چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

جولان زیر چکمه صهیونیست ها


جولان زیر چکمه صهیونیست ها
« جولان » در دورترین قسمت جنوب غربی سوریه واقع شده است که استان قنیطره را در برگرفته است و ناحیه جغرافیایی ممتازی را شکل داده که مهمترین قسمت آن بلندی های جولان می باشد . این منطقه که ازلحاظ استراتژیک فوق العاده اهمیت دارد در سال ۱۳۴۶ توسط اسرائیل اشغال شده است . مساحت جولان بالغ بر ۱۸۶۰ کیلومتر مربع می باشد . این منطقه در عرض جغرافیایی ۳۲ و۳۳ شمالی واقع شده و پلی است که سوریه را به کشورهای فلسطین اردن و لبنان وصل می کند. مرکز استان قنیطره شهر قنیطره می باشد. این ناحیه به خاطر وفور آب از زمان های بسیار کهن محل سکونت اقوام وقبایل بدوی مختلف بوده است .
● پیشینه تاریخی
کنعانی ها عموری ها آرامی ها آشوری ها و کلدانی ها از جمله قبایلی بوده اند که ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ سال قبل از میلاد در این ناحیه می زیسته اند. در عصر کلاسیک دولت های مختلفی آن را در تصرف خود درآورده اند از جمله فارسی ها یونانیان و رومی ها و بنابر نوشته های تاریخی حضرت مسیح (ع ) وارد شهرهای بیت صیدا و بانیاس شده است و دینش را در این شهرها منتشر نموده است و در قرن اول میلادی مسیحیت دین رسمی امپراتوری روم گردیده است و در قرن چهارم شهر بانیاس مرکز اسقفی و مذهبی مسیحیت گردیده است .
در عصر اسلامی « صلاح الدین ایوبی » در راه رسیدن به فلسطین آن را فتح نموده و در قرون ۱۲ ـ۱۳ میلادی جنگ های زیادی میان مسلمانان و مسیحیان در این منطقه رخ داده است که مهمترین آن ها جنگ حطین و عین الجالوت می باشد. در عصر جدید امپراتوری عثمانی آن را به تصرف خود در آورد . در قرن ۲۰ فرانسه با شکست دادن امپراطوری عثمانی این منطقه را به تصرف در آورد و بعد از استقلال این منطقه در سال ۱۳۴۶ قسمت اعظم آن به اشغال اسرائیل درآمد اما در سال ۱۳۵۲ قسمت هایی از آن دوباره باز پس گرفته شد.
● بلندی های جولان
این قسمت که شامل ۱۲۵۰ کیلومتر مربع می باشد و قسمت تپه ای جولان می باشد و بیش از ۶۷ درصد کل جولان را شامل می شود . تا قبل از سال ۱۳۴۶ بیش از ۱۰۰ هزارنفر در این منطقه سکنی گزیده بودند که از نژاد « بلوردا و چرکس » بودند و دین رسمی جولان اسلام بوده است که مذاهب بلوردا اهل سنت و علوی را شامل می شده است .
بیشتر افراد این ناحیه در نیروی نظامی سوریه که در مرز مستقر بوده اشتغال داشته اند و در جنگ ۶ روزه اعراب و اسرائیل در سال ۱۳۴۶ بیشتر ساکنین این ناحیه به داخل سوریه پناه آوردند و تنها چند هزار تن از بلورداها در این منطقه باقی مانده اند . امروزه جمعیت جولان حدود ۳۳۵۰۰ نفر می باشد که شامل حدود ۱۵۰۰۰ بلوردا و ۱۷۰۰۰ اسرائیلی و ۱۵۰۰ نفر علوی می باشد .
با توجه به ویژگی های انحصار به فرد این ناحیه اسرائیل چند سالی است تلاش می کند با تبلیغات زیاد توجه گردشگران را به این منطقه جذب نماید.
● بعضی از آثار باستانی جولان
۱) قلعه صبیبه المحتله
این قلعه در قسمت شرقی شهر بانیاس در مرتفع ترین نقطه کوه شیخ (جبل الشیخ ) واقع گردیده است و ۳۰۰ متر از شهر بانیاس بالاتر می باشد و راه این قلعه از لابه لای صخره های بسیار دشواری می گذرد که تنها با پای پیاده می توان به آن رفت و این امر دفاع از قلعه را راحت می کند. این قلعه از جمله قلعه هایی است که مسلمانان جهت دفاع از حملات صلیبیان بنا نمودند.
« نورالدین زنگی » و « صلاح الدین ایوبی » از جنگ جویان این قلعه بوده اند . بنای این قلعه تشکیل می شده است از ۱۴ برج که ۴ برج آن به شکل نیم دایره و ۱۰ برج دیگر به شکل مربع می باشد و خندق مثلثی شکل با اضلاع طویل برج ها را احاطه کرده است و در داخل قلعه امکانات رفاهی و منبع آب و نیز مسجد و کنیسه قرار داشته است .
۲) شهر الحمه
شهر الحمه از مشهورترین آثار سیاحتی جهان می باشد که شهرتش به خاطر وجود آب های معدنی و آثار باستانی فراوان در آن می باشد. از مهمترین این آثار " المدرج الرومانی و دیوار قدیمی حماتات " می باشد. مورخان زیادی راجع به این شهر سخن گفته اند به خصوص درباره آب های آن که خاصیت شفا بخش دارد تا جایی که ارسطو گفته است مردم این شهر با نوشیدن آب تمامی امراضشان شفا می یابد و به ندرت به طبیب مراجعه می نمایند.
۳) قلعه حصن
این بنا در غرب شهر فیق واقع شده است که در قرن اول ق . م بنا شده است و آثار کشف شده در آن دلالت بر عبادت الهه (ذوالشری ) در آن زمان دارد. این قلعه با نام هیبوس نزد یونانیان و سوسیتا نزد عرب آرامی معروف بوده است و در زمان رومی ها از بناهای تمدنی ده گانه جهان محسوب می شده است و بنای آن به صورت شبکه ای متقاطع می باشد.
۴) الکرسی
آثار روستای کرسی و اهمیت این منطقه به خاطر سفرو توقف حضرت مسیح (ع ) در این روستا می باشد. یاقوت حموی می نویسد : و آن روستایی است که پطریا می گوید حضرت مسیح (ع ) حواریون را در آن جمع کرد و از آنجا آنها را به نواحی مختلف فرستاد. در این روستا صندلی ای است که گفته می شود حضرت مسیح (ع ) روی آن نشسته است علاوه بر آن این روستا محل تجمع بزرگی برای راهبان مسیحی بوده واز نظر وسعت از بزرگترین بناهای کلیسا در بلاد شام می باشد. بنای این کلیسا به قرن پنجم میلادی باز می گردد. در وسط آثار بنایی است در ابعاد ۲۵ در ۴۵ متر که در آن بقایایی از آثار خانه های راهبان به چشم می خورد .
۵) قنیطره
مرکز استان قنیطره می باشد که در غرب آن تپه ابوالندی واقع شده که حضرت علی علیه السلام در آن جا وضو گرفته اند. آثار کشف شده در این منطقه نشانگر آن است که این منطقه از مهمترین مناطق قرون قبل از میلاد بوده است .
از مهمترین آثاربه جای مانده این شهر میتوان به « مسجد جامع و خان اثری » اشاره کرد که " مصطفی پاشا " وزیر عثمانی امر به ساختن آن کرده است . « خان اثری » یک بنای سنگی مستطیل شکلی است در منطقه جولان که بسیار معروف است و از آن جهت که دری به سمت جنوب دارد از خان های دیگر متفاوت و ساختارش بی نظیر می باشد . قسمت اعظم این خان به خاطر زلزله سال ۱۱۷۲ هجری نابود گردید . مسجد جامع نیزبنای سنگی بی نظیری است که در زمان عثمانی در بعضی از جاهای آن از سنگ های ارزشمند وباستانی برای ساختن آن استفاده شده است .
● چگونه قنیطره به ویرانه تبدیل شد
در پیروزی که سوریه در سال ۱۳۵۲ به رهبری حافظ اسد به دست می آورد اسرائیل مجبور به عقب نشینی از این شهر می شود و این شهر به سوریه بازگردانده می شود ولی اسرائیل قبل از عقب نشینی از این شهر به سرقت تمامی آثار گنج ها و ... در این منطقه دست می زند و دامنه این سرقت تا حدی است که حتی آثار ارزشمند داخل بناهای این شهر را به خراب کردن بناها به سرقت می برد. اسرائیل به این مقدار بسنده نمی کند و در هنگام خروج خود از این شهر به ویران کردن تمامی خانه ها اماکن مذهبی مدارس بیمارستان و.. دست می زند.
بعد از باز پس گیری این شهر برای اینکه گوشه ای از غارت رژیم صهیونیستی نشان داده شود این شهر به صورت دست نخورده به موزه ای تبدیل شده است که هرروزه افراد زیادی از آن دیدن می نمایند. هم اکنون این شهر خالی از سکنه می باشد و تنها یک خانواده که حاضر به ترک شهر نمی باشد دراین شهر زندگی می کند. و شهری با همین نام در نزدیکی آن ساخته شده است تا ساکنان قبلی قنیطره در آن سکنی گزینند.
● چپاول های اسرائیل در منطقه جولان
از زمانی که قسمت اعظم جولان توسط اسرائیل اشغال گردیده است اسرائیل با سیاست های سودجویانه و غیر انسانی لطمات زیادی را به این منطقه وارد آورده که به صورت مختصر به آن اشاره می شود.
۱) دفن زباله هسته ای
اسرائیل به دفن کردن زباله های هسته ای بسیار خطرناک در این منطقه اقدام نموده کهاین امر باعث می شود بعد از گذشت ۳۰ ـ۵۰ سال اشعات مختلف از جمله اورانیوم آزاد شود که موجب آلودگی آب و سمی شدن آن می شود و تهدید کننده حیات موجودات زنده می باشد.
قابل توجه است که اسرائیل به راحتی تذکر و قطع نامه آژانس بین المللی هسته ای را راجع به ممنوعیت دفع زباله های هسته ای در این منطقه نادیده گرفته است . و کشورهایی که هم اکنون از خطر صلاح های هسته و ممانعت آن برای کشورهای اسلامی صحبت می کنند در آن زمان چشم های خود را بسته بودند و تا هم اکنون که اسرائیل به اعمال غیر انسانی خود در این منطقه ادامه میدهد چشم های خود را در مقابل اسرائیل بسته نگاه داشته اند.
۲) سرقت آب
اسرائیل با سرقت آب های منطقه جولان به تقویت نیروی نظامی خود مشغول می باشد . از سال ۱۳۴۷ از آب بحیره آغاز گردیده است و آن را ادامه داده تا جایی که به آب های حاصبانی و بانیاس رسیده است . و در ضمن سالیانه بیش از ۱۰ میلیون مکعب آب از آب های یرموک را استفاده می کند و تمام قطع نامه های بین المللی که می گوید اسرائیل تنها می تواند از یک چهارم این مقدار در سال استفاده کند نادیده گرفته است . رژیم اشغالگر صهیونیستی سالیانه بیش از ۵۰۰ میلیون متر مکعب از آب های جولان را سرقت می نماید و این بیش از هفت برابر مقداری است که سوریه از آب های این منطقه استفاده میکند. اسرائیل با این سرقت خود کشورهای فلسطین اردن سوریه و لبنان رادر استفاده از حق طبیعی خود محروم می نماید.
۳) سرقت خاک
رژیم اسرائیلی به سرقت خاک های غنی زمین های کشاورزی از تپه الاحمر و تپه الفرس و انتقال آن به صحرا نقب در فلسطین دست زده است .
۴) سرقت آثار
همانگونه که به صورت بسیار مختصر اشاره شد آثار در منطقه جولان مربوط به تمدن های کهن است که بسیار ارزشمند می باشد و نیازمند نگاه داری بین المللی است . اسرائیل با کاوش های خود در این منطقه به کشف و فروش آثار باستانی بسیار ارزشمند به آمریکا و کشورهای اروپایی دست زده است . و تاکنون به چندین دانشکاه آمریکا جهت فعالیت های باستان شناسی و. در این منطقه اجازه ورود و حفاری داده است .
اما راجع به مکر این رژیم باید اضافه کنیم که اسرائیل با تبدیل کردن کلیساهای مسیحی این منطقه به کنیسه های یهودی این گونه اظهار می دارد که روزی این کلیساها کنیسه بوده و ما آن را با حالت اول آن بر گردانده ایم . این تنها خلاصه ای از جنایت های اسرائیل در این منطقه بود.
در خاتمه این سوال مطرح است که چرا اسرائیل به این جنایات در جولان دست می زند در حالی که این منطقه فقط در اشغال اسرائیل می باشد در پاسخ به این پرسش باید گفت که اسرائیل خود بهتر از دیگران می داند که اقدامات اشغال گرانه اش نمی تواند زیاد ادامه پیدا کند و عاقبت ساختارش که بسان خانه عنکبوتی است فرو خواهد ریخت . لذا تلاش می کند تا حداکثر سو استفاده را از این منطقه ببرد.
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی


همچنین مشاهده کنید