چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

خواص تمشک را بهتر بشناسید!


ویژگیهای ظاهری تمشک

تمشک گیاهی است بوته ای و پایدار که غالبا به صورت وحشی می روید و تا کنون بیشتر از 5 گونه آن شناسایی شده است. میوه این گیاه شبیه به شاهتوت و توت فرنگی است و رنگ آن زرد تا سرخ مایل به سیاه میباشد. میوه تمشک ترش مزه بوده و به صورت خام یا پخته، شربت، کمپوت و .. خورده میشود. تمشک را توت وحشی و سه گلی نیز مینامند. ساقه های این گیاه نرم، برگهای آن بیضی شکل و حاشیه آن دارای دندانههای ارهای شکل است.

بخشهای مورد استفاده این گیاه میوه آن بوده، برگ، ساقه و ریشه تمشک نیز مصرف طبی دارد.


	خواص تمشک را بهتر بشناسید! | وب

ارزش غذایی تمشک

تمشک منبع خوبی برای ویتامین ث، کا، فولات، نیاسین، پتاسیم و منیزم است. همچنین میوه تمشک سرشار از تاننها، فلاونوئیدها، آنتوسیانین ها و پلیفنولها است.

جدول ارزش غذایی و خواص تمشک

 مواد و محتویاتمقدار در 100 گرم 
 انرژی38 کیلوکالری 
 چربی0/6 گرم 
 پروتئین0/3 گرم 
 کربوهیدرات7/8 گرم 
 فیبر0/1 گرم 
 سدیم1 میلی گرم 
 پتاسیم136 میلی گرم 
 کلسیم12 میلی گرم 
 آهن0/48 میکرو گرم 
 منیزیم21 میلی گرم 
 روی0/41 میلی گرم 
 نیاسن0/44 میلی گرم 
 ویتامین آ123 واحد 

خواص تمشک (طبیعت و خواص درمانی)

طبع تمشک براساس طب سنتی خشک و سرد است. هر بخش از این گیاه مانند برگ،ساقه، ریشه و میوه آن خاصیت درمانی متفاوتی دارد. به طورکلی مهترین خواص تمشک خاصیت نرم کننده و ضد اسکوربوت است. برخی از مهمترین خواص درمانی تمشک عبارتند از:

  • مصرف تمشک میتواند باعث تصفیه خون شود.
  • خوردن تمشک برای مبتلایان به بیماری قند مفید بوده و باعث کاهش قند خون این افراد میگردد.
  • خوردن تمشک در درمان بیماری روماتیسم موثر است.
  • از برگ و ریشه گیاه تمشک برای درمان بواسیر استفاده میشود.
  • درمان اسهال از خواص تمشک است. به این منظور از برگ آن استفاده میشود که خاصیت قابض دارد.
  • برای درمان سرماخوردگی و گلو درد استفاده از برگ تمشک مفید است.
  • خواص تمشک برای افزایش طراوات، نرمی و شادابی پوست نیز بسیار مورد توجه است. ماسک تهیه شده با تمشک در درمان کک و مک و حفظ لطافت و شادابی پوست موثر است.
  • خوردن شربت تمشک برای کاهش تب مفید بوده، همچنین این شربت به درمان بیماری مخملک و سرخک کمک میکند.
  • مصرف تمشک برای درمان سر درد مفید بوده، ضمن آنکه باعث کاهش اوره و فشار خون میگردد.
  • تمشک سرشار مواد آنتی اکسیداتیو و ضد التهاب است. این خواص تمشک باعث شده که خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، بیماری دیابت و ناراحتی های کبد را کاهش دهد.
  • مصرف تمشک در پیشگیری از آلزایمر موثر است. ترکیب‌های پلی‌فنول تمشک قرمز، استرس اکسیداتیو و التهاب را کاهش داده است که در پیشگیری از ابتلا به آلزایمر و حتی کند کردن روند پیری مغز نقش دارد.
  • استعمال موضعی عصاره میوه تمشک جهت خشک کردن زخمها و جراحت‌ها مفید است و به نوعی داروی خاصیت ضد عفونی و ضد چرک دارد.
  • استفاده از ماسک تمشک بر روی پوست صورت باعث باز شدن منافذ پوست میگردد، ضمن آنکه با توجه به خاصیت تصفیه کنندگی خون به طورکلی در شفافتر شدن پوست صورت موثر است.

خواص تمشک در دوران بارداری

  • مصرف تمشک در دوران بارداری فواید بسیاری برای مادران باردار دارد. ضمن آنکه مواد موجود در این میوه جهت افزایش باروری موثر است. برخی از فواید مصرف تمشک برای زنان باردار عبارت است از:
  • مصرف میوه تمشک در بارداری موجب پسردار شدن و حفظ سلامت جنین میشود.
  • تمشک سرشار از مقادیر زیاد فولات (نوعی از ویتامین B) است که رشد سلول ها را تسریع می بخشد و سلامتی جنین را بالا میبرد. همچنین فولات باعث میشود در طی حاملگی از صدمات مادرزادی مغز کودک و ستون فقرات او پیشگیری شود.
  • خوردن تمشک می تواند با افزایش سطح ویتامین C، منیزیم و اسید فولیک در بدن باعث افزایش باروری زنان و مردان گردد. به دلیل بالا بودن میزان آنتی اکسیدان های موجود در این میوه، مصرف آن باعث حفظ سلامت اسپرم، بالا رفتن موفقیت بارداری و کاهش ریسک سقط جنین میگردد.

مضرات تمشک (موراد احتیاطی و منع مصرف)

  1. خوردن تمشک برای افرادی که دچار ناراحتیهای کبد هستند بایستی با احتیاط همراه باشد و این افراد بایستی در مصرف تمشک زیادهروی نکنند.
  2. افراد مبتلا به بیماری صرع باید از خوردن تمشک پرهیز کنند، زیرا ممکن است باعث بروز حملات شدید صرع و تشج در این افراد شود.

گردآوری: مجله اینترنتی وب



همچنین مشاهده کنید