یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
چرا رنگ پوست نوزاد تغییر میکند؟
رنگ پوست نوزاد تازه متولد شده چه تغییراتی ممکن است داشته باشد؟ رنگ پوست نوزاد اغلب میتواند به شناسایی مشکلات بالقوه موجود در بدن نوزاد، کمک کند. اگر کودک به تغییرات رنگ پوستی که در زیر آمده است، دچار شد باید به پزشک متخصص مراجعه شود.
زردی بیش از حد رنگ پوست نوزاد
در نوزادان تازه متولد شده این فرایند به طور کامل بهبود نیافته است. ساخته شدن بیلی روبین در خون هیپربیلی روبینمی نامیده میشود، زیرا بیلی روبین دارای رنگدانههایی است که این باعث زردی چشمها، بدن و پوست نوزاد میشود.
احتمال اینکه یک نوزاد نارس دچار زردی شود، بیشتر است. رنگ زرد پوست را اغلب میتوان با به آرامی فشار دادن انگشت روی پیشانی و یا سینه نوزاد و مشاهده بازگشت رنگ پوست، تشخیص داد. انواع مختلف زردی نوزادان وجود دارد:
- زردی فیزیولوژیک: زردی فیزیولوژیک در واقع یک پاسخ طبیعی به توانایی محدود بدن کودک، برای دفع بیلی روبین در روزهای اول زندگی است.
- زردی شیر مادر: حدود ۳% از نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، بعداز ۳ تا ۵ روز دچار این زردی میشوند. این نوع زردی معمولاً در سن دو هفتگی و نهایتاً سه هفتگی تا دوازده هفتگی ادامه مییابد. به نظر میرسد زری شیر مادر بدلیل عواملی که در شیر مادر است، اتفاق میافتد که میزان دفع بیلی روبین را از طریق دستگاه گوارش و روده افزایش میدهد که این فرایند انتروپاتی نامیده میشود.
- زردی ناشی از کمبود تغذیه با شیر مادر: این نوع زردی بدلیل کمبود تغذیه از شیر مادر صورت میگیرد که منجر به کم آبی بدن، کاهش تولید ادرار و مدفوع و تجمع بیلی روبین میشود. نوزادانی که دچار نارسایی هستند و زودتر از موعد (۳۴ تا ۳۶ هفتگی) به دنیا میآیند، به این مشکل بیشتر حساس هستند، زیرا این نوزادان قدرت کافی برای داشتن یک تغذیه مناسب از شیر مادر را ندارند.
- زردی ناشی از همولیز: زردی ممکن است بدلیل تجزیه گلبولهای قرمز خون بدلیل بیماری همولیتیک (بیماری RH) در نوزادان تازه متولد شده ایجاد شود که به دلیل حضور بیش از حد گلبولهای قرمز و یا خونریزی داخلی ایجاد میشود.
- زردی ناشی از عملکرد ناقص کبد نوزاد: زردی ممکن است به دلیل عملکرد ناقص کبد و یا عفونت و یا فاکتورهای دیگر مربوط به کبد ایجاد شود. درمان این نوع زردی به عوامل مختلفی از جمله علت و شدت بیماری بستگی دارد. درمان اغلب شامل استفاده از لامپهای مخصوص با نام فتوتراپی انجام می گیرد. نوزادان مبتلا به زردی شدید ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان و انتقال خون را داشته باشند.
نوزادان مبتلا به زردی ممکن است مشکلات تغذیهای، ناآرامی و بیخوابی داشته باشند. اگر کودک شما هر کدام از این علائم را داشت، با پزشک متخصص کودک خود تماس بگیرید.
آبی رنگ شدن پوست نوزاد
رنگ پوست نوزاد در اولین دقایقی که به دنیا میآید، قرمز تیره متمایل به رنگ بنفش است. همانطور که نوزاد شروع به نفس کشیدن میکند، رنگ پوست آن به رنگ قرمز تغییر میکند. این قرمزی در روز اول شروع به محو شدن میکند ولی دستها و پاها برای چند روز ممکن است قرمز رنگ بماند که این بدلیل سیستم گردش خون نوزاد است که هنوز توسعه نیافته است.
رنگ آبی دیگر قسمتهای بدن نوزاد طبیعی نیست. گاهی اوقات صورت، لبها و دهان نوزاد بر اثر گریه شدید تغییر رنگ میدهد و آبی می شود، ولی زمانی که گریه نوزاد متوقف شد مجدداً به رنگ صورتی برمیگردد. اگر رنگ نوزاد مجدداً به رنگ صورتی برنگردد و یا همچنان همه جای نوزاد آبی رنگ به نظر برسد، ممکن است نشانهای از وجود یک مشکل باشد.
رنگ پوست آبی نوزاد، سیانوز (تغییر رنگ پوست به آبی) نامیده میشود که اغلب در نوزادان با مشکل قلبی مشاهده میشود زیرا قلب نمیتواند اکسیژن خون را به سایر قسمتهای بدن پمپاژ کند. مشکلات تنفسی از دیگر عوارض بیماری سیانوز است. اگر رنگ پوست نوزاد شما به آبی تیره متمایل شده است، هرچه سریعتر به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
برگرفته از: chop.edu
گروه مادر و کودک وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست