شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

آینده روابط واشنگتن و مسکو


آینده روابط واشنگتن و مسکو
در حالی که مقامات کاخ کرملین نگاه خوشبینانه ای نسبت به آینده تحولات سیاسی در آمریکا دارند،بسیاری از کارشناسان مسائل بین الملل معتقدند که جابه جایی قدرت در کاخ سفید تاثیری در نگاه تهدید محور واشنگتن نسبت به مسکو نخواهد داشت.طی سالهای اخیر مقامات روسی سعی داشته اند به عناوین مختلف در مقابل خواسته‌های واشنگتن کوتاه آمده و در این خصوص مصالحه نمایند.همین مسئله باعث تضعیف جایگاه روسها در نظام بین الملل شده است.هم اکنون روسیه به یکی از مجریان خواسته های آمریکا و تروئیکای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل متحد تبدیل شده است.این مسئله در خصوص چین نیز صدق می کند.در هر صورت کاخ کرملین تحولات مربوط به انتخابات آمریکا را با وسواس خاصی پیگیری می کند.
نامزدهای دموکرات پست ریاست جمهوری آمریکا با انتقاد از سیاستهای دولت بوش در قبال روسیه، تاکید کردند که روابط واشنگتن با مسکو باید تغییر پیدا کند.
در جریان مناظره تلویزیونی بین هیلاری کلینتون و باراک اوباما، دو نامزد حزب دموکرات برای پست ریاست جمهوری آمریکا در آستانه انتخابات مهم مقدماتی در ایالات اوهایو، تکزاس، رود آیلند و ورمونت، صحبت به روسیه و انتخابات ریاست جمهوری آن کشیده شد.
در ابتدا لازم به ذکر است که این مناظره اهمیت زیادی برای کلینتون دارد، چرا که رقیب وی اوباما در انتخابات مقدماتی در ۱۱ ایالت از وی پیشی گرفته است. برای از بین نرفتن مجدد آرای در سایر ایالات، همسر رئیس جمهوری سابق آمریکا نیاز به آرای ایالتهای بزرگی همچون اوهایو و تکزاس دارد. این آخرین شانس هیلاری برای پیشی گرفتن از اوباما بود. بحث دو نامزد دموکرات پست ریاست جمهوری آمریکا، زمانی که به سیاست خارجی رسید، در وهله نخست موضوع انتخابات ریاست جمهوری در روسیه و روابط آتی با مسکو به میان آمد که طی آن به‌شدت از سیاستهای جورج بوش در قبال روسیه انتقاد شد. هیلاری کلینتون سیاست دولت کنونی آمریکا در قبال روسیه را غیر منطقی نامید. وی ضروری دانست که با توجه به واقعیات و بر مبنای یک استراتژی کارآمد باید در این سیاستها تجدید نظر شود. سناتور ایالت نیویورک از آنچه در روسیه در حال روی دادن است نیز ابراز شگفتی کرد و در حالی که نام دیمیتری میدویدیف را به‌خاطر نداشت، گفت، برای مثال از هم اکنون نام رئیس جمهوری آینده روسیه مشخص است. با توجه به این مسئله کلینتون اطمینان داد که ولادیمیر پوتین بعد از انتخابات ریاست جمهوری نیز نفوذ خود را روی جانشین خود و در تصمیم گیریها در روسیه حفظ خواهد کرد.
باراک اوباما نیز در خصوص جانشین پوتین ( باز هم بدون نام بردن از میدویدیف) با رقیب خود موافقت کرد. اوباما افزود که از نظر وی، دولت جورج بوش توجه کافی در رابطه با روسیه، بویژه در زمینه حقوق بشر نداشته است و این مسئله باید تغییر پیدا کند. این سناتور از ایالت ایلینویز خاطر نشان ساخت که قصد دارد در حل و فصل مسائلی که برای ایالات متحده آمریکا داری اهمیت است، به‌طور جدی با روسیه به همکاری بپردازد. به عقیده ناظرین، باراک اوباما در اظهار نظراتش از مهارت و تیزهوشی بیشتری بهره برده بود. آنچه مسلم است اینکه اظهارات اوباما و کلینتون در خصوص ایجاد مناسبات گسترده تر با روسیه به هیچ عنوان نشان‌دهنده چرخش سیاستهای کاخ سفید در قبال کاخ کرملین نخواهد بود.هرچند که باید اذعان نمود که تئوریسین‌های کاخ کرملین با عینک خوشبینانه و غیر واقعی مسائل جاری در نظام بین الملل را رصد می کنند و از این رو ممکن است با مشکلات عدیده ای در آینده رو به رو شوند.مشکلاتی که اکنون نیز موجب تحدید قدرت مانور کرملین در حیاط خلوت خود شده است.
وحید کوچه مشکی
منبع : روزنامه رسالت


همچنین مشاهده کنید