سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
رادیوگرافی فاشیسم ایتالیا (لوموند دیپلماتیک: ژانویه 2015)
«اگر راه آلمان را دنبال کنیم، یکراست به سوی جنگ می رویم و آنهم در شرایطی بسیار نامطلوب برای کشورهای عضو محور و به ویژه برای ایتالیا.» در آن روز ۶ اوت ۱۹۳۹، تحلیل وزیر جوان امور خارجه و شماره دو رژیم فاشیست ایتالیا، گالآتسو سیانو، حاکی از نوعی روشن بینی است (۱). از سال ۱۹۴۶، این نخستین بار است که روزنگار سیاسی کسی که پدر زنش، بنیتو موسولینی، در ۱۹۴۴ به دلیل خیانت به کشور دستور اعدام وی را صادر کرد، از بوته فراموشی بیرون آمده و در فرانسه به چاپ می رسد. سیانو که از اصلی ترین سازمان دهندگان توطئه ۲۵ ژوئیه ۱۹۴۳ علیه دوچه بوده است. تعجبی ندارد : فاشیسم ایتالیا برانگیزاننده بحث های بیشمار پیرامون ماهیت و میراث خود است.
دوران ما توجهی خاص به تفسیرهائی نشان می دهد که بر اساس آنها فاشیسم گذری تأسف بار ولی ضروری برای رسیدن به تحقق کامل وحدت ایتالیا بوده است؛ وحدتی که توافق نامه های «لاتران» (۱۹۲۹) که بین پاپ پی یازده و موسولینی به امضا رسیده بود، آن را تقویت کرده در شرایطی که کشور همچنان از تحقیرهای جنگ جهانی اول منقلب بود. رساله ای که سابینو کاسه زه، استاد حقوق، به نهادهای رژیم و ارتباط آنها با تاریخ طولانی پیش و پس از فاشیسم (۲) اختصاص می دهد، از همین گرایش پیروی می کند. بر اساس نوشته او، «دولت فاشیست پرانتزی در تاریخ وحدت گرای ایتالیا نیست، بلکه فقط پلی است میان «گذشته» و «آینده» : گذاری طولانی و دردناک».
آثار دیگری درک و ژرفانمائی ویژگی فاشیسم را ممکن می سازند. ویژگی ای بسیار مغشوش : این جنبش در آن واحد ضددمکراتیک، ضدلیبرال (با گهگاه آثاری از ضدبورژوآزی)، محافظه کار، ضدمارکسیست (ولی حامل گفتاری ضدکاپیتالیست)، ناسیونالیست، امپریالیست، جنگ طلب و ... مدعی انقلابی بودن است. در برابر عصر روشنائی، از ظهور نظمی جدید در خدمت مدرنیته ای ایده آل در تمامی زمینه ها تبلیغ می کند. رژیم که می خواست پیوند کامل افراد و ملت با حکومت را سازمان دهد، برای رسیدن به این هدف، پروژه دروغی همکاری طبقات اجتماعی میان کارگران و بورژوآزی را بر اساس عملکردی آمرانه و سرکوب گرانه علم کرد...
برای سردرآوردن از چندوچون چنین عالمی، فیلیپ فورو (۳) فرهنگ لغتی تدوین کرده است که کلیدهای لازم را
برای این کار در دسترس قرار می دهد. او با ذکاوت یادآوری می کند که تحت این رژیم، «حدود ۷۵% از متهمین دادگاه ویژه» از محیط کارگری بوده اند. و فیلیپو فوکاردی، استاد دانشگاه پادوو، ساخت حافظه جنگ جهانی دوم در ایتالیا را مطالعه می کند تا بتواند هر چه موثرتر تحلیل هائی را افشا کند که می کوشند از بار مسئولیت این کشور بکاهند و حضور رژیم فاشیست را از یک «ملت ایتالیائی قربانی شده» که از آن حمایت کرده، مجزا کنند.
مورخ ایتالیائی، امیلیو جنتیله، از این دو نوشته استقبال خواهد کرد چون پژواکی هستند از خوانش خود او که در کتاب مرجع «فاشیسم چیست؟» (۵) بسط یافته است. او در آن کتاب یادآوری می کند که هر گونه «فاشیسم زدائی معطوف به ماسبق» فقط می تواند به «تحریف واقعیت تاریخی» منتهی شود.
پی نوشت ها :
(۱) Galeazzo Ciano, Journal (1939-1943), La Baconnière-Payot, Paris, 2013, 789 pages, 30 euros.
(۲) Sabino Cassese, L’Italie, le fascisme et l’Etat. Continuités et paradoxes, Rue d’Ulm, Paris, 2014, 170 pages, 21 euros.
(۳) Philippe Foro, Dictionnaire de l’Italie fasciste, Vendémiaire, Paris, 2014, 381 pages, 28 euros.
(۴) Filippo Focardi, L’Italie, alliée ou victime de l’Allemagne nazie ?, Editions de l’université de Bruxelles, 2014, 238 pages, 25 euros.
(۵) Emilio Gentile, Qu’est-ce que le fascisme ? Histoire et interprétation, Gallimard, coll. « Folio Histoire »
پرونده ی لوموند دیپلماتیک
http://anthropology.ir/node/15007
پرونده ی «فاشیسم» در انسان شناسی و فرهنگ
http://www.anthropology.ir/node/4507
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست