سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

جدال قدرت ها در فضای سایبر


جدال قدرت ها در فضای سایبر

هکرهای چینی از این طریق توانایی خود را برای نفوذ در قلب اطلاعات محرمانه آمریکا و سایر کشورها ثابت کردند

با نفوذ هکرهای چینی به سیستم های رایانه ای وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) و انگلیس، میدان جدیدی از جدال قدرت ها در عرصه اطلاعات گشوده شد.

مقام های پنتاگون عنوان کرده اند که ماه ژوئن گذشته هکرهای چینی پس از ماه ها حمله در فضای سایبر، سرانجام به سیستم های رایانه ای پنتاگون نفوذ کرده و به پاره ای اطلاعات دست یافتند، اگر چه این اطلاعات طبقه بندی شده نبوداما برای جلوگیری از نفوذ بیشتر این سیستم ها به مدت یک هفته تعطیل شدند.

با این حال، هکرهای چینی از این طریق توانایی خود را برای نفوذ در قلب اطلاعات محرمانه آمریکا و سایر کشورها ثابت کردند. به ادعای مقام های آمریکایی، ارتش آزادی بخش خلق چین (PLA) عامل نفوذ در این سیستم هاست که با توجه به حرکت سریع چین در رسیدن به جایگاه یک ابرقدرت و خودنمایی نظامی چین این مسأله به مثابه یک زنگ خطر است.

با وجودی که آمریکا سالانه میلیاردها دلار صرف حفظ و حمایت داده ها و اطلاعات محرمانه و طبقه بندی شده خود می کند، اما هنوز آسیب پذیر است، زیرا نخست آن که آمریکا منافع گسترده و متعددی در سراسر دنیا دارد و دیگر آن که پنتاگون در سطحی وسیع و قابل نفوذ ۳‎/۵ میلیون دستگاه رایانه را در ۶۵ کشور هدایت و کنترل می کند که ۳۵ شبکه داخلی نیز شامل آن می شود. انتظار می رود که جورج بوش رئیس جمهور آمریکا و هوجین تائو رئیس جمهور چین در سیدنی استرالیا دیدار کرده و بوش این مسأله را مطرح کند.به باور تحلیلگران، این حمله بیانگر دکترین جدید ارتش چین برای یافتن و اجرای طرح های جدید جاسوسی در عصر ارتباطات است، زیرا این مسأله می تواند هزینه های جاسوسی چین در یافتن جاسوسان بومی در کشوری مانند آمریکا را تا اندازه زیادی کاهش دهد.

روی آوردن ارتش چین به این ترفند، جنگ افزار جدیدی به جبهه نبرد قدرت ها افزوده است.

حمله این هکرها به پنتاگون محدود نشده و دامنگیر سیستم های رایانه ای وزارتخانه ها و نهادهای دولتی انگلیس نیز شده است. آنان به تازگی به شبکه رایانه ای وزارت خارجه انگلیس حمله کرده اند و این در راستای اتفاق مشابهی است که سال گذشته سبب از کار افتادن سیستم های مجلس عوام این کشور شد. در آن مورد نیز رد پای یک هکر چینی پیدا شد.

دفتر کار آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان و ۳ وزیر او نیز از حمله هکرهای چینی در امان نمانده اند. در این حمله، هکرها موفق شدند با نصب نرم افزارها و برنامه های جاسوسی، اطلاعاتی را از دفاتر این مقام ها به چین منتقل کنند. ون جیابائو نخست وزیر چین در دیدار با مرکل این موضوع را نه رد کرد و نه تأیید. اما در خبر حمله به رایانه های پنتاگون، جیانگ یو سخنگوی وزارت خارجه چین ضمن رد این ادعا گفت: چین با هرگونه اختلال در شبکه های رایانه ای مخالف است و آن را منع می کند.

روسیه نیز در بحبوحه تنش با استونی بر سرمجسمه یادبود سرباز شوروی در جنگ جهانی دوم، حمله ای را علیه سیستم های دولتی استونی آغاز کرد اما دوره آن بسیار کوتاه بود.

رخ دادن این حمله در روابط پکن و واشنگتن نشان از جدیت و توانمندی بالای چین برای دستبرد به اطلاعات محرمانه آمریکا یا هر کشور دیگری دارد و به طور قطع آمریکا را وادار به واکنش شدید خواهد کرد، چرا که این مسأله نشان دهنده آغاز دورانی جدید در جنگ قدرت ها در فضای سایبر است. اگرچه پنتاگون و ارتش چین همواره شبکه های نظامی یکدیگر را رصد می کنند، اما پیش از این قادر نبوده اند چنین ضربه ای به طرف مقابل وارد کنند.

هکرهای چینی از ۴ سال پیش حملات سایبر را آغاز کرده اند وحمله به سیستم های پنتاگون آشکارترین و مخرب ترین آنها بوده است.

نیروی هوایی آمریکا برای محدود ساختن پیشروی چین یا حمله کنندگان در فضای سایبر، قصد دارد یک فرماندهی جدید جنگ های سایبر ایجاد کند. هدف از ایجاد این فرماندهی، افزایش و تقویت توانمندی های تهاجمی و دفاعی آمریکا در مقابل تهدیدهای نامتقارن نظیر حمله اخیر هکرهاست. از سوی دیگر مقام های دفاعی آمریکا بیم آن دارند که گروه های تروریستی نظیر القاعده نیز به این شیوه جدید رو ی آورند و به بخش های مخابراتی، برق و مالی آمریکا حمله کنند.

این نگرانی ها به نهادها و سازمان های جاسوسی و دولتی انگلیس نظیر MI۵ سرایت کرده و آنان را نسبت به قابلیت های سایبر چین آگاه ساخته است.

هرمز برادران