یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

آیا روسیه راه حل مسئله هسته‌ای ایران را پیدا کرد؟


آیا روسیه راه حل مسئله هسته‌ای ایران را پیدا کرد؟
مسکو هنوز امیدوارست که تهران با توقف غنی سازی اورانیوم، حداقل بطور موقت، موافقت کند. چنین گامی سبب می شد که پرونده هسته ای ایران بسته شده و از حمله نظامی آمریکا نیز جلوگیری کرد. این مطلب را "سرگی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه که اوایل همین هفته در آستانه رایزنی های قدرت های جهانی درباره گام های آتی در رابطه با ایران بطور منتظره وارد تهران شد، باری دیگر یادآوری نمود.
روز جمعه در لندن گروه ۱+۵ (پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد بعلاوه آلمان) مسئله هسته ای ایران و بسته دیگری از تحریمات شورای امنیت علیه تهران را بررسی می کند که قرار است اواسط ماه نوامبر اعمال شود. با احتساب اختلاف نظرات بین طرفین این سند می تواند بی اثر باشد که این نیز بهانه ای به واشنگتن برای تشدید آتی تدابیر یک جانبه علیه ایران می دهد.
لاوروف در آستانه رایزنی های ۱+۵ وارد تهران شد. طبق اطلاعات موجود، سفر او به درخواست طرف ایرانی بود که در مذاکرات اخیر "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه و آیت الله سید علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی ایران اعلام شده بود. یک منبع آگاه دیپلماتیک گفت که "گفتگوهای آنان پایان نیافت" و توافق شد که مباحث را لاوروف و محمود احمدی نژاد رئیس جمهور ایران ادامه دهند.
با توجه به گفته "علی لاریجانی" دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی ایران که گفته بود پوتین طی دیدار خود پیشنهادی درباره برنامه هسته ای داده است، می توان فرض کرد که لاوروف بدنبال پاسخ طرف ایرانی به تهران سفر کرد. پیشتر روزنامه "نیزاویسیمایا گازیتا" نوشته بود که هیچ چیز جدیدی پیشنهاد نشده بود: متوقف سازی غنی سازی اورانیوم در ازای متوقف ساختن تحریمات شورای امنیت سازمان ملل متحد و مذاکرات ۱+۵. پس از دیدار لاوروف از تهران جزئیاتی در این رابطه منتشر شدند.
یک مقام آگاه گفت که هدف اصلی دیپلماسی روسیه در راستای ایران، از بین بردن استدلالات و بهانه های آمریکاست. این چنین رمز گشایی می شود که روند بررسی پرونده هسته ای ایران به بن بست رسیده است. راه حل دیپلماتیک برای آن دیده نمی شود. از این رو برای اینکه از راه حل نظامی جلوگیری کرد، باید پرونده هسته ای را بست. در مسکو متوجه هستند که مقامات ایرانی تا حدی برنامه هسته ای خود را بزرگ کرده اند که نمی توانند بخاطر ثبات سیاسی خود از آن امتناع کنند. اما تا زمانی که کشور اورانیوم را غنی می کند، ناقض دو قطعنامه مصوبه شورای امنیت سازمان ملل متحد است که توقف این روند را مطالبه می کنند.
این مقام دیپلماتیک افزود که "حتی اگر آژانس بین المللی انرژی اتمی اطمینان خاطر دهد که برنامه هسته ای ایران مطلقاً صلح آمیز است، نمی توان چشم بر این بست که دو قطعنامه شورای امنیت نقض شده اند. این ضربه ای به اعتبار شورای امنیت وارد می کند. از سوی دیگر نمی توان به نتیجه گیری های آژانس نیز بی اعتنایی کرد، چرا که این نیز سبب بی اعتبار سازی این سازمان بین المللی می شود. و این جاست که بن بست ایجاد می شود".
اگر ایرانیان موافقت کنند که حداقل برای مدتی غنی سازی اورانیوم را متوقف کنند، اوضاع شدیداً تغییر می کند (طرف روسی پس از دیدار لاوروف هنوز بدین امیدوارست). در این صورت می توان بلافاصله عمل به مطالبات قطعنامه شورای امنیت را ثبت کرده و حتی سعی کرد که مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ را آغاز کرد. پس از آن جمهوری اسلامی می تواند کار در تاسیسات هسته ای را از سر گرفته و با تکیه بر همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی، حقوق کشور خود که قرارداد منع گسترش سلاح هسته ای (ان پی تی) را امضا کرده است، احقاق کند.
به گفته این منبع دیپلماتیک، بدین ترتیب ایران رسماً از وضعیت ناقض قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شده و راه جدیدی برای حل بحران گشوده می شود. همین نیز هدف از "بستن" پرونده هسته ای ایران است.
منبع : خبرگزاری نووستی روسیه


همچنین مشاهده کنید