پنجشنبه, ۲۰ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 9 May, 2024
مجله ویستا

دولت تازه نفس زیر تیغ مجلس


دولت تازه نفس زیر تیغ مجلس

چند وقتی هست که می گویند ماه عسل «دولت روحانی» و «مجلس لاریجانی» تمام شده است اما چند روزی هست که ظاهرا مجلس شمشیر را برای دولت از رو بسته است

چند وقتی هست که می‌گویند ماه عسل «دولت روحانی» و «مجلس لاریجانی» تمام شده است اما چند روزی هست که ظاهرا مجلس شمشیر را برای دولت از رو بسته است و برای حفظ ظاهر هم نتوانست بیش از این صبر کند و ترجیح داد حالا که طرف حساب‌شان از جناح رقیب است انتقادهای هشت‌ساله گذشته را که در دل‌شان مدفون کرده بودند، نمایان کنند و نشان دهند که اگر «در» برای حضور در قدرت همیشه روی یک پاشنه نمی‌چرخد درباره انتقاد هم به همین شکل صدق می‌کند. حالا بخشی از مجلس از هر فرصتی برای انتقاد از رییس‌جمهوری که تازه به پاستور رسیده است استفاده می‌کنند.

▪ بهانه اول: محرمانه بودن مذاکرات هسته‌یی

نخستین بهانه‌یی که بعد از رای اعتماد مجلس به وزرا به دست نمایندگان مجلس افتاد مذاکرات هسته‌یی بود. محرمانه ماندن مذاکرات هسته‌یی بهانه عده‌یی ازنمایندگان شد تا به واسطه آن مرکز دیپلماسی کشور را نشانه بگیرند و به هر شکل ممکن انتقاد کنند. دفاع رهبر معظم انقلاب از تحرکات دیپلماتیک دولت هم موجب نشد که این عده ساکت شوند. حضور وزیر خارجه در کمیسیون امنیت ملی مجلس برای توضیح درباره مذاکرات بهانه دیگری شد برای آنان که دوست داشتند حرف خودشان را در دهان مقامات دولتی بگذارند. تکذیب‌های ظریف هم کاری از پیش نبرد و این عده همچنان اصرار داشتند که ظریف، وزیر خارجه دولت یازدهم تماس تلفنی اوباما و روحانی را نابجا دانسته است.

▪ بهانه دوم: انتقاد به عزل و نصب‌ها

دولت احمدی‌نژاد طی هشت سال فعالیتش نه‌تنها قوانین مصوب مجلس را ابلاغ و اجرا نمی‌کرد بلکه در عزل و نصب‌هایش نیز آنچنان توجهی به نظرات مجلس نداشت. مجلس اصولگرا هم که از حامیان اصلی دولت احمدی‌نژاد بود انتقادی به این عزل و نصب‌ها نداشتند و حتی نتوانستند اسفندیار رحیم مشایی را که لیدر جریان انحرافی می‌نامیدنش از احمدی‌نژاد جدا کنند اما حسن روحانی که خود روزی نماینده مجلس بود از همان روز اول تلاش کرد بیشترین تعامل را با مجلس داشته باشد. لیست اولیه وزرا به گواه افراد مختلف پیش از معرفی به مجلس به اطلاع رییس مجلس رسیده بود و یکی از نزدیک‌ترین یاران رییس مجلس به عنوان وزیر انتخاب شده بود. با این حال نمایندگان مجلس با لابی‌های گسترده افراطیون به سه وزیر دولت روحانی رای اعتماد ندادند. در مرحله بعد جعفر توفیقی یکی از گزینه‌های مورد اعتماد حسن روحانی نیز به علت واکنش‌های منفی به عنوان وزیر به مجلس معرفی نشد. وزرای پیشنهادی ورزش و جوانان دو بار به مجلس معرفی شدند اما با نقشه‌ها و برنامه‌ریزی‌های عده‌یی ازنمایندگان مجلس رای اعتماد نگرفتند. انتخاب استانداران نیز با واکنش نمایندگان افراطی مواجه شد و افراطیون بازهم منتقد بودند.

▪ بهانه سوم: عملکرد وزرا

این عده ازنمایندگان که تا دیروز در برابر تخلفات ریز و درشت دولت احمدی‌نژاد سکوت کرده بودند و خبری از انتقاد از سیاست‌های نادرست رییس‌جمهور نبود حالا با یک ذره‌بین تحرکات وزرا را زیرنظر قرار داده و با هر بهانه‌یی زمزمه استیضاح وزرا را سر می‌دهند. این نمایندگان دقیقا همان نمایندگانی هستند که در دولت احمدی‌نژاد مسوولیت منصرف کردن نمایندگان استیضاح‌کننده وزرای احمدی‌نژاد را داشتند و حالا همان افراد که معتقد بودند با استیضاح چیزی درست نمی‌شود و تنها فضای کشور متشنج می‌شود با بهانه بالا بودن سن یک وزیر به دنبال استیضاح وی هستند. وزرایی که زمان زیادی برای ترمیم آنچه طی هشت‌سال گذشته بر کشور گذشته نیاز دارند.

▪ بهانه چهارم: سخنان رییس‌جمهور

حسن روحانی این روزها با معادله پیچیده‌یی روبه‌رو است. سخنرانی‌اش هرچه باشد به مذاق یک نماینده خوش نمی‌آید. هرچند که برخی بر این باورند که صحبت کردن روحانی از مشکلاتی که دولت قبلی به وجود آورده است از نگاه بخشی از اصولگرایان خوب نیست. این در حالی است که روحانی دولت را در شرایط کاملا نامناسبی از رییس دولت دهم تحویل گرفت که همین نمایندگان افراطی از حامیان سرسخت وی بودند. صحبت از خزانه خالی، برداشت ۱۶ میلیارد تومانی از حساب ریاست‌جمهوری و وضعیت نامناسب کشاورزی از موضوعاتی هستند که اصولگرایان آنچنان تمایلی به شنیدن آنها ندارند و برهان می‌آورند که اگر خزانه خالی است اما زنان ایرانی طلا دارند و نمایندگانی که تا چندماه پیش تمایلی به دادن تذکر به رییس دولت دهم نداشتند حالا روزانه چند تذکری از تریبون مجلس به روحانی می‌دهند.

▪ حمایت‌های رییس مجلس بی‌تاثیر یا کم تاثیر؟

شمشیر مجلس برای دولت تدبیر و امید در حالی از رو بسته شده است که علی لاریجانی بارها وعده همکاری مجلس و دولت را داده بود. همکاری‌هایی که تا به امروز از جانب برخی از نمایندگان هیچ نمودی نداشته است. مجلس که هشت‌سال به هیچ شکل ممکن نتوانست با دولت احمدی‌نژاد تعامل داشته باشد یا راه و رسم تعامل را از یاد برده است یا آنکه تمایل دارد از فرصت پیش آمده کمال استفاده را ببرد و آنچنان توجهی به وعده‌های همکاری لاریجانی نداشته باشد تا شاید از این راه برسد به مجلسی در راس امور. در این میان اما بسیاری بر این باورند که روحانی با توجه به رفتارهایی که طی چند وقت اخیر از مجلس نهم دیده است باید تغییری در شیوه تعاملش با مجلس داشته باشد یا روشی همچون احمدی‌نژاد را در پیش بگیرد یا آنکه تدبیر جدیدی در نظر گیرد یا اینکه به همین شکل جلو برود. باید دید مرد تدبیر چه تدبیری برای شمشیر از روبسته مجلس می‌اندیشد.

▪ تصویب پیشنهادات روحانی در سازمان ملل

کمیته خلع سلاح و امنیت بین‌المللی مجمع عمومی سازمان ملل پیش‌نویس قطعنامه ارائه شده از سوی جنبش عدم تعهد حاوی پیشنهادات سه‌گانه حسن روحانی در زمینه خلع سلاح هسته‌یی را با ۱۲۹ رای مثبت، ۲۸ رای منفی کشورهای غربی و ۱۹ رای ممتنع به تصویب رساند. به گزارش ایسنا، سه پیشنهاد مندرج در پیش‌نویس این قطعنامه عبارتند از:

۱-‌ آغاز فوری مذاکرات جهت انعقاد یک کنوانسیون بین‌المللی جامع برای منع کسب، تولید، توسعه، انباشت و استفاده از سلاح‌های هسته‌یی و فراهم آوردن زمینه نابودی کامل آنها

۲-‌ برگزاری یک کنفرانس عالیرتبه بین‌المللی در سال ۲۰۱۸ میلادی در زمینه خلع سلاح هسته‌یی

۳-‌ نامگذاری روز ۲۶ سپتامبر هر سال به عنوان روز بین‌المللی امحای کامل سلاح‌های هسته‌یی

رییس‌جمهوری ایران این پیشنهادها را به نمایندگی از ۱۲۰ کشور عضو جنبش عدم تعهد در نخستین نشست عالیرتبه مجمع عمومی در زمینه خلع سلاح هسته‌یی که در ۴ مهر امسال در نیویورک برگزار شد، ارائه کرده بود.

مهشید ستوده