شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

فراکسیون پیشرو در انتخابات


فراکسیون پیشرو در انتخابات
فراکسیون جدیدالتاسیس «اصولگرایان مستقل» که تنها دو ماه و اندی از زمان اعلام موجودیت آن می گذرد، اقدام به برگزاری نشست های انتخاباتی تعیین معیارها و خط مشی های خود برای انتخابات مجلس هشتم کرده است.حال آن که اساساً فراکسیون ها در مجلس کارکرد حزبی ندارند و حزب محسوب نمی شوند که بخواهند معیار و ملاکی برای کاندیداهای مد نظر خود معرفی کرده یا حتی لیست انتخاباتی ارائه دهند.
به نظر می رسد فراکسیون اصولگرایان مستقل که فراکسیون زاده شده در بطن مجلس است و هیچ ارتباط موثقی با گروه های سیاسی موجود در بیرون از چارچوب مجلس ندارد، به دنبال آن است که پیش از ثبت رسمی و قانونی خود به عنوان یک حزب شناسنامه دار، در جامه یک حزب درآمده و کارکردی حزبی برای خود تعریف کند.
خیلی پیش از آنکه فراکسیون های کهنه کار مجلس وارد فضای انتخاباتی و رقابت زودهنگام آن در فاصله هفت ماه مانده به انتخابات مجلس هشتم شوند، تازه نفس ترین و جدیدالتاسیس ترین فراکسیون سیاسی مجلس هفتم وارد این زمین شده است.
همچنان که فراکسیون های اکثریت، اقلیت و وفاق و کارآمدی تاکنون موضع مشخصی نسبت به انتخابات آتی مجلس اتخاذ نکرده اند و حرکت های انتخاباتی آنها به اعلام مواضع اعضایشان و حداکثر سخنرانی سران آنها - به ویژه محمدرضا باهنر در قامت رئیس فراکسیون اصولگرایان، نایب رئیس مجلس و دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین - خلاصه شده است؛ اما فراکسیون جدیدالتاسیس «اصولگرایان مستقل» که تنها دو ماه و اندی از زمان اعلام موجودیت آن می گذرد، اقدام به برگزاری نشست های انتخاباتی تعیین معیارها و خط مشی های خود برای انتخابات مجلس هشتم کرده است.
علت این امر را در ریشه و عقبه جریان ها و فراکسیون های درون مجلس می توان جست وجو کرد. اغلب اعضای فراکسیون های اقلیت و اکثریت مجلس، پیش از نمایندگی دارای عقبه سیاسی مشخص و متعلق به احزاب و گروه های شناخته شده و فعال حاضر در عرصه سیاست کشور هستند.
این نمایندگان خیلی پیش از آنکه بخواهند در کسوت نمایندگی و در قالب فراکسیون های مجلس به دنبال فعالیت انتخاباتی و عمل سیاسی باشند، در احزاب و گروه ها و مجامع متبوع خود، چنین رفتاری را دنبال می کنند و نهایت الامر و در صورت لزوم، موضعی فراکسیونی در مجلس اتخاذ می کنند. چه آنکه اساساً فراکسیون ها در مجلس کارکرد حزبی ندارند و حزب محسوب نمی شوند که بخواهند معیار و ملاکی برای کاندیداهای مد نظر خود معرفی کرده یا حتی لیست انتخاباتی ارائه دهند. چنین اقداماتی صرفاً در قالب یک حزب و گروه سیاسی تابلودار، شناخته شده و به ثبت رسیده معنی و مفهوم می یابد.
حداکثر کار فراکسیون های مجلس اعلام حمایت از فهرست ارائه شده توسط احزاب و گروه های بیرون از مجلس است. اما به نظر می رسد فراکسیون اصولگرایان مستقل که فراکسیون زاده شده در بطن مجلس است و هیچ ارتباط موثقی با گروه های سیاسی موجود در بیرون از چارچوبه مجلس ندارد، به دنبال آن است که پیش از ثبت رسمی و قانونی خود به عنوان یک حزب شناسنامه دار، در جامه یک حزب درآمده و کارکردی حزبی برای خود تعریف کند.
اما حقیقت آن است که این فراکسیون تنها به داخل مجلس و اعضای اندک آن محدود شده و نه تنها هیچ عقبه ای در بیرون از مجلس ندارد بلکه به رغم ادعای برخی از اعضای خود مبنی بر عضویت برخی اساتید و روشنفکران دانشگاهی بیرون از مجلس در این فراکسیون، چنین فراکسیونی تاکنون از سوی هیچ کس در بیرون از مجلس مورد حمایت قرار نگرفته است. این در حالی است که به رغم ادعای موسسین این فراکسیون مبنی بر عضویت ۳۱ نفر از نمایندگان در این فراکسیون تنها اسامی ۱۷ نفر از آنان را اعلام کرده اند که دو نفر از این نمایندگان (الهام امین زاده و جلال یحیی زاده) نیز عضویت خود در این فراکسیون را منکر شده اند.
اعضای شناخته شده این فراکسیون آنچنان که سعید ابوطالب در گفت وگویی با مهر اعلام کرده است عبارتند از؛ احمد احمدی، عماد افروغ، محمد خوش چهره، محمود محمدی، حسن سبحانی، محمود مدنی، حسن شجاعی کیاسری، عفت شریعتی، سعید ابوطالب، محمدهادی ربانی، محمدصادق نیرومند، غلامرضا میرزایی، عبدالمجید شجاع، جمال الدین ارجمند و حجت الله روحی فراکسیون اصولگرایان مستقل که به عنوان یک فراکسیون در داخل مجلس در ۱۸ اردیبهشت ماه سال جاری اعلام موجودیت کرد به فاصله یک ماه از این تاریخ تلاش هایش برای آنکه به جریانی فراگیر و درون و بیرون از مجلس بدل شود را با خیزی زودهنگام به سمت انتخابات نمایان کرد. سعید ابوطالب در ۲۶ خردادماه از آغاز برنامه های جریان اصولگرایان مستقل برای انتخابات مجلس هشتم خبر داد و هنوز یک ماه از آن زمان نگذشته اخباری دال بر ارائه لیست کشوری این فراکسیون منتشر شد. محمدهادی ربانی نیز به عنوان سخنگوی فراکسیون اصولگرایان مستقل از شکل گیری دو کمیته در درون این فراکسیون خبر داد، نخست کمیته سیاسی که برنامه ریزی های انتخاباتی این فراکسیون را برعهده دارد و دوم کمیته ای که نام آن مشخص نیست اما قرار است ظرف مدت باقی مانده از عمر مجلس هفتم، به بررسی طرح ها و لوایح برجای مانده بر زمین بپردازد و برای اتمام آنها برنامه ریزی کند.
ابوطالب نیز در گفت وگویی از شاخه جوانان این جریان سخن گفته است که مشخص نیست اعضای این شاخه از میان نمایندگان جوان مجلس هفتم انتخاب شده اند یا اینکه اعضایی خارج از مجلس دارد. در هر حال به گفته وی قرار است این شاخه تا شهریورماه یعنی کمتر از دو هفته دیگر به برگزاری سه همایش انتخاباتی بپردازد.
گفتنی است این فراکسیون در نظر دارد با شیوه ای متفاوت وارد عرصه شود. از این رو سخنگوی فراکسیون اصولگرایان مستقل از تعیین ملاک ها و شاخص هایی در کمیته سیاسی این فراکسیون برای معرفی کاندیداها در انتخابات آتی سخن گفته است تا صرف نظر از وابستگی های جناحی، افراد را بر اساس این شاخص ها و ملاک ها انتخاب کند.
او وعده داده که فراکسیون متبوعش در انتخابات آتی جناحی عمل نکرده و افرادی را که واجد ویژگی هایی چون امانتداری، استقلال عقیده، تخصص و تجربه و سلامت مالی باشند، فارغ از اینکه در جناح های مختلف عضویت دارند، به عنوان کاندیدای خود معرفی کند. این فراکسیون بارها اعلام کرده است که با شیوه ای متفاوت و همراه با ابتکار برای اولین بار در صحنه انتخاباتی ظاهر می شود و قصد دارد انحصارهای چپ و راست را بشکند.
بر همین اساس آنها مدعی اند که از شیوه ای استفاده خواهند کرد که تاکنون استفاده نشده است و مرزهای ساختگی به وجود آمده از سوی جناح های کشور را خواهند شکست و به عبارت دیگر فراکسیون اصولگرایان مستقل با تحرک هدفمند در شکل تبلیغات و معرفی کاندیداها در جامعه حضور می یابد. سخنگوی این فراکسیون گفته است که در نظر دارند به شکلی مردم را متوجه کنند که امروز دیگر از اسامی و عناوین و حزب و تشکل دوری کنند و به افرادی برسند که آن افراد بهتر می توانند مشکلاتشان را حل کنند.
● پارادوکس در مبانی انتخاباتی
با اظهارنظرهایی نظیر اینکه «فراکسیون اصولگرایان مستقل در نظر دارد حصارها و مرزهای میان احزاب را بشکند» و «افراد واجد ویژگی های مد نظر خود را فارغ از اینکه عضو چه جناحی باشند به عنوان کاندیداهای خود معرفی کند»، انتظار می رفت که این فراکسیون در فعالیت انتخاباتی خود فرافراکسیونی عمل کرده و به شکلی مستقل چهره هایی از هر دو طیف سیاسی موجود در کشور را در فهرست انتخاباتی خود بگنجاند.
اما مرور زمان نشان داد که عملکرد این فراکسیون با مبانی نظری آن که در اظهارنظرهای فوق نمود یافته است، بسیار متفاوت و حتی در موضعی پارادوکسیکال است. چرا که آنها هرگونه ائتلاف یا همگرایی مواضع میان اصولگرایان مستقل و چهره های معتدل و مستقل اصلاح طلب را که با تفکر اصولگرایی قرابت دارند تکذیب کرده و از سوی دیگر خود را جریانی در دل جریان اصولگرایان معرفی می کنند.
کمااینکه فاطمه رهبر به عنوان یکی از اعضای این فراکسیون گفته است که اصولگرایان مستقل در انتخابات آتی در دل جبهه اصولگرایان قرار می گیرد. سخنگوی این فراکسیون در اظهارنظر دیگری پا را فراتر نهاده و به گونه ای سخن گفته که گویا فراکسیون اصولگرایان مستقل به دنبال سهم خواهی از جریان اصولگرایی برای انتخابات آتی است.
او گفته است؛ تلاش های اصولگرایان برای دستیابی به وحدت قابل تقدیر است اما این تلاش ها باید به نحوی فراگیر میان تمام نیروهای اصولگرا باشد و به همه نیروهای اصولگرا توجه شود تا دچار اختلاف نشویم. ربانی همچنین اضافه کرده که گروه یازده نفره اصولگرایان باید با تمام افراد و گروه های اصولگرا گفت وگو کرده و کوتاهی نکند و تصمیم گیری نهایی خود را به بعد از رایزنی با تمامی نیروهای اصولگرا در دو طرف خط و نیروهای سابقه دار در انقلاب موکول کند.
او حتی از جلسات فراکسیون اصولگرایان مستقل با گروه های سه گانه اصولگرا- جبهه پیروان خط امام و رهبری، اصولگرایان تحول خواه و حامیان رئیس جمهور- سخن گفته و در عین حالی که اعلام کرده فراکسیون متبوعش از هر نوع انسجامی میان نیروهای اصولگرا که منطبق با موازین و شاخص هایی که در منشور اصولگرایان مستقل آمده باشد، حمایت می کند، تصریح کرده؛ هنوز زود است که بگوییم اصولگرایان مستقل در قالب کدام یک از گروه های سه گانه اصولگرا در رقابت های انتخاباتی حضور یافته یا مستقل وارد عمل می شود،
● پارادوکس در مبانی تشکیلاتی
پارادوکس به وجود آمده در جریان اصولگرایان مستقل تنها به تفاوت مواضع بیان شده از سوی این فراکسیون در موضوع انتخابات ختم نمی شود و دامنه وسیع تری را فرامی گیرد. تا آنجا که حتی مبانی تشکیل این فراکسیون را نیز دربر گرفته است. چرا که فراکسیون اصولگرایان مستقل اساساً در راستای انتقاد برخی نمایندگان اصولگرای مجلس به عملکرد دولت و مجلس همگرا با آن تشکیل شده بود. اما با نزدیک شدن به انتخابات به نظر می رسد که آن انتقادها جای خود را به نزدیکی و قرابت داده است.
همچنان که برخی از اعضای این فراکسیون به صراحت از وحدت با دولت و نزدیکی با آن سخن می گویند. محمود مدنی بجستانی یکی از این افراد است که با اشاره به اصول مشترک میان فراکسیون اصولگرایان مستقل با دولت در زمینه هایی مثل تفکر امام (ره) و پیروی از تفکر رهبری و پایبندی جدی به احکام اسلام و قانون اساسی گفته است به نظر می رسد تمامی مبانی وحدت بین ما موجود است و مشکلی برای وحدت با دولت نداریم.
این در حالی است که او خود بر موانع تعامل با دولت در زمینه هایی چون عدم باور برخی به لزوم نقد دیدگاه هایشان از طرف دوستان خودی صراحت دارد و می گوید؛ چه در مجلس و چه در دولت و چه در مجموعه های فکری و فرهنگی و سیاسی بعضی ها فکر می کنند که انتقاد و تذکر اشتباهات یا وجود سلیقه های مختلف در مورد مسائل اقتصادی، فرهنگی و سیاسی لزوماً به معنای جدایی مسیر و در مقابل هم ایستادن است.
نسیرین وزیری
منبع : روزنامه شرق


همچنین مشاهده کنید