دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۲۱ اردیبهشت) (۲)


برگی از تاریخ (۲۱ اردیبهشت) (۲)

● زادروز سالوادور دالی
۱۰۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۰۴ میلادی ، سالوادور دالی نقاش برجسته اسپانیایی و بنیانگذار سبک سورئالیسم در نقاشی ، در فلورانس به دنیا آمد .
وی در دوران …

زادروز سالوادور دالی

۱۰۳ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۰۴ میلادی ، سالوادور دالی نقاش برجسته اسپانیایی و بنیانگذار سبک سورئالیسم در نقاشی ، در فلورانس به دنیا آمد .

وی در دوران كودكی بچه‌ای متمرد و سركش و نسبت به هم‌سن و سال‌های خودش بسیار پرخاشگر بود. در دوران تحصیل علاقه‌ی وافری به نقاشی نشان داد و استعداد هنری‌اش خیلی زود شناخته شد. زمانی‌كه فقط ۱۰ سال داشت اولین آموزش طراحی و نقاشی را شروع كرد. استادان وی هنرمندان معروف امپرسیونیسم آن دوران یعنی رامون پیكوت و بعدها یكی از استادان مدرسه‌ی نقاشی ملّی اسپانیا بود. اولین آثاری كه خلق كرد، نقاشی‌هایی بود كه از منازل و مناظر محیط اطراف زندگی‌اش كشید.

دالی، دوران تحصیلی‌اش را در دبیرستان برادران ماریستن به پایان رساند و در سال ۱۹۱۸ اولین نقاشی‌هایش در سالن تئاتر شهر فیگوراس به نمایش گذاشته شد كه این آثار توجه منتقدان هنری را به وی معطوف ساخت.

در سال ۱۹۲۱ وی در آكادمی «سن فرناندو» در مادرید شروع به تحصیل كرد اما در سال ۱۹۲۵ به دلیل سخنان تند سیاسی از آكادمی اخراج شد. دالی فوراً به خانه برگشت اما در آن‌جا دستگیر شد. وی مظنون به شركت در اغتشاشات و ناآرامی‌های سیاسی در كشور بود.

دالی در سال ۱۹۲۷ در جریان سفرش به پاریس با پابلو پیكاسو ـ نقاش اسپانیایی ـ و جوآن میرو آشنا شد. او كه از دیدار با پیكاسو به شدت تحت تأثیر قرار گرفته بود بعدها گفت: «زمانی كه با پیكاسو دیدار كردم چنان هیجان‌زده شده بودم كه گویی به حضور پاپ شرفیات شده‌ام».

دالی در پاریس به عنوان مهم‌ترین عضو گروه هنری سورئال «آندره برتون» شناخته شد. برتون مدیر مدرسه‌ی هنری سورئالیسم بود. سال‌ها بعد او از سالوادور دوری جست و وی را به جانبداری كردن از فاشیسم و خودنمایی و حرص و طمع متهم كرد. در سال‌های بعد دالی از آن‌جایی كه هیأت ژوری آكادمی مادرید را برای ارزیابی آثار هنری فاقد صلاحیت می‌دانست در این آكادمی ثبت‌نام نكرد.

سال ۱۹۲۹ دالی سبك خاص خودش را كه بعدها باعث موفقیت‌اش در سطح جهانی شد یافت. تئوری سورئالیسم بر اساس تئوری‌های روان‌شناس معروف ـ دكتر زیگموند فروید ـ پایه‌ریزی شده است و توانایی‌های تكنیكی بسیار بالای دالی به وی اجازه داد تا نقاشی‌هایش را تقریباً به سبك فتورئالیستی خلق كند.

او مدتی در گروه نقاشان و مجسمه سازان سورئالیست فعالیت کرد و با ارائه نقاشیهای شگفت انگیز، نام خود را به عنوان یکی از نام آورترین نقاشان سبک فرا واقعی تثبیت کرد."دالی"در کنار نقاشی به سینما،تئاترو اپرا علاقه داشت و در این زمینه ها نیز فعالیت کرد.از جمله آثار مطرح این هنرمند می توان به نقاشیهای "سبد نان"،"مرگ بهتر از ننگ"،"رویای کریستف کلمب"و "شام آخر"اشاره کرد.این هنرمند نامی درروز بیست و سوم ژانویه ۱۹۸۹ براثر حمله قلبی در گذشت.

