سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
ناتوانی سیاسی در فرانسه: زمان شورش ها (لوموند دیپلماتیک: ژانویه 2014)
درماه های مارس و مه، انتخابات شهرداری ها و سپس پارلمان اروپا امکان خواهد داد که محبوبیت سوسیالیست های فرانسه، دوسال پس از راه یابی آقای فرانسوا اولاند به الیزه، محک زده شود. ازآنجا که وضعیت اقتصادی آشفته و قدرت حاکم فاقد بلندپروازی است، به نظرمی آید که نتیجه این آزمون سخت باشد.
درنخستین نظر، تضاد مطلق است. در آلمان، دو تشکیلات اصلی سیاسی: اتحاد دموکرات مسیحی و حزب سوسیال دموکرات پس از رودررویی (متمدنانه) دربرابر رای دهندگان، وزارت خانه ها را بین خود تقسیم کرده اند. در فرانسه، راست و چپ چنان یکدیگر را به باد ناسزا می گیرند که گویی درهمه چیز: سطح مالیات، حمایت اجتماعی و سیاست مهاجرت اختلاف نظردارند.
با این حال، در حالی که یکی از نبردهای انتقامی برای راهیابی به کاخ الیزه با صحنه گردانی رسانه ها تدارک دیده می شود، آقایان نیکولا سرکوزی و فرانسوا اولاند می توانستند از صراحت خانم آنگلا مرکل و آقای زیگمار گابریل الهام گرفته و با هم دولتی را تشکیل دهند که به غیر از چند امرجزیی، جهت گیری های عمومی را دنبال کند که در ۳۰ سال اخیر پی گرفته شده است.
درسال ۲۰۰۶، درکتابی که با فرصت طلبی «تکلیف های حقیقت» نامگذاری شده بود، آقای اولاند اذعان می کرد که همگرایی بین سوسیالیست ها و راست لیبرال در زمینه سیاست های اقتصادی، مالی، پولی، بازرگانی، صنعتی و اروپایی تقریبا کامل است. او نوشته بود: «فرانسوا میتران با پی یر بره گووآ از اقتصاد فرانسه مقررات زدایی کرد و به طور گسترده آن را به روی هرگونه رقابت گشود. ژاک دولور کسی بود که درپاریس مانند بروکسل، یکی از سازندگان اروپای پولی بود که تحول های سیاسی در عرصه سیاست های اقتصاد کلان ایجاد کرد. لیونل ژوسپن به گروه بندی نوآورترین صنایع پرداخت و درنتیجه سرمایه موسسات عمومی در دسترس قرارگرفت و برای این کار ازاو انتقاد شد. بنابراین، ازپوشیدن ردای ایدیولوژیک خودداری کنیم که کسی را نمی فریبد (۱)».
هشت سال بعد، بیش ازاین چه می توان گفت؟ با این حال، دقیقا همین فقدان جهت گیری های اساسی کشور است که بیانگر بی علاقگی فرانسویان نسبت به گفتمان های پرشور و خروش سیاستمدارانشان است، درحالی که دوجریان رقیب با همدستی کامل، نمایندگی سیاسی ملی را به انحصار درآورده اند. سوسیالیست ها و راست ها ۲.۹۲ درصد از کرسی های مجلس ملی و ۸۹ درصد از کرسی های سنا را دراختیاردارند. تصمیم های دولت موجب نارضایی عمیق می شود، بدون آن که کمترین امید به اپوزیسیون پارلمانی باشد.
درظاهر مشکلی در کار نیست: باتکیه برنهادهایی که همه قدرت ها را به رئیس جمهوری داده، ازجمله تعویق بدون تاریخ مشخص اجرای یک قانون مالیاتی (مالیات زیست محیطی) که توسط تقریبا همه نمایندگان تصویب شده، رژیم برقرار می ماند.
ولی شورش ها تعدد می یابند.
بی اعتباری مسئولان سیاسی دراین امر دخیل است و ناتوانی آنان در ارایه هرگونه چشم اندازی برای کشور آن را تغذیه می کند. حقارت جاه طلبی شخصی آنان نیز چیزی را درست نمی کند، بویژه آنکه نشریات درگیری ها و برسروکول هم زدن های آنها را بزرگ می کنند. «افشاگری » های زهرآگین درمورد آقای سارکوزی هنگامی که او «دوستان» سیاسی خود را مطرح کرد، به صورت یک منبع پربار روزنامه نگاری، حتی بیش از مسابقه عیب جویی سوسیالیست ها علیه نخست وزیر ژان مارک آیرو، درآمد. همین حال و هوا موجب تقویت یک جنبش نئوپوژادیسم * شده است که درحاشیه جریان های سیاسی سنتی به شکل وزش نسیم های متناوب خشم و هیاهوی وقفه ناپذیر درشبکه های اجتماعی خود را نشان میدهد (۲). حامیان «صاحبکاران ابله مانند کبوتران»، جمعیت سنتی «تظاهرات برای همه» و «شبکلاه قرمز» برتون، همه درکمتر از ۱۸ ماه.
بخشی از گسست رابطه بین انتخاب کننده و انتخاب شونده به خاطر امریکایی شدن زندگی سیاسی فرانسه است: حزب های اصلی دیگرچیزی بیش از ماشین های انتخاباتی نیستند که تنها از دارودسته های متشخصان محلی تشکیل می شوند و پایگاه تقویتی جز جمعیتی درحال پیرشدن ندارند (۳). دیده می شود که افراد جدیدی که به این تشکیلات می پیوندند، نمی توانند تغییرعمده درآن پدید آورند زیرا به نظر می آید که ابزارهای سیاستی دیگر برای ابد سد راه می شود. اعتراض علیه نوع آموزش در مدرسه یا مخالفت با پرداخت عوارض دربزرگراه چیزی را عوض نمی کند، نه منابع اختصاص یافته برای آموزش ملی و نه رقم فرار مالیاتی، اما دستکم این فرصت را پدید می آورد که آدم ها یکدیگر را بیابند و به رضایت خاطر به تسلیم واداشتن یک وزیر دست یابند. یک هفته بعد، تلخکامی بازمی گردد زیرا آشکار است که هیچ تغییراساسی رخ نداده چون هیچ چیزاساسی درحوزه اختیار هیچ وزیری نیست.
درالیزه هم وضع به همین گونه است. درآغاز گزینه آقای اولاند این بود که جهت را به سوی تغییراتی که وعده داده بود برگرداند. نتیجه به جای اقدامی جسورانه، به گل نشستن کشتی بود (۴). بقیه ماجرا به نتیجه این بازی در صحنه تئاتر سیاسی، یا به عبارت دیگر رفتار اتوماتیک شده سیاستمداران مربوط می شود. به محض این که چپ به قدرت دست می یابد، راست آن را به ازبین بردن هویت ملی، پذیرفتن مهاجران و ازدیاد مالیات ها متهم می کند. و بعد، هنگامی که راست کارهارا به دست می گیرد، به محض آن که با درخواست مقابله با امتیازهاروبرو می شود فریاد برمی آورد و به رقیبانش که حالا (تقریبا) انقلابی شده اند یادآوری می کند که خود آنها گاه سیاستی لیبرال تر به کار بسته اند. آقای فرانسوا فیون درزمان نخست وزیری خود، هنگام یک مناظره با دبیر اول حزب سوسیالیست مارتین اوبری درفوریه ۲۰۱۲، موجب شگفت زدگی شد: «درواقع، این مرا آزار می دهد که می شنوم می گویند ما به ثروتمندان امتیاز داده ایم. هنگامی که شما (بین ۱۹۹۷ و ۲۰۰۰) وزیر بودید، مالیات بردرآمد کاهش یافت. مابرسرمایه مالیات بستیم، ما تصمیم هایی درمورد معاملات و سود خریدوفروش سهام و بازنشستگی افراد مرفه گرفتیم که شما هرگز نگرفتید (...) درسال ۲۰۰۰، آقای فابیوس ( که در آن هنگام وزیر اقتصاد بود)، مالیات بخشی از خریدوفروش سهام را پایین آورد (۵)».
مطبوعات دست راستی هذیان گو
ده سال پیشتر، آقای لوران فابیوس به یک وزیر امور اجتماعی به نام فرانسوا فیون ایراد می گرفت که به قدرکافی حداقل دستمزد را افزایش نداده است و این یکی بلافاصله به او پاسخ می داد: «درسال ۱۹۹۹، شما حداقل درآمد را افزایش ندادید و درسال ۲۰۰۱ آن را به میزان ناچیز ۰.۲۹ درصد افزایش دادید». در ژانویه ۲۰۱۴، همان «میزان ناچیز» هم درکار نخواهد بود... همان بازیگران، همان گفتمان، همان منطق: برای پیش بینی آنچه پیش می آید باید حافظه خوبی داشت. در پایان دوره ریاست جمهوری آقای اولاند «دنیای مالی» بی تردید دوباره « دشمن واقعی» سوسیالیست های فرانسه خواهد شد. اما امروز، حتی یک وزیر اعتراف می کند که «برسی»( وزارت اقتصاد فرانسه) بیتوته گاه لابی بانکی است.
درعین حال راست دیوانه خواهد بود اگر بپذیرد که سوسیالیست ها کاری جز پیگیری جهت گیری های آقایان سرکوزی و فیون نمی کنند و آنان نیز دست و بالشان با توافق نامه هایی اروپایی بسته شده بود که مسئولیت مذاکره و امضای آنها را هردوطرف به عهده داشتند. درنتیجه، از ۱۸ ماه پیش، فرانسه درهراس است، زندان ها خالی می شود، مهاجران گسترش می یابند و ثروتمندان فرار می کنند. با خواندن روزنامه «فیگارو» شما درمی یابید که آقای اولاند موجب «بزرگترین مهاجرت نیروهای انسانی اززمان لغو قانون "نانت" ** توسط لویی چهاردهم» شده است (۲۷ نوامبر ۲۰۱۲). شما همچنین کشف خواهید کرد که «دولت آقای آیرو تصمیم گرفته در را به روی کمک رسانی به نوجوانان بگشاید» تا این که آنان را «به نحوی تربیت کند که زین پس همه چیز را از حکومت انتظارداشته و برای همیشه نیازمند به کمک باشند» (۹ اکتبر ۲۰۱۳). و سرانجام خواهید دانست که «مانند شاگردان خوب، که غالبا همکلاسی ها آنها را مسخره می کنند، به زودی انسان سفید غیر همجنس گرا درکشورما ناگزیر خواهد بود خود را مخفی کند (یادداشت تحریریه، ۱۳ دسامبر ۲۰۱۳). آتش بس!
خروشان ترین بخش راست، غرق دراین بخارپز، با تلخکامی خود را سرزنش می کند که چرا هنگامی که قدرت رادراختیار داشته ازآن استفاده نکرده است و سوگند می خورد که به محض دستیابی به قدرت این قصور را جبران کند. دراینجاهم، ماجراشناخته شده است، زیرا تکرار همان ماجرایی است که درسال های ۱۹۸۳ تا ۱۹۸۶ موجب رشد جبهه ملی(راست افراطی) شد. درآن زمان، چرخش نئولیبرال سوسیالیست ها موجب ازدست رفتن بخشی از رای هایشان شد. باتفسیر این چرخش به اعتراف به این که یک سیاست چپ کشور را دچار آسیب می کند، راست خواستار تغییرجهت به سوی جامعه [اقتصاد] بازار شد. سوسیالیست ها درآن زمان رادیکال شدن حریفان خود را به مهمیزانتقاد گرفتند و، در نبود قدرت دفاع ازتراز (ضعیف) اقتصادی و اجتماعی خویش، شعار «کمک، راست بازمی گردد!» را به میان مردم بردند. گفتارهای نژاد پرستانه چند رهبر محافظه کار و سروصدایی که کوشش آنان برای اتحاد با راست افراطی برمی انگیخت، بقیه کار را برای اشباع فضای عمومی انجام داد. دراین بین –بی سر و صدا – موسسات محل تولیدشان را تغییر می دادند و نابرابری ها عمیق تر می شد.
فردا، شوک درمانی... دریک گفتگو با نشریه «اکو»، آقای ژان فرانسوا کوپه، رئیس اتحاد برای جنبش مردمی (UMP) برنامه حزب خود را اعلام کرد: «حذف ۳۵ ساعت کار [درهفته]، کاهش عمده مالیات همراه با کاستن از هزینه های عمومی. (...) برای کسی قابل درک نیست که تداوم سیستم حمایت از کارگران فصلی ۱ میلیارد [یورو] هزینه داشته باشد! آیا به این همه شبکه تلویزیون دولتی نیازهست؟ نمونه دیگر: ما با برنامه کمک پزشکی حکومت تنها کشوردراروپاهستیم که همچنان ۱۰۰ درصد هزینه درمان مهاجران غیرقانونی را پوشش می دهد (...). امروز هزینه های عمومی ۵۷ درصد ازتولید ناخالص داخلی (PIB) مارا تشکیل می دهد. باید به حدمتوسط منطقه یورو که حدود ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی است بازگردیم (...). این یک صرفه جویی ۱۳۰ میلیاردی درچندین سال را دربر می گیرد (۶)». می توان از خود سوال کرد که آیا آقای کوپه می کوشید سیاست سوسیالیست ها را یک سیاست چپ وانمود کند؟
آقای آیرو کاراورا تسهیل نمی کند زیرا قول داده که اساس ماموریت رئیس جمهوری سیاست ریاضتی است: «مادرسال ۲۰۱۴ پانزده میلیارد صرفه جویی خواهیم کرد، ولی باید همین آهنگ درسال های ۲۰۱۵، ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ تداوم یابد (۷)». دردوره ۵ ساله آقای سارکوزی، هزینه های عمومی به طور متوسط سالی ۱.۶ درصد افزایش یافت. هدف سوسیالیست ها این است که در ۳ سال آینده این رشد را به ۰.۲ درصد محدود کنند. زمانی که مقامات اروپایی مسئول نظارت بر فرانسه بی وقفه یادآوری می کنند که «ساماندهی حساب های عمومی نمی تواند برپایه افزایش مالیات استوارباشد»، آیا کاردیگری می توان کرد؟
منظره درعرصه ایجاد اشتغال نیز درخشان تر نیست. دولت مدعی است که سلامت و قدرت رقابت خارجی موسسات ملی را دریک بازار آزاد و متعادل برقرارکرده است. چگونه؟ ازیک سو، باترغیب «یک سیاست داوطلبانه برای سبک ترکردن هزینه کار» (آقای اولاند). ازسوی دیگر، با تحمیل برقراری مالیات ارزش افزوده (TVA) به همه مردم برای تامین مالی اعتبار مالیاتی برای رقابت پذیری و ایجاد اشتغال (CICE) که هم مسرفانه (۲۰ میلیارد یورو) و هم سخاوتمندانه، بدون خواست ایجاد اشتغال، بین همه موسسات توزیع می شود. به طور خلاصه، حقوق بگیرانی که حقوق کمتری دریافت و مالیات بیشتر پرداخت می کنند، به کارفرمایان خود کمک خواهند کرد. و این امر شامل غول های توزیع کالا نیز می شود که باهیچ رقابت بین المللی رودررو نیستند و سودهای کلان به دست می آورند.
اگرچه خرده گیری ازاین سیاست که ویژگی سوسیالیستی اندکی دارد به راستی بیهوده است، دستکم می توان براین تاکید کرد که این سیاست هدف های تعیین شده اش را تحقق نمی بخشد. درنبود قدرت کاهش ارزش پول، فرانسه می کوشد قدرت رقابت پذیری خود را با توسل به سیاست ریاضت بودجه ای و کاهش «هزینه کار» - بخوانید دستمزدها – بهبود بخشد (۱۰). اما «بهینه سازی عرضه» که این چنین بارنج و با سنگینی بر قدرت خرید خانواده ها به دست می آید، به سرعت براثرتغییر ارزش یورو نسبت به مجموع ارزهای دیگر (۶.۴ درصد درسال ۲۰۱۳) ازدست می رود. به هرجهت، ساده اندیشی است تصور کنیم کشوری که رشد اقتصادی اش صفراست، تقاضای داخلی اش با رکود مواجه است، بسیاری از مشتریان اروپایی اش به سوی فقررانده می شوند، درحالی که از هزینه های عمومی اش نیز می کاهد، بتواند «منحنی اشتغال را به صورت پایدار دگرگون کند». چنین اقدامی درآغاز سال های دهه ۱۹۳۰ توسط هربرت هوور در ایالات متحده و پی یر لاوال در فرانسه، با نتیجه ای که همه می دانند آزموده شد.
زمانی که ازسال ۱۹۸۳ به بعد، چپ سلاح را در حوزه اقتصادی به زمین گذاشت و پیوند خود را با گذشته انقلابی اش قطع کرد، کوشید که یک آرمان شهراروپایی جهان وطن و ضدتبعیض نژادی را جایگزین آن کند. مخلوطی از اراسموس [نام یک فیلسوف هلندی و مخفف جامعه اقدام اروپایی برای نقل و انتقال دانشجویان] و «به رفیق من دست نزن» که توسط هنرمندان کمر به خدمت بسته و روزنامه نگاران دغلباز را جایگزین آن کند. درحال حاضر، اهرم ها شکسته و آنان در مقابل نتیجه عملکردهای بی تدبیر خود قرار گرفته اند. با آقای اولاند، دستکم بزک کاری درکارنیست، امیدی نیست، فقط یک گفتمان مانند یک حسابداران که بین انتظارات رای دهندگانی که برای آخرین بار باور کرده اند که با سوسیالیست ها «تغییرهمین حالاست» و انتظارات قدرتمندان مالی، که باید مدام آنها را متقاعد کند که «سیاستی معقول» اعمال می کند درنوسان است. زیرا «هرنشانه ای از کاستی و فتور مجازات می شود» (۱۱). ولی هنگامی که تنها پیشرفت قابل تصور کمتر به طرف راست چرخیدن است ، چپ مرده است.
دراین عرصه فقدان امید، جبهه ملی(راست افراطی) رخنه می کند. کسی ازآن انتظار ندارد چیزی را بهترکند که پیشنهاد ازبین بردنش را می دهد. اما خارج بودنش از سیستم که به آن می بالد، خصلت رادیکال پیشنهادهایش که مخصوصا برآن تاکید می ورزد ، گزینه سیاسی اش، ازجمله درباره مسایل اروپایی، جذاب است. ازاینرو، تصادفی نیست که یک وزیر سابق راست و معاون اتحادبرای جنبش مردمی (UMP)، که به خاطر جاه طلبی و صحنه پردازی اش شناخته شده است، به نوبه خود از آزاد شدن از [قید] تفاهم نامه بروکسل سخن می گوید و پیشنهاد می کند که اروپا محدود به یک «پوسته سخت» مرکب از ۸ عضو «شامل فرانسه، آلمان، بلژیک، هلند، لوکزامبورگ، ایتالیا و بدون تردید اسپانیا و پرتغال و نه کشورهای دیگر» باشد. آقای لوران وکیز تصریح می کند که «با انگلستان ازیک سو و کشورهای اروپای مرکزی ازسوی دیگر، قادر به پیش بردن اروپا نخواهیم بود (...). کشورهای متفاوت بسیاری با مقررات اجتماعی گوناگون وجود دارد (۱۲). همین نظریه درمورد یورو وجود دارد، که عورت پوشی یک شکل برای اقتصادهای رنگارنگ است.
«جنگیدن یا خیانت کردن»
اگرچه مساله پول واحد چپ ضدسرمایه داری را دچارتفرقه می کند، اما این موضوع نزد سوسیالیست ها بحث برانگیز نیست. بااین حال، حتی درمیان جناح های آنان گاه موجب برانگیختن تمایل به یافتن یک راه خروج و حاکمیت و امید می شود. آقای بنوا هامون، کمی پیش از این که وزیرشود، موضوع را چنین خلاصه می کرد: «سردرگمی چپ، جنگیدن یا خیانت کردن (۱۴)» است. از قرار دولت او اهل جنگ نیست.
و این دقیقا چیزی است که می توان برای آن حتی بیش از فقدان موفقیت براین دولت خرده گرفت زیرا یک گروه مبارزه جوتر با مشکلات بزرگی رودررو می شد: اروپایی که درآن نیروهای پیشرو ضعیف و ناامید هستند و مقررات لیبرالی و پولی بیش ازپیش الزام آوراست؛ یک جنبش اجتماعی که موفق نمی شود ازبه حاشیه رانده شدگی ای خارج شود که نیروی های سیاسی دارای نفوذ به آن تحمیل کرده اند ؛ کاهش نهادینه شده میزان عضویت درسندیکا (۷.۶ درصد درفرانسه)؛و سوسیالیست های اروپایی که گاه با سیاست های دست راستی دولت را اداره می کنند و گاه دربیش از نیمی از کشورهای عضو اتحادیه، با راست دولت تشکیل می دهند. البته همه چیز ممکن است اگر محافل مدیریتی کشورهای دیگر تجدیدنظرمی کنند و خطرهای اقتصادی و دموکراتیک برنامه های «ریاضتی» را درنظرگیرند، برنامه هائی که هنوز در انتظار ظهورناجی درمانده اند .می توان با موشکافی گردش به راست نیروهای محافظه کار را محکوم و آنها را متهم کرد که «آب به آسیاب راست افراطی ریحتن» به این معنی است که این محافظه کاران کم کم رهبری بازی را به راست افراطی وا می گذارند.
