شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
برنامه غذایی مناسب برای میان وعده کودکان
میان وعده کودکان
به دلیل شکلگیری عادات غذایی در سنین پایین، از همان زمان کودکی میبایست مواد غذایی سالم را در اختیار کودک قرار داد و به تامین مواد مغذی مورد نیاز او در وعدههای اصلی و میانوعدههای غذایی توجه نمود. استفاده از یک میانوعده با ارزش غذایی مناسب نظیر شیر، میوه و خرما در برنامه غذایی کودک موجب رشد جسمی و مغزی او میگردد. در حالی که مصرف تنقلات کمارزش به عنوان میانوعده موجب کاهش دریافت مواد مغذی لازم از جمله پروتئین، ویتامین و املاح دیگر گردیده و زمینهی تاخیر رشد کودک را فراهم میکند.
از سوی دیگر مصرف تنقلات تجاری کمارزش به دلیل زیادی نمک، چربی و شکر و اسانسهای افزودنی موجب بیماریهای قلبی، عروقی، چاقی، پرفشاری خون، پوکی استخوان و افزایش کلسترول خون در دوران بزرگسالی میشود. به علاوه اینگونه تنقلات دارای افزودنیهای رنگی، نگهدارندهها و طعم دهندههای مصنوعی هستند که مصرف بی رویه آنان موجب پرتحرکی کودکان میگردد.
جایگاه و اهمیت میان وعده غذایی در برنامه غذایی کودکان چیست؟
کودکان باید در هر روز حداقل 5 وعده غذا شامل سه وعده اصلی ( صبحانه، ناهار، شام ) و دو میان وعده مصرف کنند. پیشنهاد میشود به کودکان طبق برنامه زیر غذا داده شود:
- ساعت 7 صبح: صبحانه
- ساعت 10 صبح: میان وعده
- ساعت 12:30: ناهار
- ساعت 3 بعد از ظهر: میان وعده
- ساعت 6 عصر: شام
- قبل از خواب: میان وعده
در هنگام دادن میان وعده به کودکان به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
میان وعدهها را از هر 4 گروه اصلی غذایی (شیر و لبنیات، گروه نان و غلات،گروه گوشت، حبوبات، تخم مرغ، مغزها، گروه میوها و گروه سبزیها) انتخاب نمایید تا تنوع و تعادل در رژیم غذایی او ایجاد شده و بخشی از مواد مغذی مورد نیاز از این طریق تامین گردد.
- حداقل پانزده دقیقه زمان برای خوردن میانوعده در نظر بگیرید.
- بین وعدههای اصلی و میانوعده، حداقل 2 ساعت فاصله بگذارید. در صورتی که فاصله مصرف میانوعده تا وعده غذایی اصلی کم باشد کودک احساس سیری کرده و از مصرف غذاهای اصلی خوداری میکند.
- میان وعدههایی نظیر شکلات، آب نبات، شیرینی و چیبس فقط حاوی انرژی بوده و ارزش غذایی دیگری ندارد. بنابراین از دادن آن به کودک خود داری کنید زیرا سبب اضافه وزن و چاقی او میشود.
- میان وعده می تواند عادات غذایی درست یا نادرست را در کودک ایجاد نماید. با توجه به اینکه کمخونی ناشی از فقر آهن یکی از مشکلات تغذیهای کودکان میباشد و یکی از دلایل اصلی آن استفاده از برنامه غذایی نامناسب است، انتخاب میان وعده مناسب مانند انواع خشکبار و مغزها (پسته، بادم، گردو، فندق و...) همراه با میوهها موجب افزایش آهن دریافتی کودک میگردد.
- اگر کودک در بین وعده غذای اصلی و میان وعده احساس تشنگی کرد به او آب بدهید زیرا در صورت مصرف آبمیوه احساس سیری کرده از مصرف غذای اصلی خودداری خواهد کرد.
کدام میان وعدهها برای کودکان مناسب هستند؟
- انواع غلات بو داده مانند برنجک، ذرت بو داده، گندم برشته و...
- انواع بیسکوئیت ساده و سبوس دار حتیالامکان بدون کرم، کیک و کلوچههای خانگی
- حبوبات بو داده و برشته مانند عدس برشتهشده و نخودچی، انواع مغزها مانند گردو و فندق (این مواد میتوانند بخشی از پروتئین مورد نیاز روزانه را تامین نمایند.)
چه میان وعدههایی برای کودک نامناسب هستند؟
- پفک، چیبس، ساندویچهای سوسیس و کالباس، نوشابههای گازدار، آبمیوههای صنعتی و شربتهای خیلی شیرین، یخمک و نوشمک، لواشک آلوچه و تمبر هندی از تنقلات و میان وعدههای نامناسب بوده که رشد کودکان را مختل میکند. تنقلات شور علاوه بر کاهش اشتها، ذائقه کودک را به طعم شوری عادت داده، احتمال ایجاد عارضه در سنین بزرگسالی به ویژه پرفشاری خون را بیشتر میکند.
- خوردن مواد غذایی شیرین مانند شیرینی، شکلات و آب نبات نیز در کودکان در حد متوسط مجاز است، زیرا مصرف بی رویه این مواد ذائقه کودک را به خوردن مواد شیرین عادت داده و سبب پوسیدگی دندانها میشود.
- مصرف غذاهای چرب موجب اضافه وزن و چاقی در سنین کودکی و بزرگسالی و بیماریهای مزمن از عوارض آن خواهد بود.
- مصرف بیرویه نوشابه خصوصا همراه با غذا علاوه بر سیری کاذب جذب مواد مغذی مانند کلسیم را کاهش میدهد.
تهیه و ترجمه: مجله وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست