سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

انسان شناسان متخصص ایران ( 29 ) دکتر الویا رسترپو- شیبانی



      انسان شناسان متخصص ایران ( 29  )    دکتر الویا رسترپو- شیبانی
پیمان اسحاقی

دکتر الویا رسترپو- شیبانی (ELVIA RESTREPO-CHEYBANI)، همسر سابق مرحوم دکتر نادر افشار نادری، از انسان شناس فرانسوی است که سالها قبل به همراه دکتر افشار نادری درباره عشایر ایرانی به تحقیق پرداخته است. او در سال 1348 (1969) دیپلم زبان و تمدن فارسی را از دانشگاه پاریس/فرانسه دریافت کرد و در سال بعد موفق به دریافت مدرک فوق لیسانس در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران گردید. پس از آن، در سال 1355 (1975) از دانشگاه پاریس هفتم مدرک کارشناسی و دکترای انسان شناسی اجتماعی دریافت دارد. آغاز حضور وی در ایران به سال 1345 (1966) باز می گردد. دکتر رسترپور از این سال تا سال 1356(1977) به همراه دکتر افشار نادری در موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران در بخش تحقیقات عشایری در زمینه مطالعات قوم نگارانه کاربردی برای توسعه اجتماعی – اقتصادی جمعیتهای روستایی و کوچگر به تحقیق مشغول بود. سال 1345، دوره طلایی فعالیت وی در ایران به شمار می رفت، زیرا در این سال به همراه دکتر افشار نادری و گروهی از انسان شناسان ایرانی، توانست از اکثر عشایر ایران بازدید نماید : عشایر ترکمن، شاهسون، کرد، بلوچ ، بختیاری، لر چه در خود لرستان و چه در کهگیلویه و بویر احمد. وی از سال 1356 تا سال 1358 در موسسه مطالعات روستایی و دهقانی ریاست بخش مطالعات عشایری را بر عهده داشت. پس از آن از ایران رفت و در سال 1981 به عنوان محقق وابسته در سمینار های جامعه شناسی روستایی در دانشگاه منچستر شرکت جست. از سال 1981 تا 1985 به عنوان مشاور فنی ارشد برای سازمان یونسکو و برنامه توسعه سازمان ملل در کشور مالی/ آفریقا به عنوان مجری طرح به همکاری با وزارت فرهنگ آن کشور برای توسعه فناوری های شنیداری در مناطق روستایی پرداخت. وی از سال 1985 تا سال 1993 به عنوان مشاور در سازمانهای گوناگونی همچون : NESCO, UNDP, FAO, FNUAP , ILO, GRET به فعالیت مشغول بود. این فعالیتها در آفریقا حول کشورهای مالی، بورکینافاسو، بنین، گینه استوایی، در خاورمینه شامل ایران و افغانستان و در آمریکای لاتین شامل هندوراس، برزیل، کلمبیا، مکزیک و گواتمالا می شد. او از سال 1996 تا 1997 آژانس ارتباطات و آموزش تکنولوژیک در پاریس/فرانسه به تحقیق درباره تعاملات میان فرهنگی، مهاجرت، سکونتگاه و محیط زیست پرداخته و در سال 1998 – 1999 در آژانس توسعه روابط میان فرهنگی. پاریس/ فرانسه به عنوان مدرس ارتباط میان فرهنگی در خاورمیانه و آفریقا زیر صحرا به فعالیت مشغول بوده است. وی در سال 2000 در موسسه ملی برای زبانها و تمدنهای شرقی فعالیت داشته و از آن سال تاکنون 2006 مشاور سازمان های غیر دولتی متعددی بوده است. وی در کارنامه خود سابقه تدریس درباره « جوامع ایلی در ایران» در پاریس/ فرانسه را دارد.
دکتر رسترپور در ایران درباره عشایر ایرانی مخصوصا کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غرب ایران با تاکید ویژه بر ساختار و تقسیم اجتماعی کار، نقش انسان شناسی کاربردی، زنان و تغییر آنها در فرایند اسکان کوچگران به تحقیق پرداخته است. ایشان پس از درگذشت دکتر افشار نادری دیگر به تحقیق و تالیف نپرداخت.

آثار او درباره ایران :
1 – نگاهی بر عشایر ایرانی و مشکل اسکان [آنها] در ایران، تهران، موسسه مطالعات روستایی و دهقانی، 1358 (1978)
“A Perspective of Iranian Tribes and the problem of sedentarisation in Iran” Institute for
Peasants and Rural Studies. Iran. 1978

2 - جایگاه و نقش اجتماعی زنان در جامعه عشایری ایران، در چهارمین کنگره بین المللی علوم انسان شناختی و قوم شناختی، 1353 (1973)
“ The Economic Role and Status of Woman in Tribal Society- Iran” IXth International
Congress of Anthropological and Ethnological Sciences. Chicago, 1973.

3 – خانواده عشایری و توسعه، موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، 1356 ( 1976) به زبان فارسی همراه با چکیده انگلیسی
“ Tribal Family and Development –Iran ” Section of Tribal Studies. Institute for Social Studies and Research. School of Social Sciences . University of Teheran, 1976

4 – استراتژی ازدواج در قبیله بهمئی/کهگیلویه ایران، پایان نامه دکترای مردمشناسی، دانشگاه پاریس هفت، 1355 (1975)
“ Le Mariage dans la Tribu Bahmei Kohguiluye-Iran” Thèse pour le Doctorat d’Ethnologie Mention très bien et les félicitations du jury. Université de Paris VII, 1975.

5 – تهیه نان از بلوط و نقش این درخت در بقای عشایر جنوب غرب ایران در سالهای قحطی، کمکی به تحقیق برای فیلم " بلوط" که توسط نادر افشار نادری در سال 1346 (1967) تهیه شد.
“ The preparation of bred from acorn and the role of this tree in the survival of south-west iranian tribes during years of drought ) A contribution to the research for the film « Acorn » and recorder.by Nader Afchar Naderi. 1967.

6 – تهیه مشک و کاربرد آم در میان عشایر، کمکی به تحقیق برای فیلم " بلوط" که توسط نادر افشار نادری در سال 1346 (1967) تهیه شد.
“ La préparation du « mashk » (outre) et son utilisation parmi les tribus : contribution à la recherche pour l’élaboration du film « Mashk » de Nader Afchar Naderi ” 1967

آدرس برای تماس با ایشان :
elviarestrepo.cheybani@yahoo.fr