شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

چرا مردم به هشدارهای تغذیه‌ای توجه نمی‌کنند؟


چرا مردم به هشدارهای تغذیه‌ای توجه نمی‌کنند؟

ذائقه انسان خواص سازشی دارد. به این معنا که اگر شما کنار یک بزرگراه بایستید، سر و صدای عبور اتومبیل‌ها شما را آزار می‌دهد، اما وقتی کنار همان بزرگراه هستید و با دوستتان درباره یک موضوع مهم صحبت می‌کنید، آن صدای آزاردهنده را اصلا نمی‌شنوید...

ذائقه انسان خواص سازشی دارد. به این معنا که اگر شما کنار یک بزرگراه بایستید، سر و صدای عبور اتومبیل‌ها شما را آزار می‌دهد، اما وقتی کنار همان بزرگراه هستید و با دوستتان درباره یک موضوع مهم صحبت می‌کنید، آن صدای آزاردهنده را اصلا نمی‌شنوید...

حس چشایی هم همین خاصیت را دارد. وقتی شما برای یک ماه، در بشقاب غذایتان یک قاشق نمک اضافه کنید، پس از گذشت یک ماه حساسیت سلول‌های چشایی شما کمتر می‌شود.

در این وضعیت برای اینکه احساس خوبی نسبت به غذایتان پیدا کنید، باید مقدار بیشتری نمک به غذا اضافه کنید. ریشه بعضی از عادات ناپسند غذایی ما ایرانی‌ها هم در این موضوع است. گاهی اوقات عادت می‌کنیم غذای چرب بخوریم و پس از مدت کوتاهی اصلا نمی‌توانیم غذای کم‌چرب بخوریم.

گاهی وقت‌ها هم چای صبحانه را بیش از اندازه شیرین می‌کنیم و پس از مدتی می‌بینیم میزان شکری که به چای اضافه می‌کنیم، حس خوبی به ما نمی‌دهد و باید آن را بیشتر کنیم.

به‌دلیل همین رفتار اشتباه، مصرف بعضی از موادغذایی در زندگی روزمره افزایش می‌یابد. - وقتی متخصصان تغذیه مضرات مصرف نوشابه را به مردم گوشزد می‌کنند، کمتر کسی است که بلافاصله این توصیه را جدی بگیرد و نوشیدن نوشابه را ترک کند، اما وقتی متخصصان ریه به مردم توصیه می‌کنند در آلودگی هوا حتما از ماسک‌های ایمنی استفاده کنند، مردم به سرعت این کار را می‌کنند. دلیل اینکه توصیه متخصص تغذیه به اندازه متخصص ریه جدی گرفته نمی‌شود، این است که مردم تاثیرات آلودگی هوا را به چشم می‌بینند، اما تاثیرات تغذیه ناسالم را احساس نمی‌کنند. غذا خوردن نه‌تنها لذت‌بخش است که تاثیرات آنی ندارد و به همین دلیل مردم دیرتر از مضرات موادغذایی آگاه می‌شوند. - یکی از بزرگ‌ترین مشکلات ما ناآگاهی است. ما در آموزش یک‌بعدی هستیم.

این در حالی است که در آموزش ۳گام داریم؛ گام اول آموزش است که چندان آن را جدی نمی‌گیریم. گام دوم می‌رسد به اینکه بخواهیم نگرش مردم را نسبت به چیزی عوض کنیم. در این گام باید تصویر ذهنی مردم را نسبت به مسائل تغییر داد. گام سوم این است که اتفاقی که نباید بیفتد، سر آدمی پیش بیاید. در این مرحله کسی که تندتند غذا خورده، به غذایش نمک زیاد زده و همراه غذا ترشی زیادی مصرف کرده، به مشکلات معده دچار می‌شود.

در این وضعیت در اصطلاح عامه وقتی چیزی را می‌شنویم به سرعت فراموشش می‌کنیم مگر اینکه به مشکلی دچار شده باشیم.

دکتر محمدرضا وفا

دانشیار دانشگاه علوم‌پزشکی ایران