چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
رنگ کردن مرکبات از شایعه تا واقعیت
رنگ کردن مرکبات سال هاست به عنوان چالشی جدید در حوزه باغداری و صادرات مرکبات به شمار می رود تا جایی که هشدارهای جدی درباره مصرف میوه های رنگ شده به چشم میخورد .
ایران یکی از کشورهای مهم تولید کننده مرکبات است. محصولات گیاهی به ویژه میوه ها، در دوره پس از برداشت هنوز زنده اند و به حیات خود ادامه می دهند ولی با سرعت زیادی بسوی مرگ پیش رفته به صورتی که اگر در عملیات برداشت، جابجایی، بسته بندی و نگهداری آنها دقت لازم به عمل نیاید، مقدار زیادی از محصول به عنوان ضایعات از بین خواهد رفت و این یکی از مشکلات بزرگ در کشاورزی است. برآورد شده که در ایران 25 تا 80% از میوه ها و سبزی های تازه بعد از مرحله برداشت از بین می روند.
در ایران مرکبات سواحل دریای خزر به علت رطوبت هوا دارای پوست نازک و ترش مزه اند ولی درمناطق جنوبی مثل جیرفت و جهرم و مناطق بندر عباس دارای پوست کلفت و مزه شیرین تر هستند .
رنگ آوری یا سبززدایی کنترل شده در میوه ها بدو شکل صورت می گیرد.
الف- استفاده از گاز اتیلن:میوه هایی که بصورت نابالغ برداشت شده اند، در شرایط کنترل شده می توان بوسیله گاز اتیلن در آنها تغییر رنگ ایجاد کرد.
ب- استفاده از رنگهای مصنوعی:این بخش خود به دو صورت انجام می پذیرد.
1- استفاده از گاز اتیلن و سپس غوطه وری در محلول رنگی. از مزایای این روش آن است که از دز کمتر رنگ شیمیایی استفاده می شود. که در کشورهایی مانند مصر از این روش استفاده می گردد.
2- استفاده از رنگهای مصنوعی بدون گاز دهی
استادیار بیوتکنولوژی و اصلاح درختان و عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس:یکی از پیام های نگران کننده ای که این روزها در فضای مجازی دست به دست می شود، خبر رنگ کردن پرتقال و نارنگی و هشدار برای عدم مصرف یا سرطان زا بودن آنها است. واقعیت این است که گاهی برخی از انواع مرکبات مانند پرتقال و نارنگی را برای بازارپسندی بیشتر، رنگ بَری می کنند. یعنی با تغییر رنگ آنها از سبز به زرد، تلاشی برای جذب مشتری بیشتر، صورت می گیرد.
این رنگ بری با کمک هورمون اتیلن اتفاق می افتد. یعنی یا هورمون مایع اتیلن را با آب مخلوط می کنند و به پوست مرکبات می زنند و یا مانند گاز در انبارها از آن کمک می گیرند تا تغییر رنگی در پوست مرکبات اتفاق بیفتد.
هورمون اتیلن یا گاز اتیلن، همان گازی است که به طور طبیعی از میوه های فرازگرایی مانند سیب هم ساطع و باعث رسیدن میوه های دیگری مانند کیوی می شود. این هورمون به هیچ عنوان سمی و سرطان زا نیست.
از طرف دیگر، خوشبختانه مرکباتی مانند پرتقال دارای پوست بیرونی و غشای داخلی متراکم و سفتی هستند و بسیار بعید به نظر می رسد که ترکیباتی مانند اتیلن به داخل گوشت آنها نفوذ کند و باعث به خطر افتادن سلامتی شان شود.
درنهایت اینکه گاهی ممکن است تعداد محدودی از عرضه کنندگان میوه برای جذاب تر شدن رنگ پوست مرکبات، از رنگ هایی که ما شناختی هم نسبت به آنها نداریم، استفاده کنند که بازهم امکان نفوذ این رنگ ها به داخل گوشت میوه، بسیار ضعیف خواهد بود و نباید نگرانی خاصی نسبت به آنها داشته باشیم.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست