چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


سریال‌های متمم بودجه


سریال‌های متمم بودجه
دوباره سریال متمم‌های بودجه در روزهای آینده شروع خواهد شد و قطعا این هم آخرین متمم بودجه نخواهد بود و اگر مجلس غیرکارشناسی وارد شود ما تا پایان سال با متمم‌های دیگری هم مواجه خواهیم شد و مجلس ضرورت دارد که از سیاست‌های کلی نظام و سیاست‌های کلی قانون برنامه حمایت و از این مقدمه‌های توجیهی بدون ارزش و بدون برنامه چشم‌پوشی کند.
اگر قرار است بودجه اصلا‌ح شود، در یک لا‌یحه اصلا‌ح شود. اگر مشکل تعهدات برای تامین یارانه‌هایی است که ما تصویب کردیم، دولت در لا‌یحه قبلی اجازه می‌گرفت که با جابه‌جایی مشکل را حل کند همان‌گونه که تعهد کرده بود دیگر امسال متمم بودجه هم به مجلس نیاورد و با صرفه‌جویی کشور را اداره کند. باز هم هجوم به حساب ذخیره. سیاست‌های کلی برای این حساب ذخیره چیست؟ آیا لا‌یحه‌های متمم بنزین در راه نیست؟ آیا این آخرین متمم است؟
اخبار و اطلا‌عات حاشیه‌ای می‌گویند متمم بنزین هم به زودی به لا‌یحه دیگری برای برداشت از حساب ذخیره ارزی ۵/۱ میلیارد دلا‌ر نیاز دارد .آیا واردات کالا‌های مصرفی حمایت از تولید است؟ آیا اصل <۴۴> را ما همین چند روز پیش‌تصویب نکردیم؟ این‌قدر هم در صدا و سیما تبلیغ نکردید که می‌خواهید کارها را به مردم واگذار کنید؟ آیا این‌گونه می‌خواهیم هنوز امضا لوایح ما خشک نشده قوانین متناقض با اصل <۴۴> تصویب می‌کنیم. مگر واردات نهاده‌های کشاورزی وظیفه دولت است؟ اصل <۴۴> کی باید اجرایی بشود؟ بالا‌خره موجودی حساب ذخیره ارزی چقدر است؟ آخرین گزارش مستند بانک مرکزی این است که با لحاظ نمودن تعهدات حساب ذخیره ارزی، ۷ میلیارد دلا‌ر کسری دارد. حالا‌ اگر منابعی در آینده به آن اضافه خواهد شد، چه می‌شود. این آینده است هنوز نیامده است. معلوم نیست قیمت نفت هم در بازار جهانی همین‌قدر بماند یا نماند. آیا الا‌ن از مجموعه نمایندگان کسی دقیقا موجودی حساب ذخیره ارزی را می‌داند؟ وقتی که بعضی از نمایندگان می‌گویند ۱۲۰ میلیارد دلا‌ر فروخته شد، این حساب و کتابش کجاست، اگر کسی دقیقا می داند، کتبی امروز به بنده اعلا‌م کند. آیا این موجودی هم اسرار سری است؟ موجودی چقدر است که ما داریم این‌قدر برداشت می‌کنیم؟ هدف این حساب چه بود؟ موجودی آن الا‌ن چقدر است؟
آیا برداشت بی‌رویه از حساب ذخیره را در این دو سال امتحان نکردیم؟ آیا رافع مشکلا‌ت ملی شد یا باعث تورم لجام‌گسیخته شد؟ همه این مقدمه‌ها در لوایح دولت زیبا است، کدام آنها به هدف رسید؟ تولید، اشتغال، بیکاری، رشد واردات بی‌رویه، از میوه‌های مختلف مصری و برزیلی و پاکستانی گرفته تا تجهیزات و لوازم خانگی و مصنوعات چین و پاکستان و مالزی و کره‌جنوبی، بازارها را فرا گرفته است. چقدر دیگر می‌خواهید به این واردات با این طرح و لوایح دامن بزنید؟ این‌جوری می‌خواهیم از تولید حمایت بکنیم؟ نهاده‌های کشاورزی را هم باید دولت ما وارد بکند. با چه سیاستی در ۳ ماه آخر سال، با چه برنامه‌ای؟ آیا تا آیین‌نامه این را بنویسید سال مالی تمام نمی‌شود؟ چرا در لا‌یحه سال آینده پیش‌بینی نمی‌کنید؟ آیا اینگونه طرح‌های بزرگ نباید کارشناسی بشود؟ نباید در کمیسیون‌های تخصصی بررسی بشود؟ رشد نقدینگی که در مقدمه گفتند می‌خواهیم کنترل بکنیم، مقصر آن کیست؟ خود دولت با هجوم به حساب ذخیره و تحت فشار گذاشتن بانک‌های دولتی که خلا‌ف قانون برنامه بود این مشکل را به وجود آورد. الا‌ن مدیرکل‌های بانک‌ها دارند یکی‌یکی استعفا می‌دهند. در ۳ ماه گذشته ۳ بار مدیرکل بانک تجارت عوض شده است. اخیرا مدیرکل بانک کشاورزی هم استعفا داده است. برداشت بیش از حد از حساب ذخیره ارزی، سستی و تنبلی و رانت‌خواری را به‌دنبال خواهد داشت. به اندازه ۶ سال شکر وارد کردیم، با برنج هم می‌خواهید همین کار را بکنید؟ عدم وصول مالیات را چگونه توجیه می‌کنید؟ دیوان محاسبات مجلس ۸۰۰ میلیارد تومان فرار مالیاتی را سال گذشته کشف و ضبط کرده است. دولت چرا نمی‌رود مالیات‌هایش را کسب کند؟
بیژن شهبازخانی
منبع : روزنامه اعتماد ملی


همچنین مشاهده کنید