چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


آیا بودجه عمرانی پیشنهادی دولت رای می آورد؟


آیا بودجه عمرانی پیشنهادی دولت رای می آورد؟
سال گذشته در چنین روزهایی بود که رئیس جمهور همزمان با ارائه لایحه بودجه سال ۸۶ بودجه عمرانی مورد نظر خود را به مجلس شورای اسلامی تقدیم کرد. اما در همان زمان نمایندگان مردم در خانه ملت با ارائه برهان بحران تورم در کشور یک سوم بودجه درخواستی دولت را تصویب کردند و اینگونه شد که دولت توانست تا از بازار داغ سهم گیری خود، تنها ۱۸ هزار میلیارد تومان را به منظور پیشبرد طرح های عمرانی خود دشت کند.
آن زمان شاید بسیاری از کارشناسان، تصور می کردند که کاهش یک سومی بودجه عمرانی، دولت محمود احمدی نژاد را با مشکلات فراوانی روبرو خواهد کرد و از طرف دیگر برخی از کارشناسان هم معتقد بودند که کاهش میزان بودجه عمرانی می تواند تا حدودی از تورم در کشور جلوگیری کند.
حال آنکه به گفته رییس کمیسیون عمران مجلس دولت پس از کاستی در بودجه عمومی خود، مجبور شده است تا میزانی از بودجه عمرانی را به بخش جاری کشور تزریق کند و از طرف دیگر هم در بخش عمران وزارت راه و سد سازی دولت نزدیک به یکهزار میلیارد ریال بدهی دارد.
تمام این شرایط همانند پازلی کاملاً پیچیده بودجه عمرانی کشور را همانند علامت سوالی کرده است که هر از گاهی در میان حجم سوالات اقتصادی خودنمایی می کند.
به هر تقدیر امروز یکسال از آن زمان می گذرد و مسئول نهمین دوره ریاست جمهوری کشور، لایحه بودجه سال ۸۷ خود را به رییس قره قانونگذار کشور تقدیم کرد. بودجه ای که در آن از افزایش سه برابری بودجه عمرانی کشور خبر می رسد. افزایش سه برابری بودجه عمرانی کشور به زعم بسیاری از صاحبنظران تکراری مکرراتی است بر بودجه هایی که تا کنون احمدی نژاد ارائه کرده است.
مشخصاً می توان اینطور نتیجه گرفت که افزایش بودجه عمرانی می تواند نقدینگی بالایی را به ۱۳۵ هزار میلیارد ریال نقدینگی جامعه اضافه کند. این در شرایطی است که هم اکنون و بدون تزریق این نقدینگی احتمالی شاهد افزایش تورم در جامعه هستیم و در صورتی که این بودجه در عمران کشور تصویب شود اولین تاثیرش بر بازار اقتصادی کشور کوک شدن ساز تورم می باشد. ساز نا موزونی که هنوز دولت نتوانسته است تا راهکاری را برای آن پیش بینی کند.همچنین درصورت تصویب بودجه عمرانی دولت توسط مجلس، ایران شاهد تغییراتی عجیبی در اقتصاد خود خواهد بود و این در شرایطی است که نرخ تورم در کشور همچنان نتوانسته است تا آرامشی نسبی را شاهد باشد.
در این میان به نظر می رسد که دولت باید به جای تشدید میزان نقدینگی جامعه سعی در کاهش آن داشته باشد اما این حرکت دولت در افزایش بودجه عمرانی کشور می تواند نوید از آن دهد که بار نقدینگی در کشور آنقدر سنگین خواهد شد که امکان دارد تمام شعارهای اقتصادی دولت در اوایل تصدی را بی رنگ کند.
از طرف دیگر باید به این موضوع هم توجه داشت که دولت در سفرهای استانی خود، پس از تصویب پروژه های مختلف عمرانی، بودجه مقتضی را به آنها ارائه می کند و این در شرایطی است که بودجه تخصیص یافته در سفرهای استانی با بودجه درخواستی دولت تفاوت دارد.
این بدان معناست که دولت در خصوص پروژه های عمرانی کشور از دو منبع استفاده می کند و در حقیقت پروژه های عمرانی کشور پشتوانه قوی دارد. پس در این شرایط انتظار می رود که دولت در بخش بودجه عمرانی خود تجدید نظری را داشته باشد چرا که جامعه گویای آن است که توانایی کشش بار تورمی ماورای تورم کنونی را ندارد.حال با شرایط موجود باید به انتظار نشست تا راهکار مجلس در قبال بودجه عمرانی دولت چیست و آیا بودجه عمرانی دولت رای می آورد؟
سید محمد حسین هاشمی


همچنین مشاهده کنید