یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
کشف پادشاهی باستانی در زیرخاک
در منطقه کردستان عراق باستان شناسان بقایای شهری باستانی به نام ایدو را کشف کردند که مدفون شده در زیر تپه ای قرار داشت.
کتیبه ها و همچنین آثار هنری نمایانگر رونق و شکوفایی این شهر در هزاران سال قبل می باشند.
این محوطه در یکی از دره های ساحل شمالی روخانه زاب قرار دارد ، بقایای این شهر حالا تبدیل به تپه ای مصنوعی ( تل ) شده که از دشت های اطرافش حدود 10 متر بالاتر قرار دارد. قدمت قدیمیترین اشیا محوطه مربوط به دوره نوسنگی می باشد ، زمانی که کشاوری برای اولین بار در خاورمیانه مشاهده شد ، و امروزه دهکده ای با نام ساتو قلعه بر روی آنها قرار دارد.
به گفته سینزیا پاپی (cinzia pappi) ، باستان شناش دانشگاه لایپزیک آلمان این شهر در حدود 3300 تا 2900 سال قبل رونق داشته است.در ابتدای این دوره ، شهر در کنترل امپراطوری آشور قرار داشته و به جهت اداره قلمرو اطراف استفاده می شده است . بعدها با کاهش قدرت این امپراطوری ، شهر استقلال خود را به دست آورده و مرکز قلمرویی را شکل می دهد که تا 140 سال ادامه میابد ، تا زمانی که آشوری ها دوباره آن را فتح می کنند.
محققان با استفاده از کتیبه ای باستانی که نام شهر روی آن حک شده بود و توسط یک روستایی در سال 2008 به آنها داده شد قادرند که نام باستانی شهر را حدس بزنند.
حفاری ها در سال 2010 و 2011 انجام شد ، و گروه یافته های خود را در جدیدترین نسخه مجله آناتولیکا به چاپ رساند.
"تعداد بسیار کمی از حفاری ها ی باستان شناسی در کردستان عراق قبل از سال 2008 انجام شده."این پیامی بود که سینزیا پاپی در ایمیلش به ژورنال دانش روز فرستاد.درگیری ها در عراق در 3 دهه اخیر کار را برای باستان شناسان سخت کرده است.علاوه بر این آنها قبل از این زمان بیشتر به حفاری هایی که در جنوب عراق مانند مناطق اوروک و اور انجام می شد تمایل نشان می دادند.
اثرات گذشت تاریخ بر روی این تپه باستانی مشهود است . در سال 1987 ، نیروهای صدام حسین در یک رشته عملیات علیه کرد ها بخشی از دهکده های مجاور تپه را آتش زدند ، یا آنگونه که پاپی می گوید : آثار این حمله همچنان هویداست.
قصرهای باستانی
آثار هنری و همچنین کتیبه هایی که تیم پژوهشی از این شهر کشف کردند نگاهی اجمالی در مورد کاخ
های شهر های باستانی می دهد.
زمانی که ایدو شهری مستقل به حساب می آمد ، یکی از حکمرانان آن به نام باایلانو(ba ilanu) به نقاط دور سفر کرده و به همه نشان می دهد که کاخ او از تمام کاخ های اجدادش بهتر است . " کاخی که او ساخته بود از کاخ های پدرانش بزرگتر بود " جمله ای که او در کتیبه ای بیان داشته است.
دو اثر هنری بر دکوراسیون قصر نقش بسته و منتسبت به زمانی می باشد که شهر ایدو دارای استقلال بوده . یکی از این آثار که محققان آن را روی چهار قطه آجر لعاب دار پیدا کرده اند ، تصویر ابولهولی دارای ریش است که در ناحیه سر ، انسان و در بدن شیر بالدار می باشد .قسمت بالا و پایین این مجسمه متنی به این مضمون نوشته شده است " قصر باعاری (ba auri)، پادشاه سرزمین ایدو ، پسر ادیما (edima)، همچنین پادشاه سرزمین ایدو "
نقش بعدی برای همین حکمران حکاکی شده است، و متن مشابهی با تصویر قبل است اما به گفته پاپی و همکارش آرن ووسینک (arne wossink)اسبی تاجدار را در حال قدم زدن نشان می دهد که افساری نیم دایره داشته و توسط مردی دارای ریش و لباس بلند هدایت می شود.
حتی در دوره حکمرانی آشوری ها و همان زمانی که از ایدو برای اداره قلمروهای اطراف استفاده می شده ، کاخ های زیبا بازهم ساخته می شوند . برای مثال ، تیم تحقیقاتی بخشی از یک صفحه رنگی را می یابد که دارای طرح های انار ، الگوهای زیگزاگ و همچنین گیاه پالماته است.تنها بخشی از صفحه باقی مانده است که روی آن نوشته : آشورناصرپال ( قصر پادشاه آشور ) . آشورناصرپال اشاره به پادشاه امپراطوری آشور که از 883 تا 859 پیش از میلاد حکومت میکرده است دارد.محققان اظهار می کنند ، علاوه بر او و یکی از دولتمردانش ، بیشتر روند ساخت و بازسازی قصر ایدو بعد از فتح دوباره شهر توسط آشوری ها اتفاق می افتد.
قهرمانی با ظاهر شیردال
یکی از مصنوعات جذاب کشف شده در یک کاخ ، استوانه ای است که مربوط به 2600 سال قبل بوده و نشانی روی آن حک شده است .این استوانه مهر و موم شده می باشد به این صورت که در قطعه ای از خاک رس پیچیده شده بود که این حالت به آن جلوه ای از یک افسانه زنده و ملموس را می داد.
در این تصویر مردی کمان دار مشاهده می شود که در پیشگاه شیردال تعظیم کرده است و علاوه بر آن ستاره صبحگاهی ( نمادی از رب النوع ایشتار ) ، هلال ماه ( نماد خدای ماه ) و یک خورشید که نماد خدای خورشید را می رساند خودنمایی میکنند. این سمبل و چرخه ، دایره نامیده می شود که یادآور مفهوم باروری است.
پاپی همچنین خاطرنشان می سازد که تصویر مرد کمان دار به نوعی به خدایان جنگجو بازگشت می کند.یکی از مشهورترین این خدایان نینورتا بود که نقش مهمی را در دین آشوری ها به عهده داشته، همچنین ممکن است که این شکل به نوعی بازتولید این مفهوم باشد.
کارهای آینده
قبل از انجام حفاری های بیشتر ، محققان نیاز به کسب اجازه و رضایت از دولت محلی و مردم روستا دارند.
سینزی پاپی می افزاید برای ادامه کاوش در مقیاس گسترده ، نیاز است که بعضی از این خانه ها از بین بروند. متاسفانه تا زمانی که مردم روستا و دولت خودمختار کردستان به توافق نرسند ، امکان کار بیشتر وجود نخواهد داشت.
اگرچه حفاری امکان پذیر نیست ، اما مصنوعات یافت شده بیش از پیش توسط تیم های مختلف مورد تحلیل و بررسی قرار میگیرند و نتایج آن منتشر خواهد شد.باستان شناسان همچنین شروع به بررسی مناطق اطراف کرده اند تا وسعت پادشاهی ایدو را مشخص کنند.
نویسنده : Owen Jarus
http://www.livescience.com/40051-ancient-kingdom-discovered-in-iraq.htmlمنبع :
ترجمه: آرمان قنبری
ghanbary.ar@gmail.comایمیل مترجم :
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست