یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

ریاست جمهوری آمریکا


ریاست جمهوری آمریکا
وضعیت بوش در داخل آمریکا نیز موفقیت‌آمیز نبوده و جز سه اقدام اقتصادی وی در دوران ریاست جمهوری که سبب کاهش مالیات بر قشر مرفه این کشور شد، اقدام شاخص دیگری نداشته است. این اقدامات بوش سبب شده تا شکاف بین فقیر و غنی در این کشور افزایش یابد. در حالی که بوش بیشترین محبوبیت سیاسی را بعد از سقوط برج‌های دوقلو داشت، مانند نیکسون، با تمسخر، کاخ سفید را ترک خواهد کرد.
بوش به طور کنجکاوانه‌ای تصمیم گرفته است تا آخرین سال دوران ریاست جمهوری خود را با سفر به پایان رساند، اقدامی که تاکنون کم به آن پرداخته است. در تقویم کاری سال ۲۰۰۸میلادی بوش، شش سفر پیش‌بینی شده است.
اردک لنگ کنونی آمریکا با توجه به فهرستی از سفرهای پیش روی بوش که کاخ سفید منتشر کرده، به‌نظر می‌رسد ترجیح داده که ماههای پایانی ریاست خود را با سفرهای خارجی و ایجاد تفرقه میان کشورها پر کند. بوش ظاهرا اکنون مطمئن شده که حزب جمهوریخواه با توجه به اشتباهات او، تقریبا شانسی برای پیروزی در انتخابات آتی ریاست جمهوری ندارد. همین مسئله، رقابت در میان اردوگاه دموکراتها را سخت تر کرده است.بر این اساس پیروزی اوباما در مرحله نخست انتخابات آمریکا گام مهمی برای وی محسوب می شود.اوباما هم‌اکنون به پیروزی در نیوهمپشایر و دیگر ایالات آمریکا می اندیشد.
بزرگترین اشتباه هیلاری کلینتون عدم سرمایه‌گذاری جدی وی در ایالت آیووآ بود.مسلما نتایج انتخابات آیووآ تاثیر مستقیمی بر دیگر ایالات آمریکا خواهد داشت.البته در این میان پیروزی اوباما در ایالت نیوهمپشایر نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است.جان کری ،نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۰۴ با استناد به دو پیروزی خود در اوهایو و نیوهمپشایر توانست در انتخابات درون حزبی دموکراتها پیروز شود.اما رویکرد نامشخص وی نسبت به مسائل سیاست خارجی آمریکا و مبارزات ضعیف انتخاباتی وی و جان ادواردز با جرج بوش سبب شکست وی در این انتخابات شد.اما این بار به علت رویگردانی مردم آمریکا از حزب جمهوریخواه،نامزد برتر حزب دموکرات اقبال زیادی جهت ورود به کاخ سفید خواهد داشت.خصوصا اینکه باراک اوباما همواره سعی کرده است در سیاست خارجی خود فرمولی شفاف را ترسیم نماید. به عنوان مثال باراک اوباما معتقد است جورج بوش رئیس جمهوری آمریکا باید تا وقتی که پرویز مشرف دموکراسی را در پاکستان اعاده نکرده، کمک نظامی به این کشور را قطع کند.
وی حمله به عراق توسط نومحافظه کاران آمریکا را انحراف از جنگ با ترور می داند.اوباما معتقد است که ایالات متحده آمریکا باید سیاست‌های خود را تغییر دهد.
این در حالی‌است که بیل کلینتون اوباما را نسبت به بی تجربگی متهم نموده است. اما نامزد ارشد حزب دموکرات آمریکا در انتخابات آتی ریاست جمهوری این کشور اعلام کرده است از تجربه کافی برای در دست گرفتن ریاست جمهوری آمریکا برخوردار است. اوباما وعده داد برای شفافیت و حسابرسی در دولت تلاش خواهد کرد و سعی خواهد کرد از میزان نفوذ لابی‌هایی که به دنبال منافع خاص هستند، جلوگیری کند.
از سوی دیگر،کلان بودن هزینه های انتخاباتی اوباما و هیلاری کلینتون رقابت این دو جهت ورود به کاخ سفید را شدید‌تر نموده است.”هیلاری کلینتون” و “باراک اوباما” هر کدام بیش از یکصد میلیون دلار را در سال ۲۰۰۷ از سوی اهداکنندگان برای تبلیغات انتخاباتی خود دریافت کرده اند.
این اولین باری است که دو نامزد انتخاباتی پیش از انتخابات اولیه، چنین هزینه کلانی را برای تبلیغات خود دریافت کرده اند.
ابن دو نامزد دموکرات از آغاز سال ۲۰۰۷‌، تلاش خود را برای جمع آوری کمک در جهت تبلیغات انتخاباتی خود آغاز کردند.
“مایکل برمن” که در تبلیغات انتخاباتی سال ۱۹۸۴،جمع آوری کمک برای “والتر موندل”معاون اسبق رئیس جمهوری آمریکا را سازماندهی کرد؛ در این باره می گوید:
“این یک رقم بی سابقه است؛ آنچه که ما انجام دادیم با این رقمها قابل مقایسه نیست. این رقمها همچنان در حال افزایش است؛ نمی دانم که آیا سقفی برای آن وجود دارد. مشاوران اوباما و کلینتون به این مسئله اشاره ای نکردند که چه مقدار پول دیگر صرف خواهند کرد ، چرا که هنوز روی اهدا کنندگان دیگری در لحظات آخر حساب می شود.”
هیلاری کلینتون سعی دارد شکست خود در ایالت آیووآ را شکستی کاملا ساده و معمولی جلوه دهد.البته این شکست در رسانه های آمریکا بازتاب گسترده ای داشته است.همسر رئیس جمهور سابق ایالات متحده آمریکا که تا حدود یک ماه قبل در نظرسنجی ها پیشتاز بود،هم اکنون نخستین گام خود را با شکست در برابر اوباما و ادواردز پشت سر گذاشته است.هیلاری کلینتون نامزد دموکرات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پس از شکست از “باراک اوباما” در دور نخست انتخابات ایالت “آیووا” تاکید کرده است که به مبارزات خود در سراسر آمریکا ادامه دهد.
کلینتون در سخنان کوتاهی در مقر انتخاباتی خود در ایووا اظهار نموده است:”من کاملا آماده هستم تا به مبارزات انتخاباتی خود در دیگر ایالات کشورم ادامه دهم و در این مسابقه پیروز شوم. “
در این سخنرانی، “بیل کلینتون” همسر وی، “مادلین آلبرایت” وزیر خارجه پیشین آمریکا و دیگر اعضای خانواده‌اش حضور داشتند. حمایت مادلین آلبرایت از هیلاری کلینتون در مبارزات انتخاباتی وی نتوانسته است سودی برای وی داشته باشد.این در حالی‌است که برخی از جمهوریخواهان سنتی مانند کالین پاول و برخی از تئوریسینهای مطرح حزب دموکرات مانند زبگنیو برژینسکی از اوباما حمایت نموده اند.مسلما این حمایتها می تواند در جلب آرای بیشتر به سود اوباما موثر باشد.
از سوی دیگر،شکست سنگین رودی جولیانی در انتخابات آیووا تبعات سختی برای وی به همراه خواهد داشت.شهردار سابق نیویورک که خود را بخت اول پیروزی در حزب جمهوریخواه می دانست تنها ۴ در صد از آرای مردم در آیووا را کسب نموده است.جولیانی که شکست احتمالی خود در ایالت نیوهمپشایر را نیز نزدیک می‌بیند،حساب ویژه ای بر روی ایالت کالیفرنیا باز کرده است.
اخیرا شاهد بودیم که “مایک هاکبی» نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از حزب جمهوریخواه در نظر سنجیهای ایالت کالیفرنیا با کاهش ناگهانی آراء روبرو شد و در مقابل «رودی جولیانی» شهردار سابق نیویورک در صدر جدول قرار گرفت.
در نظر سنجیهای برگزار شده در تاریخ ۱۰ تا ۱۷ دسامبر ۲۵ درصد از جمهوریخواهان ایالت کالیفرنیا به نفع «رودی جولیانی» رای دادند. در حالی که «مایک هاکبی» فرماندار سابق ایالت آرکانزاس با ۱۷ درصد آراء در رده دوم قرار گرفت. «میت رامنی» فرماندار سابق ماساچوست با ۱۵ در صد و سناتور «جان ‌مک‌کین» با ۱۲ درصد در رده‌های بعدی قرار گرفتند. در عین حال «فرد تامپسون»، سناتور و هنرپیشه سابق هالیوود با سقوطی ناگهانی به پایین جدول نزول کرد.
در نظر سنجیهای ایالت کارولینای جنوبی «مایک هاکابی» و «فرد تامپسون» در صدر جدول قرار داشتند.گفتنی است «رودی جولیانی» نسبت به دیگر رقبای جمهوریخواه خود فرد لیبرال‌تری است .در عین حال در نظر سنجی صورت گرفته از سوی دموکراتها در این ایالت ۳۶ در صد از رای ‌دهندگان از سناتور «هیلاری کلینتون» و ۲۲ درصد از «باراک اوباما» و ۱۳ در صد از سناتور «جان ادواردز» حمایت کردند.این در حالی‌است که پیروزی اخیر هاکبی و اوباما در انتخابات ایالت آیووآ همه معادلات فوق را بر هم ریخته است.لازم به ذکر است که این نظرسنجی ها قبل از برگزاری انتخابات ایالت آیووآ صورت گرفته است.
در نهایت اینکه انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا به مراحل حساس خود نزدیک شده است.نتایج انتخابات آیووآ پازلهای سیاسی هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات را بر هم ریخته است.روندی که تا زمان مشخص شدن نامزدهای نهایی هر دو حزب ادامه خواهد یافت.
سعید سبحانی
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید