سه شنبه, ۱۸ دی, ۱۴۰۳ / 7 January, 2025
مجله ویستا
درباره عوارض مصرف قرص متادون چه میدانید؟
متادون یکی از داروهایی است که برای کنترل کردن اعتیاد از آن استفاده میشود. اما گاهی اوقات مصرف همین دارو هم به نوعی حکم ماده مخدر را پیدا کرده و مصرف کنندگان به آن اعتیاد پیدا میکنند. متادون که معمولا به صورت قرص عرضه میشود مسکنی است که دردهای ناشی از مصرف مواد مخدر را تسکین میدهد. در ادامه با عوارض استفاده بیش از اندازه قرص متادون آشنا میشوید.
متادون نوعی ماده مخدر مصنوعی است كه به صورت قرص ، شربت و آمپول مورد استفاده قرار میگیرد و نوع قرص و شربت آن با دوزهای مشخص به طور خوراكی مصرف میشود. این ماده میتواند معمولاً خماری و اشتیاق معتادان به هروئین را تا ۲۴ ساعت كنترل كند. بیماران معمولاً از نظر فیزیكی به همان اندازه به متادون وابسته هستند كه به هروئین و یا هر ماده مخدر دیگری وابسته بودند. درواقع از متادون به عنوان یک داروی نگهدارنده برای مهار اعتیاد به هروئین و مواد مخدر استفاده میشود. متادون را مؤثرترین درمان هروئین و دیگر مواد مخدر دانستهاند. علاوه بر این، قرص متادون برای تسکین دردهای مزمن و سرفههای غیرارادی نیز تجویز میشود.
یبوست ، تهوع ، استفراغ ، اختلال در وضعیت خواب (خوابآلودگی و یا بیخوابی و یا خواب نامنظم که همان بدخوابی نامیده میشود) ، خشکی دهان ، افزایش تعریق ، برافروختگی و خارش پوستی ، قاعدگی نامنظم در زنان ، اختلال عملکرد جنسی شامل ناتوانی جنسی و انزال زودرس در مردان ، کاهش وزن ، افزایش و یا کاهش ضربان قلب ، دردهای گوارشی به صورت افزایش حرکات رودهای و معدهای ، از بین رفتن سلامت دندانها ، درد صفراوی در مصرف متادون با دوز بالا ، خستگی ، بیقراری ، کاهش انگیزه ، ضعف و... از عوارض مصرف بیش از اندازه این دارو میباشد. همچنین مصرف بیش از اندازه این دارو باعث ورم کردن پوست صورت ، احساس سرگیجه، اضطراب و کاهش میل جنسی میشود.
برای مصرف قرص متادون بهتر است موارد زیر را در نظر داشته باشید:
گروه سلامت وب
متادون چیست؟
متادون نوعی ماده مخدر مصنوعی است كه به صورت قرص ، شربت و آمپول مورد استفاده قرار میگیرد و نوع قرص و شربت آن با دوزهای مشخص به طور خوراكی مصرف میشود. این ماده میتواند معمولاً خماری و اشتیاق معتادان به هروئین را تا ۲۴ ساعت كنترل كند. بیماران معمولاً از نظر فیزیكی به همان اندازه به متادون وابسته هستند كه به هروئین و یا هر ماده مخدر دیگری وابسته بودند. درواقع از متادون به عنوان یک داروی نگهدارنده برای مهار اعتیاد به هروئین و مواد مخدر استفاده میشود. متادون را مؤثرترین درمان هروئین و دیگر مواد مخدر دانستهاند. علاوه بر این، قرص متادون برای تسکین دردهای مزمن و سرفههای غیرارادی نیز تجویز میشود.مصرف متادون چگونه به ترک اعتیاد کمک میکند؟
قابلیت قرص متادون در مهار اعتیاد به مخدرها ناشی از چند عامل است؛ مهمتر از همه اینکه با مصرف روزانه شربت یا قرص متادون از بروز علائم ترک در بیمار جلوگیری میشود و عطش او برای هروئین کاهش مییابد. دوم اینکه متادون نشئگی ایجاد نمیکند و به این ترتیب شخص اشتیاق ویرانگری برای مصرف آن ندارد. دیگر اینکه در بدن انسان تحمل دارویی نسبت به متادون ایجاد نمیشود و میزان ثابتی از آن را میتوان برای مدت طولانی مصرف کرد. همچنین وجود متادون در بدن از بروز نشئگی شدید در هنگام مصرف هروئین جلوگیری میکند و در نتیجه جذابیت آن را برای معتاد کاهش میدهد و در نهایت فقدان نشئگی و مدت طولانی تأثیر متادون باعث میشود شخص در یک وضعیت طبیعی به زندگی عادی خود بپردازد.آیا متادون اعتیادآور است؟
درباره اعتیادآور بودن این دارو میتوان گفت این موضوع به ظرفیت بدنی فرد بستگی دارد. عدهای از بیماران علایم ترک متادون را خفیفتر از علایم ترك مواد مخدر میدانند در حالیکه بعضی دیگر از بیماران ترک متادون را مشكلتر از ترک ماده مخدر میدانند چون علایم ترک بیشتر طول میكشد. درواقع مشكل اضافی كه مصرفكنندگان متادون برای رهایی از هروئین تجربه میكنند ترک خود متادون است ! ترک اولیه هروئین شاید در مدت یک هفته تا ده روز میسر باشد ولی ترک متادون میتواند ماهها یا حتی سالها طول بكشد.میزان مصرف متادون
مقدار مصرف معمول شربت متادون برای بزرگسالان به عنوان ضددرد ۵ تا ۲۰ میلیگرم و قرص یا آمپول آن ۲٫۵ تا ۱۰ میلیگرم هر چهار تا هشت ساعت است. برای سمزدایی معتادان معمولاً از ۱۵ تا ۱۰۰ میلیگرم شربت متادون در روز استفاده میشود.
