دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

ویرانی سوریه به نفع کیست


ویرانی سوریه به نفع کیست

در ماه میلادی گذشته, آمریکا با اتهام به دولت سوریه مبنی بر استفاده از سلاح شیمیایی برای سرکوب مخالفان مسلح, موجی جدید از تبلیغات را علیه این دولت به راه انداخت این اتهام زنی یک بار دیگر خاطره سناریوی عراق و جنگ افروزی علیه این کشور با ادعای تولید و نگهداری سلاح های کشتار جمعی را در اذهان عمومی زنده کرد

در ماه میلادی گذشته، آمریکا با اتهام به دولت سوریه مبنی بر استفاده از سلاح شیمیایی برای سرکوب مخالفان مسلح، موجی جدید از تبلیغات را علیه این دولت به راه انداخت. این اتهام‌زنی یک بار دیگر خاطره سناریوی عراق و جنگ‌افروزی علیه این کشور با ادعای تولید و نگهداری سلاح‌های کشتار جمعی را در اذهان عمومی زنده کرد.

جان کری، وزیر خارجه آمریکا در یک اقدام دیپلماتیک اعلام نمود: آمریکا مدافع دموکراسی و حقوق بشر بوده و به نظام سوریه اجازه نخواهد داد از سلاح شیمیایی بر ضد مردم این کشور استفاده کند. وی افزود: سکوت در این زمینه به دیگر کشورها نیز اجازه خواهد داد تا از سلاح شیمیایی بدون هیچ هراس و محاسبه ای استفاده کنند و اگر این موضوع مسکوت بماند، ابهت آمریکا در جهان شکسته خواهد شد.

جان کری با استفاده از شیوه های تبلیغی در سخنانش تصریح کرد: اگر استفاده از سلاح شیمیایی مورد بی توجهی قرار گیرد، این سلاح به دست عناصر گروهک القاعده خواهد افتاد و در این صورت همه کشورهای جهان از جمله آمریکا در معرض تهدید قرار خواهد گرفت.

باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا نیز در سخنرانی خود در تاریخ بیست و هشتم آگوست سال جاری میلادی اظهار کرد: اقدام نظامی پیامی برای دولت سوریه به همراه خواهد داشت مبنی بر این که پیامد های به کارگیری از سلاح شیمیایی عواقب وخیمی دارد. وی در همان سخنرانی از کنگره آمریکا خواست موافقت خود را با حمله نظامی محدود به سوریه اعلام نماید.

دو روز بعد، وزارت خارجه آمریکا صحنه هایی از یک گزارش اطلاعاتی را پخش کرد و مدعی شد نظام سوریه مسئولیت حمله شیمیایی در غوطه شرقی را برعهده دارد.

در این گزارش که بر پایه داده های اطلاعاتی تنظیم شده بود، نظام سوریه (نه به طور قطعی بلکه در سطح ارزیابی) به استفاده از سلاح شیمیایی متهم شده بود.

در پاسخ به این جنگ روانی ورسانه ای گسترده، تلویزیون روسیه سخنانی از ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور پخش کرد که طی آن پوتین با مردود دانستن ادعای آمریکا چنین گفت: حمله شیمیایی که در نزدیکی دمشق صورت پذیرفت، از سوی گروه های مسلح و مرتبط با القاعده برنامه ریزی واجرا شده است.

پوتین حتی وزیر خارجه آمریکا را به ارائه اطلاعات نادرست و دروغگویی متهم کرد و افزود: او (جان کری) دروغ می گوید. من بحث هایی را که در کنگره آمریکا میان نمایندگان و وزیر خارجه این کشور رد و بدل شد دنبال کردم.

وقتی یکی از اعضای کنگره از جان کری درباره وجود عناصر القاعده در سوریه پرسید، وی پاسخ داد: القاعده در سوریه وجود ندارد. این در حالی است که گروهک القاعده مهم ترین گروه مخالف دولت سوریه بوده و حضوری فعال در این کشور دارد وآنان این حقیقت را بخوبی می دانند.

پوتین گفت: آنچه مرا بهت زده می کند این است که جان کری دروغ می گوید و می داند که دروغ می گوید و این امر مرا ناراحت می کند.

از سوی دیگر، ولید المعلم وزیر خارجه سوریه به انتقاد از سیاست های کاخ سفید پرداخت و گفت: ما سوال می کنیم رئیس جمهور آمریکا چگونه این اقدام را به نفع کسانی که مرکز تجارت جهانی در نیویورک را منفجر کردند، توجیه می کند؟ می پرسیم مگر آمریکا نمی داند عناصر القاعده در افغانستان دست به چه اقداماتی زده اند و هنوز هم در آن کشور فعال هستند؟ آیا آمریکا می خواهد سوریه را به پایگاهی برای القاعده تبدیل کند؟

در این میان، موضع کشورهای عربی در قبال بحران سوریه پیرو سیاست های عربستان سعودی بود و ترکیه نیز خود را با سیاست آمریکا در خاورمیانه هماهنگ می کرد. تنها عراق بود که موضعی متفاوت اتخاذ کرد و از تائید هرگونه اقدام نظامی به خاک سوریه خودداری کرده و درعوض برگفت وگو میان دولت و مخالفان تاکید کرد. عراق حتی یک پیشنهاد ۹ ماده ای برای حل بحران سوریه ارائه داد که به شرح ذیل است:

آتش بس فوری در داخل سوریه، توقف ارسال هرگونه سلاح به طرف های درگیر، خروج نیروهای تندرو خارجی از خاک سوریه، مخالفت با دخالت های خارجی و عربی در امور داخلی سوریه، تعهد به عدم استفاده از اراضی کشورهای عربی برای حمله به سوریه یا هر کشور دیگر منطقه ای، پیشنهاد جدول زمانی برای انتخابات آزاد در سوریه، ایجاد صندوق عربی برای حمایت از بازگشت آوارگان سوری و بازسازی سوریه و ایجاد سازوکارهای موثر برای اجرای این بندها.

در روز ۱۱ سپتامبر، رئیس جمهور آمریکا طی پیامی به مردم آمریکا خواهان آن شد که ملت آمریکا را با حمله نظامی این کشور به سوریه همراه کند. اما با گذشت زمان، اوباما موضع خود را تغییر داد و اعلام کرد می خواهد پیشنهاد روسیه را مبنی بر این که سلاح های شیمیایی سوریه را تحت نظارت بین المللی قرار دهد، بررسی کند.

کشور های عربی برای خود آینده ای جدید را ترسیم می کنند زیرا باید منتظر تغییراتی در نظام های منطقه ای باشند. تغییراتی که جهان را با فکر تروریستی و تکفیری آشفته کرده است. متاسفانه تعدادی از دولت های عربی تمامی امکانات شان را در خدمت آمریکا و صهیونیست جهانی قرار داده اند و ملت هایشان را فراموش کرده اند. ملت هایی که خطرات ناشی از این وادادگی را بخوبی درمی یابند. در این میان ویرانی سوریه قطعا به نفع کشورهای عربی نخواهد بود.

منبع: صوت العراق

مترجم: محمدجواد گودینی