سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

والدین الگوی غذا های مغذی را به نوجوانان ارائه دهند


والدین الگوی غذا های مغذی را به نوجوانان ارائه دهند

دوره نوجوانی، دوره تغییر و تحول روحی و اخلاقی است. بیشتر نوجوانان در این سن تمایل دارند خود غذایشان را انتخاب کنند و از هم سن و سال های خود الگو می گیرند. اما والدین وظیفه دارند …

دوره نوجوانی، دوره تغییر و تحول روحی و اخلاقی است. بیشتر نوجوانان در این سن تمایل دارند خود غذایشان را انتخاب کنند و از هم سن و سال های خود الگو می گیرند. اما والدین وظیفه دارند الگوی غذاهای مغذی را به آنان ارائه دهند. در این مطلب از «MSN» به چند نکته در این خصوص اشاره خواهیم کرد.

۱) به نوجوان کمک کنید تا انتخاب های درست انجام دهد؛ نوجوانان فکر می کنند که تصمیم گرفتن در خصوص آنچه باید بخورند و زمان و میزان ورزش، قسمتی از بزرگ شدن آنان است. اما اغلب آن ها مهارت های انجام کارهایی را که به سلامت آ ن ها کمک می کند، ندارند. حفظ تعادل بین انجام امور مدرسه، ورزش، فعالیت های اجتماعی و کار نیاز به همراهی والدین دارد.

نوجوانان با نخوردن یک وعده غذایی سالم و استفاده از غذاهای آماده در حقیقت جلوی رشد خود را می گیرند. زیرا غذاهای آماده و راحت مانند کیک، دونات و... سرشار از چربی، سدیم و قند است و میزان کافی فیبر، ویتامین و ماده مغذی را که برای رشد آن ها لازم است، تامین نمی کند.

۲) کلسیم مهم است؛

کلسیم که برای رشد استخوان ضروری است، از جمله مواد مغذی است که مصرف آن گاه فراموش می شود. مهم ترین زمان مصرف کلسیم در دوران نوجوانی و روزانه ۱۳۰۰ میلی گرم است. متاسفانه برخی از نوجوانان دوست دارند به جای مصرف شیر و کلسیم، نوشیدنی گازدار مصرف می کنند.

نتایج یک بررسی نشان داد، دختران ۱۳ - ۱۲ ساله ای که نوشابه گازدار مصرف می کنند، نسبت به همسالان خود که نوشابه مصرف نمی کنند، ۳ برابر بیشتر دچار شکستگی استخوان می شوند.

نوجوانان روزانه حداقل به یک لیوان شیر نیاز دارند. مواد غذایی دیگری که به میزان یک لیوان شیر کلسیم دارد، عبارت است از:

یک پیمانه ماست

۳ قاشق چای خوری پنیر

یک لیوان آب پرتقال حاوی کلسیم

۲ پیمانه پنیر

۳ ) دخترها به آهن اضافه نیاز دارند:

مصرف آهن به عنوان بخش مهمی از گلبول قرمز برای انتقال اکسیژن به تمامی سلول ها در بدن لازم است. آهن در عملکرد مناسب مغز و تامین انرژی نوجوانان بسیار موثر است. دختران ۱۴ تا ۱۸ ساله روزی ۱۵ میلی گرم و پسران در همین سنین روزانه حدود ۱۱ میلی گرم به آهن نیاز دارند.

زنان جوان که به علت عادت ماهیانه بیشتر در معرض خطر فقر آهن قرار می گیرند، به میزان آهن بیشتری در رژیم غذایی خود نیاز دارند.

آهن هم در مواد غذایی گیاهی و هم در مواد غذایی حیوانی وجود دارد. آهن موجود در غذاهای حیوانی بهتر جذب بدن می شود و مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین Cبا آهن گیاهی میزان جذب را افزایش می دهد. برای یک رژیم متعادل روزی ۱۱۲ تا ۱۶۸ گرم گوشت گاو، گوشت مرغ، تخم مرغ و... به وعده غذایی آنان اضافه کنید. مواد غذایی غیرگوشتی غنی از آهن عبارت است از سبزی( از جمله اسفناج، نخود سبز)، لوبیا، میوه مغزدار، نان، غلات، برنج و ماکارونی غنی شده از آهن.

۴) معضل رژیم گرفتن:

نوجوانان برای حفظ وزن، شرکت در ورزش هایی مانند کشتی یا فعالیت های اجتماعی، مصرف غذای خود را محدود می کنند. یا گاهی اوقات مشغله درسی و کاری مانع توجه آن ها به رژیم غذایی شان می شود.

اگر فکر می کنید که فرزند شما دچار اختلال غذایی شده است او را از این موضوع آگاه کنید. اما اگر او حالت دفاعی پیدا کرد و منکر آن شد، توجه نکنید. در صورت نیاز برای رفع مشکل با متخصص مشورت کنید. تشخیص و درمان و پیش گیری اختلال غذایی آسان نیست. والدین که مدام رژیم می گیرند و در خصوص وضعیت بدنی خود یا برخی غذاها موضوعات منفی مطرح می کنند، باید بدانند این امر تاثیر منفی روی فرزندان می گذارد

۵ ) صحبت با نوجوانان؛

چرا می خواهید نوجوان از خوردن سیب زمینی سرخ شده دست بردارد و کلم بروکلی بخورد؟ زیرا می دانید خوردن سبزی احتمال ابتلا به بیماری های حاد مانند سرطان و بیماری قلبی را کاهش می دهد. اما این انگیزه شما را به خوردن غذای سالم برمی انگیزد نه انگیزه او را. ذائقه هر نوجوانی با دیگران و حتی پدر و مادرش فرق می کند اما برای اغلب آن ها داشتن انرژی بیشتر برای مدرسه و ورزش و ظاهر خوب اهمیت دارد. کارشناسان معتقدند به جای سخنرانی کردن، خود را الگوی کارهایی قرار دهید که دوست دارید نوجوان انجام دهد. نوجوانان همیشه غذاهای سالم انتخاب نمی کنند اما آن چه جلوی آن ها گذاشته می شود را می خورند. شما باید وقت مناسبی برای نشستن دور سفره با تمامی اعضای خانواده فراهم کنید، زیرا این فرصت خوبی برای تقویت ارتباط و الگوپذیری فرزندان از شما خواهد بود.

۶) ورزش نوجوانان؛

هرچند بسیاری از نوجوانان ورزش می کنند، اما بیشتر آن ها حداقل ۶۰ دقیقه فعالیت جسمی را که کارشناسان توصیه می کنند، انجام نمی دهند. فعالیت جسمی، استقامت، تقویت ماهیچه، رشد استخوان ها را ایجاد می کند و به فرد سلامت می بخشد. تحرک در حفظ وزن نیز موثر است. نتایج بررسی ها نشان می دهد، انجام ندادن ورزش های سخت علت اصلی چاقی مفرط در کودکان بین ۱۱ تا ۱۵ ساله است.

اگر نوجوان شما فرد بی تحرکی است، فعالیت هایی را انتخاب کنید که بتوانید با هم انجام دهید مانند پیاده روی، دوچرخه سواری، تنیس و... تحقیقات اخیر نشان می دهد، نوجوانانی که همراه با والدین فعالیت های جسمی انجام می دهند، هم اعتماد به نفس بالاتری دارند و هم کمتر درگیر خشونت می شوند.

۷) تنقلات: برای نوجوانان کمی سخت است که با صرف یک وعده غذایی منتظر وعده بعدی باشند.

اگر تنقلات سالمی به آنان بدهید، مواد مغذی موردنیاز بدنشان تامین خواهد شد. تنقلات مغذی عبارت است از:

نان سبوس دار با کره بادام زمینی، کشمش و شیر

پیتزا با آب پرتقال طبیعی

ماست و میوه

تخم مرغ آب پز شده، نان سبوس دار و میوه

برشتوک با کمی شکر، میوه خشک، دانه سویا بو داده، میوه مغزدار

ساندویچ با نان سبوس دار

بیسکویت سبوس دار

سبزی خام و ماست

ذرت بو داده کم چرب با کمی پنیر پیتزا و آب میوه

میوه مغزدار و آب میوه خالص.

۸) صرف غذا در منزل؛

شب ها دور هم شام بخورید و با آن ها درباره فواید مصرف شیر به جای نوشابه و مرغ کباب شده به جای غذاهای سرخ شدنی صحبت کنید. حتی ورزش را با نوجوانان انجام دهید اما گاه نوجوانان به حرف والدین خود توجهی نمی کنند. در این شرایط با آن ها درگیر نشوید زیرا که کنترل و سخت گیری درباره خورد و خوراک، می تواند باعث واکنش آن ها شود. آن ها خود واقف اند که نباید نوشابه یا غذاهای سرخ کردنی بخورند اما این کار را انجام می دهند چرا که این طبیعت آن هاست! با این حال با اتخاذ و ادامه دادن شیوه درست زندگی، هنوز امید هست که سرعقل بیایند.