جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
عوارض به دهان بردن اشیا توسط کودکان
هر روز در روند رشد نوزاد اتفاق تازه ای رخ می دهد. درواقع آنها هر روز مهارت جدیدی یاد می گیرند. یک روز می بینید در حال دست و پا زدن است، روز دیگر چهار دست و پا می رود و یک روز هم می بینید که در حال کشف دنیای اطراف است.
اکتشاف محیط پیرامون یکی از اصلی ترین ویژگی های دنیای کودکانه است و او در این راه از هر وسیله ای استفاده می کند. گاهی او را درحالی می بینید که انگشتان دست و پای خود را در دهان فرو برده و از این طریق می خواهد بیشتر بداند. احتمالا در چنین صحنه ای می دوید و دوربین خود را می آورید تا از شیرین کاری او فیلم و عکس ثبت کنید.اما اگر او را در حالی ببینید که پیچ و مهره را به دهان برده، قطعا قید فیلم و عکس را می زنید و فقط به این فکر می کنید که او را از خطر نجات دهید. کشف دنیا در درجه اول از طریق دهان و بعد از آن از طریق حواس دیگر اتفاق می افتد. در این مرحله لازم است خیلی مراقب باشید که فرزندتان دچار حادثه ای نشود، چرا که او تفاوت بین اشیای خطرناک و مفید را تشخیص نمی دهد و احتمالا حتی خاک را نیز به طرف دهان خود خواهد برد. در این مطلب نکاتی درباره این خصلت نوزادان می گوییم و شما را راهنمایی می کنیم که در این مواقع چه کاری باید انجام دهید.
سن به دهان بردن اشیاکودکان وقتی به سن سه تا چهار ماهگی می رسند سعی می کنند تمام چیزهای پیرامون خود را با دهان شان کشف کنند، از انگشتان گرفته تا هر چیزی که قادر باشند دست خود را روی آن بکشند؛ مو، خاک، مداد شمعی، اسباب بازی و غیره. عادت به دهان بردن وسایل و اشیا اغلب تا دو سالگی ادامه دارد و در برخی موارد حتی تا بعد از آن هم طول می کشد و به نوعی بخشی از نقطه عطف رشد آنها محسوب می شود. در اکثر موارد این عادت به خودی خود از بین می رود. با این حال، برخی بچه ها در طول دوران رشد همچنان به این کار ادامه می دهند.
عوارض به دهان بردن اشیاعمل به دهان بردن وسایل و اشیا، اغلب منجر به بلعیدن آن شیء نخواهد شد. برخی بچه ها عادت دارند چیزهایی را به دهان ببرند که قابل خوردن نیست مانند خاک، گِل، گچ، زغال، رنگ، صابون، لیوان، مو، یخ و غیره. به این اختلال خوراکی، اختلال هرزه خواری می گویند. اما میزان ایمنی و سلامت در این عادت واقعا چقدر است؟ ممکن است به دهان بردن چیزی منجر به خفگی، سرفه، مشکلات تنفسی و حتی بیهوشی نوزاد شود.
بچه ها ممکن است چیزهایی مانند تکه های کوچک اسباب بازی، دکمه، مهره، تیله، سکه و غیره را ببلعند. یک سوم بخش بالایی مری یکی از نقاطی است که اغلب اشیا در آن گیر می کنند. علاوه بر این خطر سوراخ شدن معده، عفونت و حتی مرگ به دلیل بلعیدن باتری یا چیزهای تیز هم در کودکان وجود دارد. در اینجا به مواردی اشاره می کنیم که تا حد امکان نباید در دسترس نوزادتان قرار دهید تا حادثه ای به بار نیاید.
ماجرای خوردن خاک و گلخوردن خاک معمولی و گرد و خاک در بچه ها طبیعی است. این مسئله باعث پرورش سیستم ایمنی و تقویت آنها می شود، اما خطراتی هم به همراه دارد. میکروب ها و ذرات ریز موجود در خاک یا گِل می توانند به عفونت یا بیماری های انگلی بینجامند. خاک به کرم ها آلوده بوده و تخم های آنها وارد بدن نوزاد شده و داخل معده او رشد می کنند. از طرفی عفونت های مختلف و مسمومیت غذایی هم می تواند منجر به اسهال و یبوست شود.
بلعیدن سکه مساوی با خفگیسکه ها یکی از رایج ترین اشیا برای خوردن هستند. بلعیدن سکه می تواند منجر به بسته شدن راه تنفسی و خفگی، علائمی مانند استفراغ، سرفه، آبریزش بینی و غیره شود. هرگز پول های سکه ای خود را در دسترس کودکان قرار ندهید زیرا معمولا کامل بلیعده نمی شود و خفگی بزرگ ترین عارضه آن است.
اکثر افراد بر این باورند که اگر غذایی تنها 5ثانیه روی زمین افتاده باشد، می توان آن را برداشت و خورد. در تحقیقی مشخص شده که بیش از 99درصد از باکتری ها بعد از 5ثانیه از سطح زمین به غذایی که بر زمین افتاده است، منتقل می شوند. از طرفی میزان آلودگی غذا به خاطر باکتری تا حد زیادی به کثیف بودن زمین و نوع زمینی که غذا روی آن افتاده ارتباط پیدا می کند. احتمال انتقال باکتری از سطح فرش نسبت به سطوح چوبی یا کاشی شده به غذا خیلی کمتر است. به خاطر داشته باشید که تنها بخش کوچکی از یک باکتری به شدت عفونت زا می تواند منجر به بیماری نوزاد شود.
جویدن اسباب بازی ها و جواهرات فلزییکی از دلایلی که توصیه می شود متناسب با سن بچه برایش اسباب بازی بخرید این است که بخش های کوچک اسباب بازی که برآمده یا بیرون زده است، می تواند منجر به بروز آسیب های خطرناکی به نونهالان شود. اسباب بازی های توپُر هم می توانند زیستگاه باکتری ها باشند. جویدن اسباب بازی های پلاستیکی بچه ها را در معرض مواد شیمیایی سمی قرار می دهد که می تواند روی هورمون ها تاثیر گذاشته و در روند رشد مغزی او اختلال ایجاد کند. اسباب بازی های فلزی و جواهرات کم بها اغلب آلوده به مواد سمی مانند کادمیم و سرب هستند.
این فلزات از طریق دهان کودک و مکیدن، راه خود را به درون بدن او می یابند. تماس با فلزات غیراصلی مانند سرب یکی از نگرانی های عمده با توجه به وجود گسترده این فلز در بسیاری از محصولاتی است که استفاده می کنیم. به دهان بردن مکرر بسیاری از اشیای فلزی توسط بچه ها می تواند باعث افزایش غلظت سرب خون آنها شود. همان طور که می دانید سرب ماده ای سمی است و تاثیرات مخربی بر عصب ها، خون، روده، قلب و کلیه ها دارد.
تماس جزئی با قرار دادن یک تکه گچ یا زغال در دهان باعث آسیب به بچه ها به خاطر مواد شیمیایی موجود در آن نمی شود. وقتی خوردن گچ تبدیل به عادت شود، می تواند برای بچه مشکلاتی مانند مشکلات روده و اختلالات هاضمه به همراه داشته باشد. گچ و زغال حاوی مواد سمی هستند. از طرفی حواس تان به محصولات هنری و نقاشی باشد که حاوی مواد معطر هستند. آنها مواد شیمیایی مختلفی دارند که در صورت هضم می توانند کشنده باشند.
![عوارض به دهان بردن اشیا توسط کودکان](/web/imgs/27/62/iwyql2.jpeg)
بلعیدن مواد شوینده مانند مایع ظرفشویی ، مواد تمیزکننده و غیره می تواند باعث سوزش لب، دهان و گلو شود. کافور هم که در اسپری های حشره کش وجود دارد حتی به میزان کم می تواند مضر باشد و به تشنج بینجامد. با اینکه بارها نسبت به بلعیدن مواد شیمیایی توسط کودکان هشدار داده شده و به والدین توصیه شده که محصولات شوینده از دسترس کودکان دور نگه داشته شود، اما باز هم شاهد بروز مسمومیت هایی از این قبیل هستیم.
گروهی از کودکان به علت کمبود برخی مواد در بدن شان به سمت مواد غیرخوراکی جذب می شوند. مثل خوردن خاک برای جبران کمبود ید یا خوردن کاغذ و دستمال کاغذی که از مشتقات چوب است، که این امر می تواند تا حدودی طبیعی قلمداد شود و با رژیم غذایی خاص و برخی ویتامین ها قابل درمان است.
ویژگی مهم این اختلال عادت به خوردن غیرخوراکی ها مانند رنگ، کاغذ، گل، تکه های لباس و پارچه، مو و حشرات است .این اختلال در کودکان سیاهپوست بیشتر از سفیدپوستان و در پسران اندکی بیشتر از دختران گزارش شده است. محرومیت شدید، عامل فرهنگی، اختلال رابطه مادر و کودک، عقب ماندگی ذهنی و سایکوز ازجمله علل ابتلا به این اختلال است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست