شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

مکتب فرانکفورت



      مکتب فرانکفورت
گروه کتاب و رسانه

مکتب فرانکفورت؛ نویسنده تام باتومور؛ ترجمه حسینعلی نوذری؛ تهران 1375؛ نشر نی
تام باتومور یکی از بزرگترین جامعه شناسان مارکسیست بریتانیا بود. ذهن باز و بدون تعصب او در زمینه ی مارکسیسم باعث شد تا آثارش مورد توجه همه، حتی غیرمارکسیست ها، قرار بگیرد. کتاب Marx: Selected Writings in Sociology & Social Philosophy گزیده ای است از دست نوشته های مارکس که در سال 1956 منتشر شد. وی در کتاب  Elites and Society و Classes in Modern Society نشان می دهد که جامعه شناسی علم غیرقابل دسترسی نیست. پس از آن به حوزه ی مورد علاقه اش، یعنی جامعه شناسی اقتصادی روی می آورد و کتابهای قابل توجه فراوانی در این زمینه، از جمله  The Socialist Economy-Theory and Practice و Between Marginalism and Marxism: The Economic Sociology of J A Schumpeter منتشر می کند.
«باتومور در این کتاب در پی جمع بندی مفیدی از مختصات عمده ی ظهور و افول مکتب فرانکفورت ارائه می دهد. کتاب حاضر ارزیابی انتقادی است از نقش مدافعین عمده ی "نظریه ی انتقادی"».
نظریه ی انتقادی عموما معادل نظریه ی فرانکفورت در نظر گرفته می شود، هرچند درواقع این نظریه فقط یکی از نظریاتی است که در این مکتب ارائه شده است. مکتب فرانکفورت، نام مکتبی است که در دهه ۱۹۳۰م توسط ماکس هورکهایمر در قالب یک انجمن پژوهش‌های اجتماعی در فرانکفورت تأسیس شد. عمده فعالیت این مکتب در زمینه‌های مربوط به فلسفه علوم اجتماعی، جامعه‌شناسی و نظریهٔ اجتماعی نئومارکسیستی است.
باتومور با بررسی و ارزیابی موضوعاتی که پیش از این مورد بررسی قرار نگرفته بودند و تحلیل انتقادی از آراء و نظریات نویسندگان مکتب فرانکفورت موجب قابل فهم شدن نظریات و دیدگاه های آنها گشته است.

برای آشنایی بیشتر با این مکتب:
:: منابع فارسی ::
http://philosophers.atspace.com/frankfort.htm
http://www.hccmr.com/news-598.aspx
:: منابع انگلیسی ::
http://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_School
http://www.marxists.org/subject/frankfurt-school/index.htm
http://filer.case.edu/ngb2/Pages/Intro.html


فهرست مطالب
فصل اول: شکل گیری مکتب فرانکفورت
فصل دوم: اوج اعتلای نظریه ی انتقادی
فصل سوم: افول و تجدید حیات
نتیجه: ارزیابی انتقادی از منتقدان
نگاهی کوتاه به زندگی برخی از رهبران اصلی مکتب
پیشنهاداتی برای مطالعه ی بیشتر

تلفن ناشر 88004658

:: تهیه و تنظیم: ریحانه نیکو reyhaneh.nikoo@gmail.com