سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

مارگارت مید



      مارگارت مید
مریم عباسی

مقدمه:
مارگارت مید یکی از مهم ترین انسان شناسان قرن بیستم و از بنیانگذاران مکتب فرهنگ و شخصیت بود . وی از شاگردان بوآس و بندیکت و کسی بود که میان نظریه و روش پیوند برقرار کرد .
مید در قرن بیستم راه را برای پیوند میان انسان شناسی و روانشناسی باز کرد . مهمترین اثر مید که بلوغ در ساموا نام دارد منجر به شهرت جهانی وی شد . اوانسان شناسی است  با آثار خود به مردمی شدن رشته انسان شناسی کمک کرد .
مید در انتهای قرن بیستم با عنوان «مادربزرگ انسان شناس ها» معروف بود زیرا در آن دوران هیچ کس به اندازه او برای گسترش انسان شناسی تلاش نکرد . او علاوه بر انسان شناسی در زمینه دفاع از حقوق زنان و جنبشهای مخالفت با تبعیض نژادی و ضد جنگ شهرت دارد .

بیوگرافی:
مارگارت مید در سال 1901 در فیلادلفیا متولد شد .او در سال 1918 دوره دبیرستان را به پایان رساند و پس از آن در رشته روانشناسی  دانشگاه کلمبیا پذیرفته شد .در دانشگاه کلمبیا پس از آشنایی  و دوستی نزدیک با روث بندیکت به  رشته انسان شناسی علاقه مند شد . اولین کار میدانی وی در سن 23 سالگی و در جزیره ساموا انجام شد و همین اثر منجر به شهرت جهانی وی شد

مهمترین آثار مید:
مارگارت مید در زمینه انسان شناسی آثار فراوانی دارد اما تعدادی از این آثار از شهرت بالاتری برخوردارند.تعدادی از مهمترین آثار مید که به زبانهای مختلف ترجمه شده اند عبارتند از:
بلوغ در ساموا ،جنسیت و منش در سه جامعه بدوی ،مذکر و مونث ،طبع انسان  و همکاری و رقابت در میان سه جامعه بدوی.

درباره بلوغ در ساموا:    
 بلوغ در ساموا حاصل اولین کار میدانی مارگارت مید در جزایر ساموا بود .نوشتن این اثر مهمترین علت شهرت مارگارت مید بود.وی در این کتاب با بررسی تجربه بلوغ در میان افراد جزیره به این نتیجه می رسد که تجربه بلوغ افراد متاثر از فرهنگ است و در تمام مناطق دنیا لزوما یکسان نیست.کتاب بلوغ در ساموا در شکل گیری جنبشهای فمنیستی تاثیر قابل توجهی داشت.

درباره جنسیت و منش در سه جامعه بدوی:
کتاب«جنسیت و منش در سه جامعه بدوی» حاوی نتایج مطالعات مید (33-1931)در میان سه جامعه محلی گینه نو می باشد .وی در این پژوهش به بررسی پرسشی بنیادین در زمینه شکل گیری شخصیتهای اجتماعی در میان افراد هر دو جنس می پردازد.به باور مید،این مطالعه به بررسی نحوه گروهبندی نگرشهای اجتماعی سه جامعه بدوی مورد نظر در زمینه منش با توجه به واقعیتهای بدیهی و روشن مربوط به تفاوتهای جنسی می پردازد .
انتقادات:
با وجود اینکه مید تاثیر زیادی در گسترش و عمومیت یافتن انسان شناسی داشت اما از سوی افرادی  چون فریمن به شدت مورد انتقاد قرار گرفت.تعدادی از مهمترین انتقادات به مید عبارتند از:
•    قالبی بودن کارها و عدم توجه به گوناگونی جوامع مورد بررسی
•    تلاش برای اثبات ذهنیت خود مبنی بر تاثیر فرهنگ در شکل دادن به صفات جنسیتی( فریمن Freeman)
•    وجود تفاوت نقشهای جنسی در فرهنگهای مختلف قابل پذیرش است اما نمی توان تشابه نقشهای جنسی را در میان مردان و زنان پذیرفت ( کالیر Kallier ) .

منابع مکتوب:
مور  جری دی ؛ هاشم آقا بیگ پور ،(1389) زندگی و اندیشه بزرگان انسان شناسی ، جعفر احمدی ، تهران ، انتشارات جامعه شناسان ، 1389
فکوهی ناصر(1381)تاریخ اندیشه و نظریه های انسان شناسی،تهران:نی
مارگارت مید  مارگارت، مهین میلانی(1365) ، بلوغ در ساموا ،تهران : نشر ویس
فکوهی ،ناصر (1385)، پاره های انسان شناسی : مجموعه مقاله های گوتاه ، نقدها و گفتگوهای انسان شناختی، تهران ، نشر نی
ریویر کلود؛ ناصر فکوهی (1379) درآمدی بر انسان شناسی.،تهران : نشر نی ،
بیتس دانیل ، فرد پلاگ ؛ مترجم محسن ثلاثی (1375) انسان شناسی فرهنگی، تهران : علمی
منابع اینترنتی:
www.Amazon.com
پایگاه الکترونیکی راهنمای ناشران مجلات ، کتب و رسانه های الکترونیکی دانشگاه ها
www.sagepublication.com
پایگاه الکترونیکی موزه آمریکایی تاریخ طبیعی
www.amnh.org
پایگاه الکترونیکی دانشگاه وبستر
www.webster.edu

برای مشاهده پاور پوینت در زیر کلیک کنید:

 

پیوستاندازه
7886.ppt593.5 KB