درلحظه هایی که تقدیرگرایی و انتظار وارونه شدن جریان غالب موجب تاخیردرکار بازسازی اندیشه مبارزه (۱۵) و بسیج سیاسی می شود، مشخصا راه دیگری جز ایجاد یک ائتلاف اجتماعی مطمئن و تسخیرکننده وجود ندارد. برغم همه چیز جای امید هست زیرا گلن گرینوالد، که خطر انتشار افشاگری های آقای ادوارد اسنودن درمورد جاسوسی امریکا را به جان خرید یادآوری کرده، تاریخ نشان می دهد که «شجاعت مسری است».
* پوژادیسم که نام خود را از پیر پوژاد گرفته، جنبش سیاسی و سندیکالی است که در سال ۱۹۵۳ در فرانسه بوجود آمد و در سال ۱۹۵۸ از بین رفت.این جنبش مدافع پیشه وران و کاسب های سنتی بود که در خطر گسترش فروشگاههای بزرگ قرار داشتند. از لحاظ سیاسی ضد مبارزه پارلمانی به شکلی که در جمهوری چهارم وجود داشت ، بود. پوژادیسم از لحاظ سیاسی به جریان های پوپولیستی ارتجاعی طبقات متوسط اطلاق می شود.
** قانون نانت در سال ۱۸۵۸ توسط هانری چهارم به امضا رسید و در زمان لوئی چهردهم لغو گردید. این قانون به پروتستان ها اجازه انجام مراسم مذهبی شان را می داد.
۱-François Hollande, Devoirs de vérité, Stock, Paris, 2006, p. 192.
۲-Cf. Cécile Cornudet, « Ces politiques qui veulent faire oublier qu’ils le sont », Les Echos, Paris, 10 décembre 2013. Lire aussi Razmig Keucheyan et Pierre Rimbert, « Le carnaval de l’investigation », Le Monde diplomatique, mai 2013.
۳-Lire Rémi Lefebvre, « Faire de la politique ou vivre de la politique ? », Le Monde diplomatique, octobre 2009.
۴- مقاله «جسارت یا از رمق افتادگی»، لوموند دیپلماتیک آوریل ۲۰۱۲
http://ir.mondediplo.com/article1814.html
۵-« Des paroles et des actes », France 2, 2 février 2012.
۶-Les Echos, Paris, 10 décembre 2013.
۷-Entretien aux Echos, 19 novembre 2013.
۸-Entretien de M. Mario Draghi, président de la Banque centrale européenne (BCE), au Journal du dimanche, Paris, 15 décembre 2013.
۹- مقاله « نا امیدی اجتماعی فرانسویان»، لوموند دیپلماتیک آوریل ۲۰۱۳
http://ir.mondediplo.com/article1999.html
۱۰-Lire Christine Jakse, « Vous avez dit “baisser les charges” ? », Le Monde diplomatique, novembre 2012. Le 17 décembre 2013, interrogé par RMC-BFM sur la décision gouvernementale de ne pas réévaluer le salaire minimum, M. Benoît Hamon, ministre délégué de l’économie sociale et solidaire et de la consommation, a expliqué : « Pour favoriser l’emploi, il faut faire en sorte que le coût du travail ne pèse pas trop sur la compétitivité des entreprises. »
۱۱-Entretien de M. Pierre Moscovici, ministre de l’économie et des finances, au Journal du dimanche, 19 août 2012.
۱۲-BFM-RMC, 3 décembre 2013.
۱۳-Lire Frédéric Lordon, « Sortir de l’euro ? », Le Monde diplomatique, août 2013.
۱۴-Benoît Hamon, Tourner la page. Reprenons la marche du progrès social, Flammarion, Paris, 2011, p. 23.
۱۵- مقاله « راهبرد برای فتحی دوباره» لوموند دیپلماتیک سپتامبر ۲۰۱۳
http://ir.mondediplo.com/article2043.html
پرونده «لوموند دیپلماتیک» در انسنا شناسی و فرهنگ
http://anthropology.ir/node/15007
ویژه نامه ی «هشتمین سالگرد انسان شناسی و فرهنگ»
http://www.anthropology.ir/node/21139
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست