سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا


تب داغ گوشی بازی


تب داغ گوشی بازی
بیش از یك دهه از همگانی شدن تكنولوژی تلفن همراه گذشت و تجمل، از داشتن خط تلفن همراه به بدست گرفتن گوشی ها سرایت كرد؛ تجملی كه این روزها دارای یك بازار داغ است، بازار داغ تلفن همراه؛ بازاری كه همچون تمام بازارهای سنتی دیگر برای خود آداب و رسوم دارد و فرهنگ بازار تجملی خرید گوشی های همراه .
چندی پس از افزایش شماره های واگذاری، گوشی های مختلف از شركت های گوناگون به بازار موبایل ایران سرازیر شده و رونق اقتصادی خاصی را برپا كردند. اقتصادی از جنس تجمل گوشی هایی با رنگ و لعاب وكاركردهای متنوع، یكی قابلیت آهنگ گذاری داشت و دیگری می توانست پیغام بگیرد. یكی به رایانه متصل می شد و آن یكی قادر به فیلمبرداری از دوستان بود و رفته رفته ویترین های شیشه ای به گوشی های كوچك و بزرگ، دوربین دار و MP۳دار تزئین شد و تب مد گوشی همه گیر شد. امروز گوشی های كوچك مد می شد و فردا گوشی هایی با صفحه های رنگی و بزرگ. امروز گوشی های كارت خور روی خط مد است و فردا گوشی هایی با صفحه های حساس و فینگرتاچ وكاربران ایرانی، خریداران پروپاقرص مد روز گوشی های همراه.این در حالی است كه كاربران ایرانی تنها به خرید این تكنولوژی ها بسنده می كنند و به گفته كارشناسان از ۱۰۰ درصد كارایی گوشی تلفن همراه خود، تنها با ۲ درصد آشنا می شوند و استفاده می كنند و ۹۸ درصد دیگر این كارایی ها در حافظه های قدرتمند ICها زندانی می شوند.علاقه به كالاهای جدید و تجملاتی در آسیایی ها، بیانگر این نكته است كه آنها تكنولوژی روز را به خدمتگزاری علمی نمی گیرند و تنها از آنها برای راضی كردن خواست های جمعی خود استفاده می كنند.
نسل جدید گوشی های همراه
هنوز هم خاطره آن روزها كه مردان، گوشی های بزرگ نوكیا ۱۶۱۱، نوكیا ۲۱۱۰ و صاایران ۶۲۰ را محكم به گوش می فشردند، از یادها نرفته است یا زمانی كه با گذاشتن Hands freeها و بلندبلند صحبت كردن توجه همه را به خود جلب می كردند كه طفلكی با خودش حرف می زند.گوشی هایی زمخت كه از كمربندها عمودی آویزان بود. آن زمان هنوز اپیدمی خرید گوشی تلفن همراه نبود، چراكه هنوز داشتن خط های گرانقیمت نیز همه گیر نشده بود، حتی زنان هم در این چرخه نبودند.آن زمان تنها مدیران بودند و گوشی های مدیریتی، ولی حالا تلفن همراه برای بیرون آمدن از خانه یك لازمه است.نسل اول گوشی های همراه، همان هایی بودند كه بعدها به گوشت كوب شناسه شدند؛ گوشی های سنگین كه تنها قادر به برقراری ارتباط بودند، آن هم به صورت مقطعی. نسل دوم گوشی ها كوچك شد، آنقدر كه در كف دست جای می گرفت و كمی زنگ هایش متفاوت شد؛ گوشی هایی كه بیشتر تغییر قیافه داده بودند نه كارایی.نسل سوم به گوشی هایی با قابلیت های مختلف تغییر یافت؛ گوشی هایی كه می توانست نقش یك رایانه كوچك را در جیب شما بازی كند و این نسل همراه با پدیده SMS بازی، رونق بیشتری گرفت؛ گوشی هایی كه راحت تر می توانست تایپ كند، مجهز به منوی فارسی بود، می توانست عكس بگیرد و در حافظه به همراه شماره نمایش دهد و ... نسل چهارم نیز به تكمیل این تكنولوژی ها و تنوع مدل ها پرداخت، ولی به عمر كوتاهی، بازار را به نسل پنجم می سپارد و حالا نسل پنجم، گوشی هایی مدرن مجهز به ولت متر، آلپرمتر، تست هوش، تستر خون و اسكن مغز وارد بازار خواهد شد.اما باید دید این تكنولوژی با شبكه مخابراتی كشور سازگار است یا خیر؟به هر حال تكنولوژی گوشی، روز به روز مدرن تر خواهد شد و كاربران ایرانی نیز پابه پای تكنولوژی به خرید گوشی های گرانقیمت می پردازند.
زنان، خریدار گوشی های دردار
بعضی از گوشی های تلفن همراه در كشور به علت ویژگی های خاصی كه دارند از استقبال بیشتری برخوردار شدند. آنتن دهی خوب، ظاهر و اندازه، فرم و شكل سیستم های نورپردازی، دوربین و LCD، ویژگی هایی هستند كه بیشتر مورد توجه قرار می گیرند، ولی تفاوت های جنسیتی كارفرمایان و حتی سنی افراد بر انتخاب این ویژگی ها بی تاثیر نیست.بنابه بررسی آمارهای سایت موبایلستان، اولین فاكتور فروش گوشی تلفن همراه، قیمت به نسبت امكانات دستگاه همچون دوربین، صفحه نمایش رنگی و آیفون است. خرید گوشی های موجود در بازار نسبت به مدل و مارك، گرچه در بین زنان و مردان تفاوت چندانی ندارد، ولی بررسی آمارهای خرید این سایت، حاكی از آن است كه گوشی های دردار در بین زنان از جذابیت بیشتری برخوردار است.بنا به آمارهای رسمی یك شركت تولید گوشی تلفن همراه در ایران، بیش از ۶۰ درصد ایرانیان به دنبال خرید گوشی های تلفن همراه دوربین دار هستند و به مرور زمان گوشی های دوربین دار و همراه با فن آوری جدید، بازار ایران را پر خواهد كرد.این در حالی است كه هنوز امكان استفاده بسیاری از فن آوری های نوین موجود در گوشی های تلفن همراه از جمله انتقال عكس و اتصال به اینترنت در ایران وجود ندارد، ولی به دلیل كاهش قیمت گوشی های دوربین دار، استقبال ایرانیان از این مدل گوشی ها، رو به افزایش است.به هر حال مردان هم به نوبه خود نسبت به سن و وضعیت شغلی خود، از گوشی خاصی استقبال می كنند. جوان ترها به استفاده از گوشی های MP۳دار و دارای تجهیزات مناسب برای SMS روی آورده اند و مسن ترها نسبت به شغل خود از گوشی های سنگین مدیریتی و مجهز به دوربین، استفاده می كنند و زنان، مشتریان پروپاقرص گوشی های دردار هستند.
استفاده از تلفن های همراه نیز این روزها تغییر روش یافته
Hands freeهای بی سیم كه تمام گوش را می پوشانند و در تیپ های مهندسی به كار می روند یا استفاده از Hands freeهای باسیم كه به دو گوش متصل شده اند و بیشتر نقش باند ضبط را ایفا می كنند.
زنان ترجیح می دهند گوشی هایشان را بیشتر به گردن آویزان كنند، جوان ها در دست بگیرند و مردان به كمر آویزان می كنند، ولی بازار مد گوشی ها در پی خود به رونق پزهای استفاده این تكنولوژی نیز پرداخته است.
تكنولوژی متاخر، درمان افسردگی
باتوجه به علاقه زیاد جوانان و نوجوانان به تلفن همراه، دانشمندان در نظر دارند از این وسیله برای كنترل افسردگی آنها و اعلام هشدارهای احتمالی در مورد رفتارهای منجر به خودكشی استفاده كنند.
یك روانشناس از موسسه تحقیقاتی كودكان در ملبورن پس از اینكه موفق نشد با استفاده از پرسشنامه یا یادداشت های روزانه، رفتارهای غیر طبیعی نوجوانان را كنترل كند، به این نتیجه رسید كه از تلفن همراه برای این بررسی استفاده كند، چراكه این وسیله در كشورهای پیشرفته و در حال پیشرفت، بسیار مورد علاقه نوجوانان است.براساس این برنامه، نوجوانان نرم افزار ویژه ای را روی گوشی خود دانلود می كنند كه روزانه دو بار از وضعیت روحی كاربر خود وگرایش وی به حالت افسردگی پرسش می كند.برخی از این پرسش ها عبارتند از اینكه آیا هم اكنون تنها هستید؟ آیا بتازگی چیزی باعث بروز استرس در شما شده است؟ برای مقابله با این حالت چه كرده اید؟ در پایان هفته اطلاعات ذخیره شده روی تلفن برای پژوهشگر مربوطه ارسال می شود. به این ترتیب، تصویری از رفتارهای نوجوانان ایجاد می شود كه به متخصص امكان تشخیص بیماری و نیز درمان افسردگی را می دهد.
گوشی هایی كه قاچاق می شوند
به اعتقاد كارشناسان، در حالی كه شبكه های مخابراتی ایران جوابگوی تمام سرویس های اطلاعاتی و اطلاع رسانی تلفن همراه نیست، گوشی های تلفن قاچاق نیز بر این معضل دامن می زنند.
گوشی های قاچاق واردشده به كشور نه تنها در سیستم شبكه، بلكه در سوئیچینگ و آنتن دهی دستگاه، اختلال ایجاد می كنند.این در حالی است كه تا زمانی كه حد و حدود و دریافت فركانس از طریق شبكه های پیجینگ و الكترونیك تلفن همراه مشخص نباشد و شركت مخابرات نیز نداند چند دستگاه گیرنده و فرستنده تلفن همراه از این شبكه سرویس می گیرند، سرویس دهی به این خدمات بسیار مشكل است.در حالی كه استفاده از تلفن همراه در كشور رو به افزایش و بازار خرید گوشی های قاچاق نیز در حال گسترش است، این گوشی ها سیستم مخابراتی را با بازدهی نامطلوب مواجه كرده است كه به گفته محمدرضا خرمی، كارشناس انجمن صنفی فروشندگان سیم كارت تلفن همراه و نیز مدیرعامل شركت قرن ارتباطات در ایسنا این مسئله از طرف ارگان های نظارتی پیگیری خواهد شد.
بازاری داغ تر
در پی افزایش روزافزون مدل های گوشی و طی سیر صعودی قیمت این گوشی ها، در كنار بازار داغ فروش گوشی های آكبند، بازار داغ گوشی های دست دوم و گوشی های دزدی هم رونق یافته است؛ گوشی هایی كه در بازار موبایل به گوشی های بی پدر، مادر معروف شده اند.حمید عبداللهی، یكی از فروشندگان گوشی در خیابان ملت می گوید: روزانه بیش از ده ها گوشی مدل بالا بدون جعبه، شارژر و تجهیزات جانبی برای فروش به مغازه ها آورده می شود.وی با تاكید بر اینكه ما از خرید گوشی های بی جعبه معذوریم، ادامه داد: تنها گوشی هایی كه دارای فاكتور خرید با شماره سریال مشخص در فاكتور هستند را می توانیم خریداری كنیم. این فروشنده افزود: گوشی های دزدی با یك دهم قیمت خرید و به نصف قیمت فروخته می شود.
عبداللهی گفت: گوشی های بزرگ، به دلیل قرار گرفتن نامناسب در دست، بیشتر مورد سرقت قرار می گیرند و بیشتر مراجعان به ما، برای خرید گوشی های دست دوم تمایل نشان می دهند. در حالی كه قیمت گوشی های همراه در بازار بی رونق خرید و فروش سیم كارت خودنمایی می كنند، ولی هنوز از استفاده بهینه تكنولوژی های روز در این بازار خبری نیست.

شاهپور شریفی
منبع : روزنامه همشهری


همچنین مشاهده کنید