شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

اجلاس سران“G۸”:ببینید آنها چه می‌کنند، نه چه می‌گویند !


اجلاس سران“G۸”:ببینید آنها چه می‌کنند، نه چه می‌گویند !
یک بار دیگر، زمانِ این مناسک سالانةی پراحساس(!)، که در آن قدرتمندترین افراد جهان برای گریستن زور می‌زنند، فرا رسیده است. آنها، در شهر هایلیگندام آلمان، به صورت نمایشی با دوزخیان روی زمین ابراز همدردی می‌کنند، بر سینه‌ها مشت می‌کوبند و بسیاری حرف‌های ارزشمند و ضروری بر زبان می‌آورند-مثلاً دربارة تغییر آب و هوا، آفریقا، فقر، و تجارت-اما یک واژه است که هرگز بر لبانشان جاری نخواهد شد: قدرت ! آنان، با وجود حسن‌نیت‌های اشراف منشانه‌شان، هرگز اذعان نخواهند کرد که قدرتی که چون شمشیری بر فراز سر ملت‌های دیگر به چرخش در می‌آورند هر چیز دیگری را که مدعی‌اش هستند نابود می‌کند.
رهبران ملت‌های “G۸” خود را به عنوان نیرویی با اهداف خیر معرفی می‌کنند و می‌گویند که خوب، بعضی اوقات موفق نمی‌شویم، اما تنها هدفمان آن است که جهان را به محیط محبت آمیزتری تبدیل کنیم. کسانی که برای آنان هورا می‌کشند نمی‌خواهند اذعان کنند که آنچه را ملت‌های ثروتمند با انگشتی می‌دهند، با هر دو دست پس می‌گیرند !
ببینید الان در فیلیپین چه می‌گذرد: این کشور با مشکلات بسیاری روبرو است، اما یکی از آنها عمده شده است: فقط ۱۶ درصد نوزادان بین ۴ تا ۵ ماهه فقط از شیر مادر تغذیه می‌کنند. این یکی از پائین‌ترین ارقام مستند در سطح جهان است و از سال ۱۹۸۲ تاکنون به میزان یک سوم کاهش یافته است. نظر به این که ۷۰ درصد مردم فیلیپین دسترسی مناسبی به آب بهداشتی ندارند، نتیجه یک فاجعة بهداشت همگانی است. بنا به گزارش «سازمان بهداشت جهانی»، هر ساله ۱۶.۰۰۰ کودک فیلیپینی به علت «شیوه‌های نادرست تغذیه» جان می‌دهند. اینها تلفاتی است که فقط از بیماری‌های حاد ناشی از تغذیه نوزادان با جایگزین‌های شیر مادر ناشی می‌شود...
چکیدة مطالعات ارائه شده توسط دو گروه فعال در ترویج استفاده از شیر مادر نشان دهندة این است که: (۱)تغذیه با شیر مادر موارد آسم، آلرژی‌ها، سرطان‌های کودکان، دیابت، کلیت روده، اضافه وزن، بیماری عروق قلبی، رشد ضعیف قوة ادراک، عفونت‌های دستگاه شنوایی، و مشکلات نیش زدنِ دندان‌ها را کاهش می‌دهد. (۲)بازگشت به تغذیه با شیر مادر می‌تواند کلیة موارد مرگ‌های دوران کودکی را کاهش دهد و از هر اقدام دیگری مؤثرتر است. در علم پزشکی، نوشدارویی که همه دردها را درمان کند نادر است، اما غده شیری یکی از آنهاست.
هم دولت فیلیپین و هم سازمان ملل تولید کنندگان «فورمول غذای نوزاد» را از بابت قسمت اعظم کاهش در میزان تغذیه از شیر مادر مقصر شناخته‌اند. این شرکت‌ها، در فیلیپین، سالی یکصد میلیون دلار صرف تبلیغات جایگزین‌های شیر مادر می‌کنند، که بیش از نصف بودجة سالانه وزارت بهداشت و درمان فیلیپین است! آنهایی که در برابر این تبلیغات بیش از همه آسیب پذیرند طبقات محروم و تنگدست‌اند که از همه نیز بیشتر احتمال دارد برای حل کردن پودر غذا از آب آلوده استفاده کنند. برخی از آنها تا یک سوم درآمد خانواده را صرف «فورمول غذای نوزاد» می‌کنند. درحال حاضر، شیر خشک بیش از هر کالای مصرفی دیگری در فیلیپین فروش می‌رود و تقریباً تمام آن توسط شرکت‌هایی تولید می‌شود که پایگاهشان در ملت‌های ثروتمند است.
از هنگامی که فردینادند مارکوس در سال ۱۹۸۶ از ریاست جمهوری فیلیپین خلع شد، دولت فیلیپین سعی کرده است بین این شرکت‌ها و مادران آسیب‌ پذیر نقش حائل را بازی کند، اما در این راه شکست خورده است. دولت فیلیپین یک مفر را می‌بندد، و شرکت‌های «فورمول غذای نوزاد» مفر دیگری را پیدا می‌کنند. «کمیتة اقدام شیر نوزادان»۱ پرونده‌ای از تخلفات شرکت‌های مزبور در نقض دستور العمل رویه‌های مجاز بازاریابی که توسط «سازمان جهانی بهداشت» تهیه شده تشکیل داده است. شرکت‌های «فورمول غذای نوزاد»، هم بین مادران و هم کارکنان وزارت بهداشت، هدیه توزیع می‌کنند، کلاس‌ها و جلساتی برای ترغیب خرید محصولاتشان برگزار می‌کنند، و کالاهایشان را در تلویزیون و مطبوعات تبلیغ می‌کنند. این روش‌ها، اگرچه در فیلیپین اکثراً قانونی‌اند، ولی دستور العمل «سازمان بهداشت جهانی» منع آنها را توصیه می‌کند.
در فوریه امسال، «انجمن شرکت‌های دارویی و بهداشتی فیلیپین»، که نماینده شرکت‌های فراملیتی است، طی یک سری برنامه‌های تبلیغی، دربارة مادرانی که قادر به شیر دادن نوزادان خود نیستند، به اصطلاح، ابراز نگرانی کرد! ژان زیگلر، گزارشگر ویژة سازمان ملل این برنامه‌های تبلیغی را «گمراه کننده، فریبکارانه و، از نظر محتوا، خباثت بار» توصیف کرد و مدعی شد که هدف تبلیغات مزبور دستکاری در اطلاعات آژانس‌های تخصصی سازمان ملل، از جمله «سازمان بهداشت جهانی» و «یونیسف»، صرفاً با هدف حفظ سودهای کلانِ شرکت‌های شیر خشک و بدون توجه به خیر و صلاح مادران و نوزادان فیلیپینی بوده است.
سال پیش، وزارت بهداشت و درمان فیلیپین، به امید متوقف کردن این فاجعة تهدید کنندة بهداشت همگانی، با تعیین ضوابط جدیدی، تبلیغ و ترغیب خرید «فورمول غذای نوزاد» را برای کودکان زیر دو سال ممنوع اعلام و توزیع هدیه یا اشانتیون، کمک به کارکنان وزارت بهداشت، و تشکیل کلاس برای مادران را قدغن کرد. اگرچه این ضوابط ممکن است قدری خشک به نظر ‌رسد ولی همه مستقیماً از دستورالعمل «سازمان بهداشت جهانی» اقتباس شده است. «انجمن شرکت‌های دارویی و بهداشتی فیلیپین» که برخی از بزرگترین شرکت‌های دارویی جهانی عضو آن هستند، به «دادگاه عالی» فیلیپین متوسل شد و برای ضوابط وزارت بهداشت آن کشور، درخواست حکم تعلیق کرد. و وقتی، در این راه، موفق نشد، عراده‌های بزرگ توپخانه از راه رسیدند:
سفارت ایالات متحده آمریکا و نمایندة تجاری محلی آن کشور سراغ دولت فیلیپین رفتند. بالاترین مقام اجراییِ «اتاق بازرگانی ایالات متحده» در واشنگتن-که نمایندة سه میلیون واحد تجاری است-طی نامه‌ای به گلوریا آرویو، رئیس جمهور فیلیپین، ادعا کرد که ضوابط جدید وزارت بهداشت فیلیپین «از نظر جلب اطمینان سرمایه گذاران، تبعات منفیِ ناخواسته‌ای» در بردارد و شهرت آن کشور «به عنوان یک مقصدِ سرمایه که مناسب سرمایه گذاری و برخوردار از ثبات است را به مخاطره می‌افکند»۲. چهار روز بعد، «دادگاه عالی» رأی پیشین خود را عوض کرد و، به درخواست «انجمن شرکت‌های دارویی و بهداشتی»، حکم توقف اجرای ضوابط وزارت بهداشت را صادر کرد که تا به امروز نیز در حال اجرا است و دولت، در حال حاضر نمی‌تواند مانع از تخلف شرکت‌ها در نقض رویة بین المللی و دستور العمل «سازمان بهداشت جهانی» شود.
