پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

موهای زائد علیه زیبایی


موهای زائد علیه زیبایی

داشتن موهای زائد یا اصطلاحا مودار بودن بدن و صورت برای خانم‌ها در اکثر جوامع و فرهنگ‌ها غیرقابل قبول و ناپسندیده تلقی می‌شود و امروزه موهای زائد یا ناخواسته، یکی از مشکلات …

داشتن موهای زائد یا اصطلاحا مودار بودن بدن و صورت برای خانم‌ها در اکثر جوامع و فرهنگ‌ها غیرقابل قبول و ناپسندیده تلقی می‌شود و امروزه موهای زائد یا ناخواسته، یکی از مشکلات شایع زیبایی در خانم‌ها به شمار می‌آید، به طوری که رشد موی صورت و بدن در خانم‌ها یک امر ناخواسته و بسیار رنج‌آور است و حتی در برخی مواقع باعث به وجود آمدن مسائل روحی و اجتماعی برای دختران در سن بلوغ می‌شود.

از بدو تولد، به طور کلی سه نوع مو روی بدن انسان وجود دارد که شامل انواع زیر است:

موهای کرکی که به صورت کرک روی جنین در شکم مادر وجود دارد و پس از تولد می‌ریزد.

موهای نازک که از هنگام تولد تا بلوغ تقریبا اکثر نقاط بدن را می‌پوشاند. این موها بسیار نازک و کمرنگ است و رشدی ندارد، به طوری که دیده نمی‌شود. مثلا صورت خانم‌ها به اندازه موی سرشان پیاز مو دارد، ولی دیده نمی‌شود و این پیاز مو در تمام قسمت‌های بدن، بجز کف دست و پا دیده می‌شود.

موهای ترمینال یا نهایی که در زمان بلوغ در اثر تبدیل موهای نازک به موهای ضخیم و پررنگ ایجاد می‌شود.

اما برای پیدایش موهای زائد می‌توان سه علت اصلی در نظر گرفت که عبارتند از علل ژنتیکی، منطقه‌ای و سیستمیک. علت ژنتیکی ناشی از وراثت و نژاد هر شخص است. به عنوان مثال زنان جنوب اروپا و شمال هندوستان موهای بیشتری در بدن خود نسبت به زنان چینی و ژاپنی دارند.

علت منطقه‌ای رشد موها عمدتا به محرک‌های مزمن و طولانی‌مدت قسمتی از پوست مربوط می‌شود. این محرک‌های دائم سبب افزایش خون‌رسانی منطقه مورد نظر شده و در نتیجه تعداد موهای پرزی در آن قسمت افزایش می‌یابد. کندن مداوم موها با استفاده از موکن و موم نمونه‌هایی از این محرک‌هاست.

علت سیستمیک نیز مرتبط با میزان آندروژن (هورمون مردانه) در خون است. در خانم‌ها این هورمون‌ها از بخش قشری غده فوق‌کلیوی و تخمدان‌ها ترشح می‌شود. وقتی در خانم‌ها میزان آندروژن (هورمون مردانه) بیش از حد شود، ممکن است رشد موهای ترمینال در قسمت‌هایی از بدن زنان دیده شود که معمولا در مردان بالغ دیده می‌شود.

افزایش این هورمون هم طبیعی است، مانند زمان بلوغ، بارداری و یائسگی و هم غیرطبیعی از قبیل ایجاد تومور در غده فوق‌کلیوی یا تخمدان‌ها، خارج‌کردن رحم یا تخمدان‌ها، استرس طولانی‌مدت و برخی داروها مانند کورتیزون و قرص‌های ضدبارداری که موجب افزایش رشد موها در نواحی تناسلی می‌شود.

به هر حال این موهای زائد به هر دلیل و علتی که در بدن و صورت رشد کرده‌ است، می‌تواند برای شمار زیادی از افراد یک نگرانی و یک مشکل برای زیبایی به حساب آید که البته برای از بین بردن آنها روش‌های مختلفی وجود دارد که در شماره‌های بعد درباره آنها به طور مفصل توضیح خواهیم داد.

وحید کیانپور

کارشناس ارشد گیاهان و مواد اولیه دارویی