آغازبه کارنخستین فرستنده تلویزیونی جهان

۷۲ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۳۵ میلادی ، نخستین فرستنده تلویزیونی جهان به نام نیپکو دربرلین آغاز به کارکرد .

این فرستنده به پاس قدر دانی از پاول نیپكو بنام او نام گذاری شد. نیپكو تحصیلاتش را در فیزیك به پایان رساند و تحقیقات گسترده خود را آغاز كرد و سر انجام طریقه تبدیل عكس به امواج و تشكیل مجدد آنها را كشف كرد . به عبارت دیگر نوعی از تلویزیونی را اختراع كرد كه امروزه شكل تكامل یافته آن در دسترس همگان است .

ورود نیروهای نظامی دو کشور فرانسه و انگلیس به بلژیک

۶۷ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۴۰ میلادی ، نیروهای نظامی دو کشور فرانسه و انگلیس بلژیک را به تصرف خویش در آوردند . این عمل در برابر حملات گسترده ارتش نازی به این شهر و به منظور حمایت از مردم بلژیک در برابر آلمان ها انجام پذیرفت .

امروزه بلژیک کشوری کوچک، صنعتی، با تراکم جمعیت بالا و دارای منابع طبیعی اندک است. حکومت بلژیک پادشاهی مشروطه است. مجلس نمایندگان متشکل است از ۲۱۲ عضو که برای دوره‌ای چهار ساله با رأی تمامی افراد بالغ تحت سیستم تعیین تعداد نمایندگان به نسبت جمعیت هر منطقه انتخاب می‌شوند.

مجلس سنا ۱۸۲ عضو دارد، ۱۰۶ نفر مستقیما انتخاب می‌گردند. ۵۰ نفر منتخب شوراهای محلی هستند، ۲۵ نفر را اعضای مذکور انتخاب می‌کنند و به علاوه ولیعهد.

پادشاه شخصی را به نخست وزیری انتصاب می‌کند که از پشتیبانی اکثریت در مجلس نمایندگان برخوردار است و بر اساس توصیه نخست وزیر دیگر اعضای کابینه را نیز انتصاب می‌کند.

بلژیک هم اکنون مرکز اصلی اداره جامعه اروپا و پیمان آتلانتیک شمالی است ولی این کشور گرفتار رقابت حاد میان فلامانی زبانان و فرانسوی زبانان است و به تدریج به سوی نظام فدرال پیش می‌رود .

دموکراسی در لائوس

۶۰ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۴۷ میلادی ، لائوس صاحب قانون اساسی شد . بر این اساس ، رژیم این کشور به دموکراسی پارلمانی تغییر هویت داد .

کشور لائوس در شبه جزیره هندوچین قرار دارد. این سرزمین محصور در خشکی است و به دریا راه ندارد. مسلمانان این کشور از نژاد چام (شام) و اغلب چینی هستند. در دهه شصت که لائوس وضع ناگواری داشت مسلمانان آسیبهای فراوانی دیدند و با روی کار آمدن کمونیست‏ها، فشار بر آنان شدت بیشتری یافت.

تاریخ لائوس به پادشاهی لان‌ژانگ می‌رسد که در سده چهاردهم میلادی بنیاد شد و تا سده هیجدهم ادامه یافت. حزب انقلابی خلق لائوس حزبی کمونیست در کشور لائوس است. از سال ۱۹۷۵ به بعد کنترل لائوس را به دست داشته است.

کمیته مرکزی و دفتر سیاسی ارگان‌های تصمیم گیری این حزب هستند و کنگره? حزب که اعضای کمیته مرکزی و دفتر سیاسی را انتخاب می‌کند هر پنج سال یک‌بار برگزار می‌شود.

تغییر نام سیام به تایلند

۵۸ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۹۴۹ میلادی ، کشور سیام ، نام خود به تایلند تغییر داد . تایلند در جنوب شرقی آسیا و شبه جزیره هندوچین بر کنار خلیج ‏سیام قرار دارد . مساحت آن بیش از پانصد و چهارده هزار کیلومتر مربع وسعت آن است و بیش از پنجاه میلیون سکنه دارد. مرکز حکومت آن بانکوک است.

بیشتر جمعیت آن (امروزه ۶۵ میلیون نفر) از تبار «تای» هستند، به علاوه واژه تایلند در زبان این كشور به معنای «آزادی» است و این سرزمین از سال ۱۲۳۸ میلادی كه به وجود آمده است، مستعمره و تحت الحمایه دولت دیگری نبوده است.

تایلند كه میان كامبوج، لائوس، میانمار، مالزیا و خلیج سیام واقع شده است در طول جنگ جهانی دوم به صورتی متحد ژاپن بود و سپس در طول جنگ ویتنام و بعد از آن در ردیف دوستان آمریكا قرار گرفت.

مردم تایلند عمیقا بودایی و دارای فرهنگ بودایی و هندی و چینی هستند. حدود چهار درصد تایلندی ها مسلمانند و مسلمانان در جنوب تایلند ( مجاور مرز مالزی ) زندگی می كنند.

روزی كه خسرو روزبه اعدام شد

۴۹ سال پش در چنین روزی در سال ۱۳۳۷ ه.ش ، خسرو روزبه رئیس سازمان نظامی و عضو كمیته مركزی حزب توده ایران به حكم محكمه نظامی و تأیید شاه، اعدام شد.

خسرو روزبه فرزند ضیاءلشكر بود و در ملایر به دنیا آمد. او پس از به پایان رساندن تحصیلات ابتدایی و متوسطه در ملایر و همدان، به دانشكده افسری وارد شد و در رسته توپخانه تحصیل كرد.

او پس از حوادث شهریور ۱۳۲۰ و اشغال ایران، به حزب توده پیوست. وی در سال ۱۳۲۳ به همراه عزت الله سیامك سازمان نظامی حزب را تأسیس كرد.

رهبران حزب توده پس از شكست قیام پیشه وری و خاتمه غائله آذربایجان حكم به انحلال سازمان نظامی دادند، اما روزبه خشمگین شد و سازمان را به رغم مخالفت رهبران حزب حفظ كرد.

او از عضویت در حزب نیز كناره گیری كرد اما در سال ۱۳۲۷ و پس از آنكه حزب توده، تحت فشار شوروی ها، خواستار بازگشت سازمان نظامی شد، بار دیگر به عضویت حزب درآمد.

او در همین سال دستگیر و زندانی شد، اما در آذرماه ۱۳۲۹ به همراه عده دیگری از رهبران زندانی از زندان گریخت.

اظهارات روزبه در بازجویی و دادگاه از چند جهت اهمیت دارد. او اولاً اعتراف كرد كه قتل محمد مسعود (روزنامه نگار رادیكال و مدیر روزنامه «مرد امروز» در سال ۱۳۲۶) و عده ای از اعضای حزب (پس از سال ۱۳۳۱) كار گروه ترور او بوده است.

در ثانی دفاع او از كمونیسم و انتقاداتی كه نسبت به گروهی از رهبران حزب توده مطرح كرد، به موضوعی برای سال ها بحث و مناقشه تبدیل شد.

روزبه پذیرفت كه در قتل پنج تن از اعضای حزب كه توسط شاخه اطلاعات سازمان نظامی طراحی شده بود، مشاركت داشته است.

آخرین فعالیت های سازمان یافته حزب توده در ایران (پیش از انقلاب) نیز با دستگیری و اعدام روزبه پایان یافت.

آغاز تحریم اقتصادی ایران

۲۷ سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۵۹ ه.ش ، شماری از کشورهای اروپاپی به تاسی از دولت امریکا ، جمهوری اسلامی ایران را مورد تحریم اقتصادی خویش قرار دادند .

هدف آنها همانند امریكا ، اعمال فشار بیشتر بر مردم مسلمان وانقلابی كشور اسلامی ما ایران بود . تا از این طریق نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران از میان بردارند .

اما این توطئه نیز تحت تاثیر قاطعیت و آگاهی رهبر كبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی (ره)؛ و وحدت مردم در سراسر كشور باشكست روبروشد.

این تحریم اگرچه موجبات فشار اقتصادی بیش از پیش بر مردم و دولت را فراهم آورد اما در عمل پایبندی مردم ایران را به آرمانهای انقلاب اسلامی مستحکم تر ساخت . این قبیل ترفندهای نخ نما و کهنه هنوز هم در سیاست خارجی کشور امریکا رایج است !

منابع :

۱- مهر

۲- روزنامک

۳- صداوسیما

۴- روزنامه شرق

۵- سایت رشد

۶-ویکی پدیا

۷- irib

۸- حوزه

۹- سوره مهر