بنابراین، وزارت بهداشت از یکی از وکلای ارشد دولتی به نام «نستور بالوچیلو» خواست تا به حکم «دادگاه عالی» اعتراض کند. اما، در ماه دسامبر ۲۰۰۶، وکیل مزبور و پسرش در حالی که از منزل خارج می‌شدند، هدف تیراندازی قرار گرفتند و به قتل رسیدند. ماه گذشته (مه ۲۰۰۷) نیز خانم باربارا وایزل، نمایندة تجاریِ محلی ایالات متحده آمریکا، یک بار دیگر به دیدار مقامات دولت فیلیپین رفت.۳ و اکنون به نظر می‌رسد که وزارت بهداشت و درمان فیلیپین دچار تزلزل شده است. ظرف دو هفته از زمان حاضر، فعالانِ حامی تغذیه از شیر مادر، در تلاش برای لغو توقف اجرای ضوابط وزارت بهداشت، طی شکوائیه‌ای، استدلال‌های خود را به «دادگاه عالی» فیلیپین عرضه خواهند کرد، و شرکت‌های «فورمول غذای نوزاد» نیز سعی خواهند کرد آنان را متوقف کنند. اگر شرکت‌ها در این کار موفق شوند، هزاران نوزاد و کودک همچنان در اثر بیماری‌هایی که قابل پیشگیری است جان خواهند داد.
فشارهای دولت ایالات متحدة آمریکا و اتاق بازرگانی آن کشور بر دولت فیلیپین تقریباً با همه ادعاهای G۸ (سدة سلامتی و آموزش؛ امحای فقر؛ تجارت با شرایط منصفانه) در تضاد است. ملت‌های G۸ اهداف مورد ادعایشان را فقط تا جایی دنبال می‌کنند که به منافعشان لطمه‌ای وارد نشود. آنان، بعد از پایان اجلاس‌های پراحساسشان (!)، هر آنچه را که مدعی ساختنش بودند، تخریب می‌کنند:
- G۸ خواهان اقدام دربارة تغییر آب و هوا است؛ «بانک جهانیِ» تحت کنترل ملت‌های G۸ پروژه‌های جنگل زدایی و ساخت نیروگاه‌های زغال سوز را تأمین مالی می‌کند!
ـ G۸ خواهان آن است که در تجارت با آفریقا، شرایط مناسب‌تری برای کشورهای آن قاره لحاظ شود؛ اروپا و ایالات متحده آمریکا در اجلاس‌های تجاری جهانی به گونه‌ای عمل می‌کنند که اطمینان یابند چنین نخواهد شد.
ـ رهبران G۸ خواستار کاهش بدهی‌های کشورهای جهان سومی می‌شوند؛ «صندوق بین المللی پول» خواستار آنست که ملت‌های فقیر موانع را از سر راهِ گردش سرمایه (در واقع، خروج سرمایه از کشورشان) بردارند و این چیزی است که اقتصاد این کشورها را به بند می‌کشد.
رهبران G۸ چه ساده خود را از همه تعهداتشان کنار می‌کشند و می‌گویند: آنچه را که می‌توانستیم انجام دادیم؛ عدم موفقیت‌ها همگی ناشی از فساد نخبگان جهان سوم است.
دیگر، سؤال این نیست که آیا قدرت غیر دمکراتیکی که ملت‌های G۸ در مورد بقیه جهان اعمال می‌کنند برای خیر استفاده خواهد شد یا برای شر. سؤال اکنون این است که آیا استفاده از این قدرت متوقف خواهد شد یا نه.
خلیل شهابی
منبع:
George Monbiot: Watch what thay do, not what thay say.
۱ . Baby Milk Action
۲ . نامة توماس داناهیو به رئیس جمهور، گلوریا آرویو، مورخ یازدهم اوت ۲۰۰۶.
۳ . روزنامه «مانیلا استاندارد تودی» مورخ ۹ مه ۲۰۰۷: گزارش دیدار باربارا وایزل (Barbara Weisel) از وزارت تجارت و صنایع فیلیپین
گرفته از انجمن فرهنگی هنری سایه: http://saayeh.mihanblog.ir/post/۳۳۷
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی فرهنگ توسعه


همچنین مشاهده کنید