عوارض مصرف قرص متادون
یبوست ، تهوع ، استفراغ ، اختلال در وضعیت خواب (خوابآلودگی و یا بیخوابی و یا خواب نامنظم که همان بدخوابی نامیده میشود) ، خشکی دهان ، افزایش تعریق ، برافروختگی و خارش پوستی ، قاعدگی نامنظم در زنان ، اختلال عملکرد جنسی شامل ناتوانی جنسی و انزال زودرس در مردان ، کاهش وزن ، افزایش و یا کاهش ضربان قلب ، دردهای گوارشی به صورت افزایش حرکات رودهای و معدهای ، از بین رفتن سلامت دندانها ، درد صفراوی در مصرف متادون با دوز بالا ، خستگی ، بیقراری ، کاهش انگیزه ، ضعف و... از عوارض مصرف بیش از اندازه این دارو میباشد. همچنین مصرف بیش از اندازه این دارو باعث ورم کردن پوست صورت ، احساس سرگیجه، اضطراب و کاهش میل جنسی میشود.برای مصرف قرص متادون بهتر است موارد زیر را در نظر داشته باشید:
- به علت اینکه مصرف قرص متادون موجب اختلالات فکری و روحی میشود لذا مصرف آن در هنگام رانندگی و سایر کارهایی که نیازمند تمرکز زیادی است توصیه نمیشود.
- مصرف بیش از حد قرص متادون در ابتدای درمان با متادون و قبل از ایجاد تحمل داروئی باعث مرگ میشود بخصوص اگر شروع درمان بیش از 60 میلی گرم روزانه باشد.
- شروع دوز متادون خوراکی باید به طور نسبی از پایین باشد و به تدریج افزایش داده تا اثرات ضد دردی بیشتری ایجاد شود.
- به علت مرگآور بودن این دارو بهتر است از غذاها و داروهایی که حاوی الکل است بپرهیزید.
- به علت اعتیادآور بودن متادون هرگز بدون تجویز پزشک از آن مصرف نکنید.
- زنانی که به طور مداوم از قرص متادون استفاده میکنند عادت ماهانه خود را از دست داده و پریود نمیشوند. تنها زمانی که مصرف خود را قطع کنند سیستم بدن آنها به حالت طبیعی بازگشته و پریود میشوند؛ بنابراین در صورتی که در طول این دوره از قرصهای پیشگیری از بارداری استفاده نکنند، احتمال بارداری نیز زیاد خواهد بود.
- اگر به بیماریهایی مانند بیماریهای کبد و کلیه، پائین بودن فشار خون، بیماریهای روحی بر اثر اعتیاد به مواد مخدر و مشکلات تنفسی مبتلا هستید مصرف داروی متادون موجب مرگ میشود.
- پس از اولین بار مصرف، افراد ممکن است بیمار شده و یا به یبوست دچار شوند.
- در صورتی که فرد معتاد به مواد مخدر باردار باشد، قطع ناگهانی مصرف توصیه نمیشود، چراکه این کار خطر سقط جنین و یا تولد زود هنگام کودک را افزایش میدهد. در چنین شرایطی بهتر است که مصرف متادون تا پایان دوره بارداری ادامه پیدا کند.
گروه سلامت وب
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست