چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

خواص کاکوتی چیست؟ (آشنایی با فواید و خواص گیاه کاکوتی)


کاکوتی گیاهی کوهی از تیره نعنائیان و با آویشن هم خانواده است. به این گیاه آویشن برگ باریک نیز میگویند، نامهای دیگر آن کاکوتو، پونه کوهی، علف کبک، اشتویا، پلنگ مشک و برخی نامهای دیگر است. عطر گیاه کاکوتی بسیار نزیک به آویشن و کمی هم شبیه به پونه است. قسمتهای مورد استفاده این گیاه شامل قسمتهای هوایی (برگ و گل) میباشد، اسانس این گیاه دارای پولگون، منتون، ایزومنتون، منتول، تانن، فالونوئیدها و ... است.


خواص کاکوتی (طبیعت و خواص درمانی)

طبیعت گیاه کاکوتی گرم و خشک است.

خواص کاکوتی بسیار شبیه به خواص آویشن است، با این تفاوت که آویشن بیشتر در بیماریهای تنفسی استفاده میشود ولی کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه کاربرد دارد.

خواص دارویی این گیاه بهطور خلاصه عبارتند از:

  • کاکوتی صفرا بر است اگر صبح و عصر به جای چای میل شود.
  • گیاه کاکوتی بادشکن، خلط آور و قاعده آور است.
  • کاکوتی تقویت کننده نیروی جنسی مردان است.
  • یکی از خواص کاکوتی تقویت افرادی است که بدن ضعیفی دارند، این افراد بایستی از حمام کاکوتی استفاده کنند. به این صورت که 100 گرم کاکوتی را در 3 لیتر آب جوشانده، در وان ریخته و داخل وان بنشینید.
  • کاکوتی به صورت جوشانده یا دم کرده برای درمان تب مالت استفاده میشود.
  • از دیگر خواص کاکوتی تقویت معده است، چنانچه یک ساعت بعد از غذا دم کرده آن میل شود.
  • برای جلوگیری از خونریزی بینی از دم کرده کاکوتی استفاده شود و پنبهای را آغشته به کاکوتی در بینی بگذارید.
  • گیاه کاکوتی ضد باکتری، ضد سرماخوردگی و ضد عفونی کننده روده است.
  • کاکوتی باعث جذب غذا میشود و تاثیر منفی بر روی آهن غذا ندارد.
  • در پاکستان از گیاه کاکوتی برای درمان بیماری تیفوئید استفاده میشود.
  • کاکوتی اغلب در درمان اختلالات گوارشی نظیر اسهال و دل پیچه و ضداسپاسم نیز کار برد دارد.
  • جوشانده کاکوتی در رفع رماتیسم و نرمی استخوان مفید است و غرغره جوشانده آن ورم لوزه را برطرف می‌کند.
  • در تابستان يك نوشيدنی خوب جهت خنك شدن بدن است.


	خواص کاکوتی چیست؟ (آشنایی با فواید و خواص گیاه کاکوتی) | وب


مضرات کاکوتی (عوارض جانبی، موارد احتیاط و منع مصرف)

مصرف کاکوتی در دوران بارداری بر جذب آهن بدن تاثیر دارد. به طور کلی مصرف گیاه کاکوتی نباید به صورت مداوم و زیاد باشد و بهتر است پس از هر 6 روز مصرف مداوم، یک روز و پس از هر 3 هفته مصرف، یک هفته از مصرف آن خودداری شود.


دیگر کاربردها و خواص کاکوتی

  • گیاه کاکوتی در نواحی کوهستانی ایران (به ویژه کردستان) به عنوان ادویه در غذا، کاربرد وسیعی دارد و در پخت غذاهای ایتالیایی جایگزین بهتری نسبت به آویشن است.
  • از برگهای خرد شده کاکوتی به عنوان طعم دهنده دوغ میتوان استفاده کرد.
  • چوپانان و کوهنوردان گیاه کاکوتی را جمعآوری و با این گیاه تازه چای درست میکنند.
  • در اذربایجان در فصل بهار مردم محلی این گیاه را جمع آوری و به چای اضافه میکنند، همچنین استفاده از خشک شده این گیاه به صورت پودر در این منطقه مرسوم بوده و از خواص کاکوتی برای درمان ناباروری در این منطقه استفاده میشود.

برای درست کردن چای کاکوتی: سه نوبت در روز، در هر نوبت 1 قاشق چایخوری (2 تا 3 گرم) از پودر گیاه را در 1 فنجان آب جوش بریزید، پس از مدت 10 دقیقه آن را صاف و بعد از غذا میل کنید.


گروه آشپزی وب