰۶، ایزو ۱۴۰۰۰ و ایزو ۲۲۰۰۰ هستند. ایزوها سیستمهایی برای مدیریت و تضمین کیفیت هستند و فقط منحصر به محصولات غذایی نمیشوند. وجود آنها الزاما به معنای بهتر بودن محصول نیست و تنها در میان ایزوها، ایزو ۲۲۰۰۰ نشاندهنده کیفیت، بهداشت و سلامت ماده غذایی است و بقیه ایزوها مربوط به سیستمهای مدیریتی، زیست محیطی و بهداشت حرفه ای کارخانه است و ارتباطی با محصول کارخانه ندارد.
فاخره بهبهانی
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
انتخابات عراق احمد وحیدی حسن روحانی حجاب مجلس شورای اسلامی دولت نیکا شاکرمی مجلس رهبر انقلاب شهید مطهری رسانه
ایران هواشناسی سیل آتش سوزی یسنا تهران روز معلم قوه قضاییه پلیس معلم شهرداری تهران آموزش و پرورش
قیمت خودرو سهام عدالت قیمت طلا دولت سیزدهم مالیات طلا بازار خودرو قیمت دلار خودرو بانک مرکزی حقوق بازنشستگان ایران خودرو
مهران غفوریان موسیقی تلویزیون سریال عمو پورنگ ساواک سینمای ایران عفاف و حجاب تبلیغات مسعود اسکویی سینما دفاع مقدس
رژیم صهیونیستی فلسطین اسرائیل غزه جنگ غزه آمریکا روسیه ترکیه حماس نوار غزه انگلیس اوکراین
استقلال فوتبال پرسپولیس علی خطیر سپاهان باشگاه استقلال لیگ برتر تراکتور جواد نکونام لیگ برتر ایران رئال مادرید لیگ قهرمانان اروپا
ناسا هوش مصنوعی فناوری اپل گوگل اینستاگرام تلفن همراه کولر
طب سنتی خواب فشار خون کبد چرب دیابت