یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

چهار میدان جنگ امریکا علیه میراث امام خمینی (ره)


چهار میدان جنگ امریکا علیه میراث امام خمینی (ره)
ایالات متحده امریكا به خوبی می داند كه میراث [امام] خمینی [ره] ، میراثی نهضت خیز است و هدف آن بالا بردن امت اسلام و محقق ساختن استقلالش علیه سلطه غرب است . به همین دلیل است كه واشنگتن برای موارد یاد شده هر گونه تلاشی را به انجام می رساند . میراث [امام] خمینی [ره] چهار عنوان دارد كه به شكلی سیستماتیك با ائتلاف غربی در نبرد است :
۱) جایگزین شدن سیاسی و فكری اسلام
۲) وحدت مسلمانان
۳) توانایی های نظامی مسلمانان
۴) قضیه فلسطین
دیدار اول میان سفرای ایران و امریكا در بغداد آن قدر تأثیرگذار نبود كه بتواند برای دو هماورد كه از شدت ضربات یكدیگر به تپش قلب دچار شده اند ، مجالی برای تنفس باقی بگذارد و فقط اندكی مكث كرده تا این كه بتوانند دوباره به رینگ مسابقه بازگردند.
وارد آمدن ضربات ویژه در واقعیت سیاسی در میدان های ویژه صورت می پذیرد : در عراق و افغانستان و لبنان به صورتی مستقیم و در بیشتر كشورهای اسلامی به صورت غیرمستقیم . داستان امریكا و ایران داستان درگیری فكری و سیاسی میان دو طرح متضاد است .
زمانی كه امام روح ا... موسوی خمینی در ۴ ژوئن ۱۹۸۹ میلادی درگذشت ، میراثی از خود بر جای گذاشت كه یكی از بزرگترین كشورهای اسلامی كه مدت ۵ دهه بیشترین ارتباط را با غرب و خصوصا با ایالات متحده امریكا داشت ، تعلق داشت .
البته باید گفت كه این میراث ویژه كشور و یا شخص خاصی نیست . این میراث بزرگتر از آن است كه به یك مذهب و یا كشور یا دوره خاصی محدود شود . این میراث ، عنوان یك نهضت فراگیر است كه رویارویی های گرم و سرد میان پیشگامان دو طرح ( اسلامی و غربی ) در شرق و غرب جهان اسلام بر آن این میراث ، درگیری تلخی است كه گاهی از آن به عنوان جنگ علیه تروریسم و گاهی مواقع به عنوان درگیری تمدن ها و در شق سوم به دفاع از امنیت و ثبات و در چهارمین قرائت به حمایت از ارزش های جامعه آزاد ، یاد می شود . این میراث ، در واقع درگیری با شیوه ها و وسایل نظامی در برخی مناطق و رویارویی های فكری و عقیدتی در مناطقی دیگر ، است .
این میراث درگیری میان ملت های مایل به تعیین سرنوشت آزاد خود و دولت هایی كه بر سركوب تمایل ملت ها اصرار می ورزند ، می باشد . این میراث هم چنین درگیری میان نسل جدید مسلمانانی است كه با تولد طرح نوین اسلامی پا به دنیا گذاشته اند با نخبگان روشنفكری است كه در درون خود احساس ضعف و شكست در برابر غرب را همراه دارند می باشد . نخبگان روشنفكر ترس آن دارند كه تمایلات فكری و دینی و فرهنگی خود را ابراز كنند و موجب گردند كه غربی ها در جنگ علیه آن ها ، موارد فوق را به كار گیرند ، آن ها عنوان می كنند كه توان رویارویی با غربی ها را ندارند .
جایگزین اسلامی پس از آن كه امام خمینی [ره] از آن به عنوان عاملی مهم برای سرنگونی شاه و پایان دادن به نفوذ غربی ها و به ویژه امریكایی ها ، استفاده كرد ، به یك عنوان قدرتی برای همه نیروهای مخالف در كشورهای عربی و اسلامی ، مبدل شد .
[امام] خمینی [ره] از مطرح ساختن این جایگزین كه برخاسته از اساس عقیده امت است ، ترسی به خود راه نداد و پیروزی انقلابش در زمانی كه كمونیسم به عنوان یك نظام حاكم نفس ها را در سینه حبس می كرد ، سرآغاز دگرگونی های بزرگ در عقیده در جهان اسلام محسوب شد .
طی مدت بیست و پنج سال ، دایره گسترش اسلام گرایان توسعه یافت و پدیده هایی همچون حجاب ، ابعادی سیاسی یافتند . جایگزین مورد بحث همان عامل هماهنگ شده با احساسات مردم و توانا برای كسب هر گونه مبارزه انتخاباتی در هر كشور مسلمان است كه می تواند آزادانه حق انتخاباتی خود را به جای آورد .
هر پیام دینی كه معمولا با افراط گری همراه باشد و با توجه به تندروی و افكار عقب مانده ای كه حقوق زن را نادیده می گیرد و تصویر بدی از اسلام جلوه گر می سازد ، هدف واقعی اش نابودی همان جایگزین است .
دیگر شیوه ها برای رویارویی با جایگزین به كارگیری قدرت نظامی است كه معمولا در كشورهایی همچون تركیه و الجزایر و پاكستان صورت می پذیرد . در مصر و عربستان سعودی و بحرین سركوب سلطه آمیز اعمال می شود و در كشورهایی همچون عراق و فلسطین و افغانستان و سومالی ، اشغالگری مستقیم جاری می شود و در بعضی از كشورهای خلیج [فارس] از ایجاد بی موضعی و ذوب كردن ارزش ها استفاده می شود .
آن چه كه در تركیه اخیرا اتفاق افتاد به همین نكته اشاره دارد ، شخصی توانا همچون عبدا... گل ، از نامزدی ریاست جمهوری بركنار شود زیرا خود فردی اسلامی است و زنش محجبه است .
روزنامه تایمز لندن در شماره روز جمعه در كنار عكس خانم گل این تیتر را به چاپ رسانده بود . آیا این فقط یك پوشش است یا تهدیدی واقعی برای دموكراسی است ؟ سخنان زیادی شنیده می شود كه اصلا عقلانی نیست كه رئیس جمهور كشوری همانند تركیه زنی محجبه داشته باشد ، زیرا این امر برای كشوری كه هشتاد سال پیش خلافت اسلامی را سرنگون ساخته و نادین محوری را حاكم كرده است ، یك چالشگری محسوب می شود .
سرفصل دیگر میراث [امام ] خمینی [ره] كه غرب همیشه با خشم عمیق به آن می نگرد و سعی در عدم تحقق آن دارد ، طرح وحدت اسلامی است . این طرح پیش از پیروزی انقلاب مورد توجه [امام] خمینی [ره] قرار گرفته است . او می گفت : دست هایی در كار است كه نمی گذارند وحدت میان امت های اسلامی محقق شود .
بله ، همین دست هاست كه نمی گذارند اتحاد ایران با عراق و با مصر و حتی با تركیه امكان پذیر شود . آن ها می خواهند كه به هر شكل ممكن وحدت كلمه ایجاد نشود .‍[امام] خمینی [ره] پس از پیروزی انقلاب تلاش كرد كه اندكی از تفاهم میان مسلمانان محقق شود لذا و سال گشت تولد رسول اسلام (ص) را هفته وحدت اعلام نمود و همه ساله در تهران و بسیاری از پایتخت های عربی و اسلامی طرح وحدت اسلامی با حضور دانشمندان و روحانیون كشورهای اسلامی به طور مستمر مطرح می شود . تمایل به وحدت در زمانی مطرح شد كه از سوی نیروهای زیادی كه نیروهای اشغالگر انگلو – امریكایی در عراق در سرآغاز آن قرار می گیرند هم چنان در سطحی وسیع منادی اختلاف در میان كشورهای اسلامی هستند .
عجیب اینجاست كه كشور عراق به میدان درگیری های مذهبی تبدیل شده است ، در صورتی كه عراق با وجود حضور فرق مختلف مذهبی در آن محل همزیستی مسالمت آمیز و تفاهم میان پیشوایان مذاهب بوده است و آن ها اگرچه در فقه با یكدیگر اختلافاتی دارند ، ولی در مقاومت برابر نیروی خارجی همدل و یكسان هستند .
امر مورد درخواست طبق طرح غربی ها ، عدم اتحاد مسلمانان است ، زیرا اتحاد مسلمانان به طرح ها و طمع ورزی های آنان به شدت آسیب رسان است .
فرزندان هوشمند عراق به خوبی می دانند كه فتنه طائفه ای گزینه اصلی آن ها نیست ، بلكه سیاستی تحمیل شده از خارج از مرزهاست . واضعان این نظریه می دانند كه فقط در سایه عدم اتحاد است كه منافع آن ها تأمین می گردد.
با وجود عمیق شدن شكاف طائفه ای میان اهالی عراق ، هنوز كورسوی امید وجود دارد كه دشمنان ملت عراق ناامید و سرشكسته كند . پس از منفجر كردن مسجد عبدالقادر گیلانی ، این باور به وجود آمد كسانی كه این جنایت را مرتكب شدند همانی هستند كه سال گذشته مرقد دو امام عسگری [ع] را منفجر كرده بودند . اكنون بر همگان آشكار شده كه شرارت اشغالگر موجب این همه انفجار در مراكز مهم اسلامی دو طائفه است . اشغالگر مسؤول اصلی گسترش پدیده تروریسم و بحران طائفه ای و نژادی و گروهی است .
اظهارات هفته پیش رابرت گیتس ، وزیر دفاع ایالات متحده امریكا مبنی بر باقی ماندن نیروهای امریكایی برای پنجاه سال در عراق ، بیانگر بخشی از مقاصد پنهان است . گیتس بر این باور است كه عراق به كره جنوبی و ژاپن شباهت دارد و نیروهای امریكایی اكنون بیش از پنجاه سال است كه در این دو كشور حضور جدی دارند .
آیا در این روزها كه امت اسلامی با اشغالگری درازمدتن روبه رو شده امری مهم تر از تقریب و تلاش برای ایجاد وحدت اسلامی در مواضع و درك مسلمانان وجود دارد ؟ با صراحت تمام بایدگفت كه ملت های اسلامی در این روزهای بحرانی واقعا به تنها امری كه نیاز دارد ، همان وحدت اسلامی است .
اما فلسطین یكی دیگر از مسائل – بسیار مهم نزد [امام] خمینی [ره] بود . او مسلمانان را به توجه به مسأله محوری فرا خواند . [امام] خمینی [ره] علاوه بر پیام های متوالی خود طی مدت سی سال ، ایجاد رابطه با موجودیت صهیونیستی را به عنوان خط قرمزی تلقی كرد كه هرگز نباید آن را نادیده گرفت . دولت ایران هم چنان به این سیاست وفادار مانده است و نه فقط موجودیت این رژیم را به رسمیت نمی شناسد و با او به گفت گو نمی نشیند ، بلكه به طور آشكار ، نیروهای مخالف اشغالگری در لبنان و فلسطین را مورد حمایت قرار می دهد .
قضیه فلسطین در میراث [امام] خمینی [ره] ، یكی از مسائل ثابت جوهری است و همین امر در ادامه درگیری با موجودیت اشغالگران كه بی وفقه ادامه دارد كمك زیادی كرده است و موجب به شكست كشاندن همه طرح های به رسمیت شناختن و یا عادی سازی روابط و سازش با موجودیت صهیونیستی شده است . برخی از رژیم های عربی كه روابط خود را با اسرائیل عادی كرده اند هم چنان با مخالفت امت های خود روبه رو هستند .
با صراحت می توان گفت كه مقاومت و به رسمیت نشناختن و عدم سازش با موجودیت صهیونیستی موجب گردید كه حماس در فلسطین به قدرت برسد و افزون بر آن از طرح های حل و فصل قضیه با رژیم صهیونیستی پرده بردارد .
فلسطین در میراث [امام] خمینی [ره] نمایانگر عمق وجدان مردمی – اسلامی است . او روز جمعه آخر ماه مبارك رمضان را به عنوان روز قدس نام گذاری كرد كه در آن روز مردم برای رویارویی با نیروهای اشغالگر به پاخیزند و حركت به سوی عادی شدن روابط با اسرائیل را متوقف سازند .
ایران هم چنان بهای مواضع خود را می پردازد زیرا ایالات متحده امریكا ، تهران را عامل اصلی واژگون ساختن طرح های صلحی كه هدف آن ایجاد امنیت برای اسرائیل وشهرك نشینان یهودی است ، جنگی كه سال گذشته میان حزب ا... لبنان و ارتش اسرائیل روی داد و به پیامدهای منفی به دلیل شكست در آن جنگ در درون موجودیت صهیونیستی منجر شد ، نزد مسلمانان كه دریافتند می توان رژیم صهیونیستی را به شكست كشاند ، اثر روانی مثبتی بر جای گذاشت .
تنش امنیتی و سیاسی فعلی در اردوگاه های نهرالبارد و عین الحلوه را می توان بخشی از درگیری پیدا و ناپیدا برای خلع سلاح مقاومت به ویژه سلاح حزب ا... تحت فشارهای پی در پی امریكا ، دانست . ولی این كه این امر محقق شود ، امری دور از انتظار است ، به ویژه این كه رهبران حزب ا... همیشه بعد مشروع مقاومت را كه بعد بسیار مهم و مقدسی است و نمی توان از آن دست برداشت مدنظر دارند .
در تلاش های پایان دادن به میراث [امامپ] خمینی [ره] ، جنگ سرد مربوط به برنامه هسته ای ایران ، بعدی خطرناك محسوب می شود زیرا هدف واقعی آن تضعیف ایده و فلسفه و ابعاد سیاسی و نظامی آن است . ایالات متحده امریكا برای رویارویی با این برنامه ، انگیزه بسیار قدرتمندانه دارد ، زیرا احساس غرب این است كه ایران اسلامی كه سرچشمه اصلی حمایت روانی از نیروهای مخالف امریكا و غرب است نباید به قدرت هسته ای تبدیل شود . با این كه تهران به طور مكرر بر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای اش تأكید می كند ، فشارهای غرب برای پایان دادن به این طرح و یا دست كم قرار دادن آن در چنگال قدرت های بزرگ هم چنان ادامه دارد . تهران با توجه به بندهای معاهده و منع گسترش سلاح های هسته ای كه به كشورهای امضا كننده حق دستیابی به فن آوری هسته ای صلح آمیز را می دهد ، بارها و بارها با متوقف كردن غنی سازی اورانیوم مخالفت كرده است .
غرب نیز عقیده دارد دستیابی ایران به فن آوری غنی سازی اورانیوم موجب می شو كه تهران ظرف مدت ۶ تا ۸ سال می تواند سلاح هسته ای تولید كند . ایران بر اساس بندهای معاهده و منع گسترش سلاح های حركت می كند ، در حالی كه واشنگنتن و لندن بر اساس اهداف دور ، قصد محاكمه تهران و مقاصد آن دارند و به نظر می رسد كه آژانس جهانی انرژی هسته ای به دلیل فشارهای روزافزون غربی ها برای متوقف ساختن غنی سازی اورانیوم نمی تواند مواضع خود را آشكارا بیان كند و طی هفته های اخیر فشار بر دكتر محمد البرادعی ، رئیس سازمان جهان انرژی هسته ای بیشتر و بیشتر شده است ، زیرا از او می خواهند كه فقط نقطه نظرات واشنگتن و لندن را ابراز كند و از بیان نقطه نظراتی كه خود به آن ها ایمان دارد ، خودداری ورزد.غربی ها موضع خود را علیه برنامه هسته ای ایران بر اساس بندهای معاهده های بین المللی تنظیم نمی كنند ، بلكه آن ها حركت خود را بر این اساس شكل داده اند كه در میراث [امام] خمینی [ره] طرحی نهضت طلبانه كه توانایی رقابت سیاسی و فرهنگی با طرف های آنان را دارد لمس كرده اند . آن ها بر این باور هستند كه میراث یاد شده می تواند جایگزین های عملی ارائه دهد كه ملت های عربی و اسلامی را هر چه بیشتر به سوی خود جذب كند .با این كه تاكنون جنگی خونین علیه تهران به راه نیفتاده ولی هم اكنون در ژنو و تهران و واشنگتن و لندن جنگ مردمی توقف ناپذیر به شدت در جریان است كه گاهی اوقات به صورت اظهاراتی آتشین و هرازگاهی به صورت مذاكرات و در نهایت از طریق ربودن های متقابل در خیابان های بغداد ، نمایان می شود .
همه این اقدامات با هدف دستیابی به امتیازات است و این امر از زمان پیروزی انقلاب امام خمینی [ره] در سال ۱۹۷۹ میلادی علیه مستحكم ترین قلعه ایالات متحده امریكا در خاورمیانه هم چنان ادامه داشته است .
پژوهشگر: سعید شهابی
منبع : مرکز اسناد انقلاب اسلامی


همچنین مشاهده کنید