سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

بهمن محصص



      بهمن محصص
گروه اخبار

مجسمه ساز، نقاش و مترجم
1310-1389
بهمن محصص هنرمند مهاجر ایرانی و ساکن ایتالیا، روز 6 مرداد 1389(28 ژوئیه 2010) در رم، درگذشت. محصص  نقاش و مجسمه ساز و در عین حال مترجم بود و  از سال 1333 در ایتالیا زندگی می کرد و از معروفترین نرمندان ایرانی در این کشور  به شمار می آمد. انسان شاسی و فرهنگ فقدان این هنرمند ارزشمند را به خانواده ایشان و عموم فرهنگ دوستان تسلیت می گوید.  در زیر چند خبر درباره درگذشت وی و چند لینک به تصاویری از کارهایش ارائه می شود.




خبرگزاری مهر
بهمن محصص هنرمند نقاش و مجسمه ساز درگذشت بهمن محصص هنرمند نقاش و مجسمه‌ساز در سن 79 سالگی در رم از دنیا رفت.
به گزارش خبرنگار مهر، محصص از هنرمندان پیشکسوت هنرهای تجسمی ایران بود، که شب گذشته ششم مرداد ماه در منزل  خود در شهر رم دارفانی را وداع گفت. این هنرمند به دلیل کهولت سن و عوارض ناشی از بیماری ریوی فوت کرده است.
محصص متولد 1310 رشت بود که در طی سال‌های گذشته بارها به خانه‌اش در تهران رفت‌وآمد داشت اما کمتر کسی از وی خبر داشته است. وی درسال 1333 به اروپا سفر کرده و در ایتالیا ساکن شد و در آکادمی هنر رم پیش فروچیو فراتزی به آموختن هنر مشغول شد. حاصل این دوره از زندگی وی چندین نمایشگاه گروهی و انفرادی در داخل و خارج ایتالیا و شرکت در نمایشگاه‌هایی چون بینال ( دوسالانه ) ونیز، سائو پائولو و پاریس بود.
مدتی پیش بخشی از نقاشی‌های محصص از گنجینه‌ موزهای جهان‌نما کاخ نیاوران خارج و رونمایی شدند. همچنین این هنرمند  آثاری از "ایتالو کالوینو"، "لوییچى پیراندللو"، "مالا پارته" و "ژان ژنه" و... را به قلم خود به فارسی برگردانده است.
 
مراسم تشییع پیکر این هنرمند فقید متعاقبا اعلام می شود.
 
خبرگزاری مهر درگذشت این هنرمند را به خانواده و همکاران محترم این مرحوم تسلیت می‌گوید.



خبرگزاری کتاب ایران
بهمن محصص، نقاش و مترجم ایرانی درگذشت
7 مرداد 1389 ساعت 23:32
بهمن محصص، نقاش، مجسمه‌ساز و مترجم ایرانی ساکن ایتالیا شامگاه چهارشنبه ۶ مرداد، در خانه‌اش در شهر رم و در سن ۷۹ سالگی درگذشت.
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، محصص متولد سال ۱۳۱۰ در شهر رشت است. او از هنرمندان پیشرو و جریان‌ساز نقاشی و مجسمه‌سازی ایران بود. همچنین چند ترجمه ادبی از آثار نویسندگان ایتالیایی در کارنامه او به چشم می‌خورد.

علت مرگ این هنرمند عوارض ناشی بیماری ریوی اعلام شده است.

بهمن محصص در ۱۴ سالگی در کارگاه و نمایشگاه محمد حبیب محمدی، نقاش گیلانی که هنر را در آکادمی هنر مسکو فراگرفته بود، شروع به کار کرد. در زمان اقامت خانوادگی در تهران، محصص چند ماهی در دانشگاه هنر تهران به تحصیل پرداخت. او از هنرمندانی بود که در جریان ملی شدن صنعت نفت ایران در کشور زندگی می‌کرد. محصص در سال ۱۳۳۳ به اروپا سفر کرده و در ایتالیا ساکن شد و در «آکادمی هنر رم» مدتی نزد فروچیو فراتزی به آموختن هنر مشغول شد. حاصل این دوره از زندگی محصص، چندین نمایشگاه گروهی و انفرادی در داخل و خارج ایتالیا و شرکت در نمایشگاه‌هایی چون بینال (دو سالانه) ونیز، سائوپائولو و پاریس بودند. او پسرعموی اردشیر محصص، دیگر نقاش ایرانی است.

نقاشی های آوانگارد بهمن محصص جزو آثار معتبر نقاشی مدرن ایران محسوب می شود. چندی پیش تعدادی از آثار او در کاخ نیاوران به نمایش گذاشته شد. قرار بود نمایشگاه بزرگی از کارهای بهمن محصص در موزه هنرهای تهران برگزار شود.

از جمله ترجمه‌های محصص می‌توان به «ویکنت شقه شده» اثر ایتالو کالوینو، «مرحوم مایتا پاسکال» اثر لوییجی پیرآندلو، «کلفت‌ها» نوشته ژانه ژنه و «روستاهای تو» اثر چه‌زاره پاوه‌زه اشاره کرد.


جام جم

در پی درگذشت بهمن محصص
محصص یکی از10نقاش برتر ایران بود
جام جم آنلاین: جواد مجابی در پی درگذشت بهمن محصص، هنرمند نقاش و مجسمه‌ساز ، گفت: او یکی از 10 نقاش برتر ایران بود و شخصیتی فرهنگی داشت و در نقاشی، مجسمه‌سازی، تئاتر، ترجمه و شعر صاحب‌نظر بود.

این نقاش و منتقد هنری در گفتگو با ایسنا افزود: محصص با نمایشگاهی با عنوان «فی فی فریاد می‌کشد» در دهه‌ی 40 با آثارش معرفی شد و از آن پس، از جمله نقاشان نام‌آور ایران شناخته می‌شد.
وی افزود: محصص مردی فرهنگی با سطح دانش بالا بود؛ به این معنا که علاوه بر نقاشی مدرن، در مجسمه‌سازی نیز توانایی کامل داشت.
مجابی با اشاره به دیگر ابعاد فرهنگی شخصیت بهمن محصص گفت: او کارگردان تئاتر بود و کارهای متعددی از «پیرآندلو» را به روی صحنه برد؛ به علاوه مترجم کارآشنایی بود و کتاب‌هایی را از «مالاپارته» ترجمه کرد که از نمونه‌های بسیار خوب ترجمه است. همچنین در زمینه‌ی شعر صاحب‌نظر بود.
او در ادامه بیان کرد: محصص فردی بسیار صریح بود و حرف‌هایش را آن‌گونه که فکر می‌کرد، بدون ریا و چاپلوسی به زبان می‌آورد و با این‌که زمینه‌های سیاسی چپ داشت، کم‌کم از سیاست کنار کشید و به سمت فرهنگ رفت.
این منتقد هنری عنوان کرد: محصص از نقاشان ایرانی است که اهمیت جسم انسان را در هنر ایرانی مطرح کرد. در آ‌ثار او «بی‌سر بودن» و یا درگیری‌های جسمی و مشکلات و ابتلائات فیزیکی به چشم می‌خورد و آثارش شامل افرادی است که «سرهای کوچک و بدن‌های فربه» دارند و در کارهایش، درگیری‌های جسم انسان بسیار مطرح است. به علاوه کارهای اسطوره‌یی و تأثیرات هنر مدیترانه‌یی در دوره‌ای از آ‌ثار او، کاملا مشهود است.
مجابی افزود: مجسمه‌های بهمن محصص بیش‌تر مسأله‌ی مسخ‌شدگی انسان معاصر را نشان می‌دهد و به تغییر شکل بدن انسان در شرایط ناهنجار می‌پردازد.
بهمن محصص هنرمند مجسمه‌ساز از دنیا رفت
بهمن محصص ـ هنرمند نقاش و مجسمه‌ساز ـ در 79 سالگی در رم از دنیا رفت.محصص که از هنرمندان پیشرو و جریان‌ساز در هنرهای تجسمی ایران بود، شامگاه 6 مرداد ماه در منزل مسکونی در شهر رم ـ ایتالیا ـ از دنیا رفت.
گفته می‌شود دلیل مرگ این هنرمند، به دلیل کهولت سن و عوارض ناشی از بیماری ریوی بوده که گرمای بی‌سابقه‌ی هوای رم نیز بیماری وی را تشدید کرده بود.
محصص متولد 1310 رشت بود که در طی سال‌های گذشته بارها به خانه‌اش در تهران رفت‌وآمد داشت، این درحالی بود که بسیاری از دوستانش هم از او بی‌خبر بودند.
محصص در 1333 به اروپا سفر کرده و در ایتالیا ساکن شد و در آکادمی هنر”رم ” , مدتی نزد ” فروچیو فراتزی ” به آموختن هنر مشغول شد. حاصل این دوره از زندگی محصص چندین نمایشگاه گروهی و انفرادی در داخل و خارج ایتالیا و شرکت در نمایشگاه‌هایی چون بینال ( دوسالانه ) ونیز , سائو پائولو و پاریس بود.
بهمن محصص، هنرمند آوانگاردی است که گفته می‌شود آن‌قدر پیشرو بود که هیچ‌کس نتوانست ادامه دهند‌ه‌ی راهش باشد. وی را گرچه تحت تاثیر پیکاسو می‌دانند، اما منتقدان اذعان دارند نقاشی‌ها و مجسمه‌هایش بی‌شک از روحیه یک نقاش ایرانی خبر می‌دهند.
قرار بود موزه هنرهای معاصر تهران نمایشگاهی از آثار این هنرمند پیشرو را در گالری‌های این موزه به نمایش درآورد اما این برنامه عملی نشد و چندی بعد بخشی از نقاشی‌های محصص از گنجینه‌ی موزه‌ی جهان‌نما کاخ نیاوران خارج و رونمایی شدند.
محصص همچنین نمایشگاه‌هاى انفرادى و گروهی در تهران، رم، میلان، فلورانس، کان، پاریس، بیروت، ژنو و... برپا کرده و آثاری از "ایتالو کالوینو"، "لوییچى پیراندللو"، "مالا پارته" و "ژان ژنه" و... به قلم وی به فارسی برگردانده شده است.
پیام تسلیت خانه‌ی هنر برای درگذشت بهمن محصص
«خانه‌ی هنر» درگذشت «بهمن محصص» را تسلیت گفت.در متن این پیام تسلیت آمده است: «بهمن محصص راوی تلخی جهان معاصر و مجموعه‌ای از نبوغ و بی‌پروایی بود. حتا اگر در سکوت ابدی فرو رود، نمی‌توان نقش ماندگار او را از نقاشى مدرن و معاصر ایران حذف کرد و نادیده گرفت. پختگى و اصالت آثار او از آغاز تا پایان در زندگى و کارهاى ناتمام و ندیده‌اش عمومیت داشتند.
او بی‌آن‌که اصراری بر عامه‌پسندی و عامه‌فهمی داشته باشد، تلاشی مستدام در برگردان تجسم تلخ انسان رنج‌دیده و در انتظار، به زبان مردمان جهان داشت.
«خانه‌ی هنر» خاموشی این هنرمند برجسته و فراایرانی، تندیس‌گر ماندگار نقش و حجم را به جامعه‌ی هنر و ادبیات تسلیت می‌گوید.»

جای خالی بهمن محصص
http://www.lahig.ir/pages/?cid=181

بهمن محصص و بیداری بهار
http://www.lahig.ir/pages/?cid=2970

بهمن محصص «در غبار ستاره ها به ابدیت پیوست »
http://www.lahig.ir/pages/?cid=2969

بهمن محصص در ویکیپدیا
http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A8%D9%87%D9%85%D9%86_%D9%85%D8%AD%D8%B5%D8%B5

بهمن محصص در آرت نت
http://www.artnet.com/artist/425213405/bahman-mohasses.html

بهمن محصص در کریستی
http://www.christies.com/LotFinder/lot_details.aspx?intObjectID=5193548

بهمن محصص در وان آرت ورلد
http://oneartworld.com/artists/B/Bahman+Mohasses.html