شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا
با مدلهای مختلف اجاق صفحه ای آشنا شوید
اگر چه در گذشته تفاوت اجاقهای صفحهای و معمولی صرفا در شکل ظاهری آنان بود، ولی امروزه با ورود اجاقهای برقی و القایی تفاوتهای مهمی بین انواع اجاقها بوجود آمده است. برای همین در این مقاله میخواهیم با مقایسه سه مدل از اجاقهای صفحهای شما را با ویژگیهای منحصربفرد هر کدام از آنها آشنا کنیم.
انواع اجاق صفحهای
در زمان حاضر در بازار لوازم خانگی سه مدل اجاق صفحهای وجود دارد که ما آنها را با نام اجاق گاز صفحه ای، اجاق صفحه ای برقی و اجاق صفحه ای القایی میشناسیم. همان گونه که از نام دو مدل ابتدایی مشخص است، منبع انرژی آنها به ترتیب گاز و برق شهری است. البته اگر بخواهیم سختگیر نباشیم، اجاقهای القایی هم در دستهی اجاقهای برقی قرار میگیرند و منبع تامین انرژی آنها هم برق شهری است. اما این که به آنها اجاق القایی میگویند نه به خاطر انرژی مصرفی آنها بلکه به خاطر طرز کار کاملا متفاوتشان برای گرمکردن و پختوپز است که در در ادامه در مورد آن توضیح خواهیم داد.
اجاق گاز صفحه ای
اجاقهای صفحهای گازی دقیقا مشابه اجاقهای گازی معمولی هستند و صرفا بسته به سلیقه اعضای خانواده و یا طراحی خاص آشپزخانه ممکن است این مدل توسط آنان انتخاب شود. برای همین ما نیز در رابطه با این مدلهای نام آشنا توضیح بیشتری نمیدهیم.
اجاق صفحه ای برقی
اجاقهای برقی ساز و کار بسیار متفاوتی به نسبت اجاقهای گازی دارند. ما معمولا اجاق را به شعلهی آبی آن میشناسیم ولی خب اجاقهای برقی به جای شعلهی آتش از المنتهای حرارتی استفاده میکنند. سیستم کار چنین اجاقهایی دقیقا همانند بخاریهای برقی است و با عبور جریان برق از درون یک المنت حرارت مورد نیاز برای پخت تولید میشود.
البته معمولا یک لایهی کامل سرامیک و یا شیشهی نشکن روی اجاق را پوشانده است و برای همین همانند اجاقهای گازی امکان برخورد دست شما با نقطهی گرم اجاق به طور مستقیم وجود ندارد. البته وجود همین صفحهی یکنواخت شیشهای یا سرامیکی در کنار جلوهای زیبایی که به اجاق شما میدهد، کار تمیز کردن اجاق را هم بسیار ساده میکند که در این زمینه اجاقهای گازی ضعیفتر هستند.
اما اگر از مصرف بالای اجاقهای برقی بگذریم، مشکلی که در رابطه با این اجاقها وجود دارد این است که همانند بخاریهای برقی، شما مانند اجاقهای گازی آنچنان کنترل دقیقی روی دمای شعله ندارید و به دلیل متمرکز بودن حرارت در سطح اجاق گاز، انجام کارهایی از قبیل سوخاری کردن با گازهای برقی آنچنان ساده نیست. و البته این را هم اضافه کنید که مثلا برای کم یا زیادکردن حرارت در اجاقهای برقی شما نمیتوانید به صورت لحظهای عمل کرده و باید مدتی را برای اعمال تغییر حرارت شعله به خصوص به سمت پایین منتظر بمانید. همچنین پس از آشپزی و خاموش کردن اجاق، سرعت خنک شدن اجاق برقی به نسبت اجاق گازی کمتر است و برای همین ممکن است بدون این که متوجه شوید، دست خود را روی اجاق گذاشته و دچار سوختگی بشوید.
با این که غالبا هزینهی انرژی مصرفی اجاقهای برقی از هزینهی گاز اجاقهای گازی بیشتر است ولی در بسیاری از مکانها هنوز لولهکشی گاز وجود ندارد و یا این که به دلایل مشخص بهای برق به نسبت نقاط(همانند مناطق جنوبی) دیگر کشور ارزانتر از مکانهای دیگر حساب میشود. برای همین در این مناطق بسته به شرایط ما شاید منطقی باشد که گزینهی اول خرید به جای یک اجاق گازی یک اجاق برقی باشد.
اجاق صفحه ای القایی
اما اجاقهای القایی که حتی به آنها نسل جدید اجاقهای برقی هم میگویند طرز کار کاملا متفاوتی دارند. در این اجاقها به جای المنت حرارتی از سیمپیچهای القایی استفاده میشود. مزیت استفاده از این روش این است که اگر شما دست خود را حتی روی یک اجاق القایی در حال کار هم بگذارید آن را کاملا سرد خواهید دید چرا که برخلاف دو مدل قبلی که از جریان همرفت برای گرمکردن ظرف غذا استفاده میکنند، این اجاقها به جای تولید حرارت و انتقال آن به ظرف غذا، به طور مستقیم خود ظرف غذا را با امواج القایی گرم میکند و برای همین خود اجاق به هیچ وجه گرم نمیشود. شما میتوانید برای آشنایی با بعضی از ویژگیهای این اجاق ویدیو زیر را مشاهده کنید.
نقطه ضعف اجاقهای القایی در این است که نمیتوان از هر ظرفی برای پختوپز روی این گازها استفاده کرد و شما باید از ظروف مخصوصی که برای این کار تهیه شدهاند استفاده کنید. این مسئله تنها نقطه ضعف این اجاق در مقابل اجاقهای گازی و برقی است که محدودیتی در استفاده از ظروف مختلف ندارند. ظرفهای مخصوص اجاقهای القایی در قسمت زیرین خود دارای جنس مشخصی هستند و این گونه اجاق میتواند به طور مستقیم این بخش را با جریان القایی گرم کرده و به این وسیله غذای درون آن پخته شود. با این که همانند آن چه در ویدیو مشاهده کردید الزاما نباید ظرف را به اجاق چسباند ولی باید بدانید که هر چقدر فاصلهی ظرف با اجاق بیشتر شود، سرعت گرمشدن ظرف کمتر خواهد شد.
با تمامی اینها به دلیل این که در این اجاقها به طور مستقیم ظرف گرم میشود بازدهی این اجاقها به نسبت دو مدل قبلی بیشتر است. همچنین همانند اجاقهای برقی، روی این اجاقها هم یک لایهی سرامیکی و شیشهای قرار دارد که در کنار زیبایی تمیز کردن آن را هم بسیار راحتتر میکند.
جمعبندی
به عنوان جمعبندی پایانی باید بیان کنیم که در انتخاب هر وسیلهی خانگی و به خصوص لوازم آشپزخانه سه شاخص زیبایی، فضای مورد نیاز وسیله و البته نیازهای اعضای خانواده تاثیر دارد. مثلا هیچ کدام از اجاق های صفحه ای دارای اجاق فر نیستند و برای همین اگر به چنین قابلیتی احتیاج دارید باید به فکر اجاقهای معمولی باشید. براساس شاخص زیبایی هم اجاقهای القایی و برقی به مراتب زیبایی بیشتری به نسبت اجاق گاز صفحه ای دارند و البته به دلیل برقی بودن آلودگی کمتری را هم در محیط آشپزخانه تولید میکنند. اما در مقابل معمولا قیمت پایینتر اجاقهای گازی، هزینهی انرژی کمتر و البته توانایی پختوپز در مدلهای مختلف (سوخاری و ...) میتواند دلیلی برای انتخاب یک مدل از اجاقهای گازی باشد.
گروه تکنولوژی وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست