چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
۷ بیماری مردانه
سرطان پروستات، یکی از شایعترین سرطانها و علل مرگومیر بین مردان است که متخصصان اورولوژی میتوانند به سادگی و حتی پیش از بروز نشانههایش، آن را شناسایی کنند و جلوی پیشرفت سریع و مرگ و میر ناشی از آن را بگیرند...
بنابراین، متخصصان جامعه سرطان آمریکا به تمام مردهای بالای ۵۰ سال، بدون سابقه خانوادگی ابتلا و مردهای بالای ۴۰ سال با سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پروستات توصیه میکنند حتما آزمایشهای سالیانه لازم برای تشخیص و درمان زودرس این بیماری را انجام بدهند. علاوه بر سرطان پروستات، بیماریهای دیگری هم هستند که معمولا بیشتر مردها را درگیر خود میکنند. شما میتوانید در این بخش، با این بیماریها و چگونگی برخورد با آنها بیشتر آشنا بشوید.
۱.سرطان بیضه: این نوع سرطان باعث اختلال در کارکرد بیضهها -محل تولید اسپرم- میشود و سرطان چندان شایعی بین مردها نیست. سرطان بیضه معمولا در سنین ۲۰ تا ۵۴ سالگی خودش را نشان میدهد و تشخیص ابتلا یا عدم ابتلا به این بیماری با یک آزمایش فیزیکی ساده صورت میگیرد. متخصصان ارولوژی به تمام مردانی که سابقه خانوادگی ابتلا به این بیماری را دارند، توصیه میکنند هر ۲ ماه یکبار، این آزمایش فیزیکی را خودشان در خانه انجام دهند. یعنی با انگشت شست و اشاره، بیضههایشان را بگیرند و بین انگشتها، آنها را تکان دهند و هرگونه توده سفت، ورمکردگی یا تغییر سایز و شکلی را به پزشک?شان اطلاع بدهند.
۲.فشارخون بالا: هرچه سن مردها بالاتر میرود، امکان ابتلای آنها به پرفشاری خون هم افزایش مییابد. البته افزایش فشار خون به شیوه زندگی و اضافه وزن هم مربوط میشود. ممکن است فشارخون بالا در مراحل اولیه هیچ علامت خاصی نداشته باشد اما بهتدریج افراد را با بیماریهای دیگری مانند ناراحتیهای قلبی، سکته و از کار افتادگی کلیهها مواجه کند بنابراین بهتر است یک دستگاه فشارسنج خانگی تهیه و ماهی یکبار فشارتان را با آن اندازهگیری کنید. فشار ۱۲ روی ۸، معمولا یک فشارخون طبیعی برای بیشتر افراد محسوب میشود اما اگر فشارخونتان بالاتر از ۱۴ روی ۹ بود، باید هرچه سریعتر با پزشکتان مشورت کنید.
۳.کلسترول خون بالا: اگر سطح LDL یا همان چربی بد خون بالا برود، دیواره رگها دچار گرفتگی میشود و احتمال ابتلا به بیماریها و حمله قلبی در افراد افزایش مییابد. از آنجایی که بر اساس آمار، آقایان کمتر از خانمها به خوردوخوراک و شیوه سالم زندگی کردن خود اهمیت میدهند، احتمال بالا رفتن کلسترول خون و حملههای قلبی در آنها بیشتر است. به همین دلیل به تمام مردهای بالای ۳۵ سال توصیه میشود برای کنترل کلسترول خون خود، سالی ۲ بار آزمایش خون بدهند، روزی ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ورزش کنند، جلوی بالا رفتن وزن را بگیرند و دور غذاهای چرب را هم خط بکشند!
۴.سرطان پوست: ملانوما، یکی از خطرناکترین انواع سرطان پوست است که مردان، ۲ تا ۳ برابر بیشتر از زنان به آن مبتلا میشوند. نام سرطان ملانوما از نام سلولهای سازنده رنگدانههای پوست به نام ملانوسیت گرفته شده است. متخصصان پوست معتقدند تماس طولانیمدت با اشعه آفتاب و آفتابسوختگی، از مهمترین علل ابتلا به این نوع از سرطان پوست است. آنها میگویند آقایان میتوانند با استفاده از کرمهای ضدآفتاب بدون رنگ و کلاههای بزرگ لبهدار، خطر ابتلا به این سرطان را تا حد قابل قبولی در خود کاهش دهند. آزمایشهای روتین و اطلاع دادن هرگونه تغییر رنگ و شکلی در ظاهر پوست میتواند باعث تشخیص زودتر سرطان ملانوما و درمان بهموقع آن شود.
۵.دیابت نوع ۲: ابتلا به دیابت نوع ۲ به دلیل اضافه وزن، در مردان بیشتر از زنان است، به تمام آقایان توصیه میشود از ۴۵ سالگی به بعد، سالی ۲ مرتبه آزمایش قند خون بدهند، فشار و چربی خونشان را کنترل کنند، جلوی بالا رفتن وزنشان را بگیرند و اگر سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت دارند، از خوردن بیش از اندازه خوراکیهای شیرین بپرهیزند، چون اگر دیابت نوع ۲ زود تشخیص داده شود، مراحل درمانی بسیار سادهای خواهد داشت!
۶.گلوکوم: گلوکوم نوعی بیماری چشمی است که عصب بینایی را درگیر میکند و اگر به موقع تشخیص داده و درمان نشود، میتواند منجر به نابینایی فرد شود بنابراین، انجمن چشمپزشکان آمریکا به مردان زیر ۴۰ سال توصیه میکند هر ۲ تا ۴ سال یکبار، مردان ۴۰ تا ۵۴ سال، هر ۱ تا ۳ سال یکبار، مردان ۵۵ تا ۶۴ سال، هر ۱ تا ۲ سال یکبار و مردان بالای ۶۰ سال، هر ۶ ماه تا ۱ سال یکبار برای انجام تستهای تشخیصی گلوکوم به پزشک مراجعه کنند.
۷.سرطان کولورکتال: سرطان کولورکتال، دومین علت شایع مرگومیر در اثر ابتلا به انواع سرطانهاست و مردها برای ابتلا به این بیماری، مستعدتر از زنها هستند. سرطان کولورکتال بیشتر در سطح داخلی روده بزرگ رشد میکند و از همین نقطه به سایر نقاط بدن منتشر میشود. راه پیشگیری از ابتلا به این نوع سرطان هم این است که با آزمایشهای روتین و منظم، پولیپهای روده بزرگ پیش از سرطانی شدن، تشخیص داده و از بدن خارج شوند.
ترجمه: ندا احمدلو
منبع: WebMD
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست