یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


خواب و بیدار اثری متفاوت در جعبه جادویی


خواب و بیدار اثری متفاوت در جعبه جادویی
خواب و بیدار را شاید بتوان موفق ترین سریال پلیسی سال های اخیر دانست و بدیهی است که این ادعا با در نظر گرفتن مقیاس های ژانر پلیسی در ایران قابل گفتن است نه استانداردهای جهانی.
در این سریال داستان پر از کشمکش و تعلیق از یک تیم پلیسی کار کشته و ویژه در مقابل یک زن خلافکار حرفه ای روایت می شود.
این سریال بیشتر در بین مردم به نام ناتاشا مشهور و معروف بوده و هست.
این اثر به علت کشمکش های واقعی و قابل لمس بین ناتاشا و نیروهای زبده پلیس مورد استقبال اکثر مردم و مخاطبان قرار گرفت.
در خواب و بیدار اگر کارهای پلیسی و این چنینی شخصیت های منفی، پررنگ و مشخص تر از شخصیت های مثبت به چشم می آیند، تا جایی که شخصیت محوری و اصلی داستان ناتاشا می باشد به بیان دیگر فخیم زاده از زاویه ای دیگر به فعالیت های نیروی انتظامی پرداخته است.این طور که مشخص است این سریال از معدود کارهای تصویری و تولید شده در عرصه سیما می باشد که به طور کامل، گسترده و واقعی به فعالیت های نیروی انتظامی پرداخته است و چهره ای قابل قبول و قابل اعتماد از مامورین امنیتی را به تصویر کشیده است.
فخیم زاده با زیرکی خاص خودش ناتاشا را در محور داستان قرار داده و با خلق شخصیتی مرموز، قوی، خبیث، متکی به نفس، غیر قابل پیش بینی، مصمم، کینه جو، باهوش، جدی و خشن، سرد، تند و تیز، شرور و حرفه ای، حریف قدری را برای نشان دادن قدرت نیروهای انتظامی به تصویر کشید.
برگشتن به گذشته و کودکی ناتاشا و بررسی چرایی و چگونگی شکل گرفتن این شخصیت از نکات حاشیه ای اما برجسته و جذاب سریال بود که موجب شد ناتاشا یک شخصیت چند وجهی و جذاب و منفی بسازد که همدلی و دل سوزی بیننده را برانگیزد و او را باورپذیرتر جلوه دهد.
کشمکش های داستان و کنش ها و واکنش های ناتاشا که غیر قابل انتظار و متهورانه صورت می گرفت نوع تضاد جذاب بین کارها وزن بودنش ایجاد می کرد که بیننده را تا پایان متعجب می ساخت.
مثلا سرقت های بزرگ، مجروح کردن پلیس با چاقوی زهرآلود، پنهان شدن درلانه سگ، پنهان شدن در ماشین پلیس و...
پلیس در خواب و بیدار قدرت مطلق نیست و قرار نیست خلافکاران، همه کودن و بی خاصیت باشند تا پلیس بتواند به طور مداوم غافلگیرشان کند و به سادگی تلفن شان را ردیابی کند و یا اثر انگشتشان را بیابد و یا یک تنه و با یک گلوله، جمعی از آن ها را بکشد، بر عکس پلیس برای دستگیری ناتاشا و گروهش از ترفندها و حربه های اساسی و حساب شده استفاده می کند زیرا با حریف قدری سر و کار دارد، او از بهترین افرادش در این امر استفاده می کند در این سریال پلیس توانسته توانایی و قدرت خود را به مردم نشان دهد.
با این که خواب و بیدار به سفارش نیروی انتظامی ساخته شده، ولی فخیم زاده کمتر به صحنه های اغراق آمیز، قهرمان سازی های کاذب و تبلیغ مستقیم و مشخص این ارگان پرداخته است.او افراد پلیس را موجوداتی بی نقص و خ ارق العاده تصور نکرده و با خلق موقعیت هایی چون: شوخی ها و رقابت ها، حسادت ها، حتی کارشکنی ها و مشکلات شخصی آن ها، مامورین نیروی انتظامی را افراد معمولی و بدون ویژگی های مافوق انسانی به تصویر کشیده است که این قضیه باعث اعتماد و اطمینان بیننده شده است.گفت و گوها و روند داستان در عین سادگی ماجرایی پیچیده را در دل خود دارد.یکی دیگر از شخصیت های منفی اصغر کپک بود که یکی از کاراکترهای جذاب و تاثیرگذار مجموعه خواب و بیدار بود، نمونه کاملی از یک خلافکار خرده پا که جاهل بازی و بزن بهادری از مشخصه های بارز اوست.
کاراکتری که شخصیت ناتاشا را به طوری کامل می کند و در عین حال از او به شدت وحشت دارد و نقطه ضعفش همسر پیرو لالش می باشد که بسیار به او علاقه دارد.
شخصیت بی رحم و منفور گذشته و ناتوان و از کار افتاده امروز.دیگر شخصیت های حاشیه ای و فرعی سریال نیز هر کدام به اندازه خود نقش اساسی و مهمی در پیشبرد داستان داشتند به طوری که حذف هر کدام لطمه ای جبران ناپذیر بر شکل قصه و فیلم نامه می زدند.
کاراکترهایی چون کبری (دخترک عقب مانده که بازی این نقش توسط بازیگری توانمند موجب شگفتی و تعجب بینندگان شد) زیرا که همه تصور می کردند نقش کبری را یک دختر عقب مانده واقعی بازی می کند.
فاش شدن تدریجی اطلاعات، یکی از ویژگی های بارز فیلم نامه خواب و بیدار بود که باعث شد بیننده تا پایان احساس تعلیق را همراه داشته باشد و خسته نشود.
فخیم زاده با ساخت خواب و بیدار خود را به گونه ای در این ژانر تثبیت کرد و با موفقیت متحیرکننده ای توانست داستان جذابی را به تصویر بکشد که به مدت طولانی و در ۲۰ قسمت بینندگان زیادی را پای جعبه جادویی بنشاند.
هیجان و کشمکش های داستان در این مدت رو به افول نگذاشت و همچنان بیننده را دچار چالش کرد.ریتم سریال به آرامی و به طور جدی ذهن بیننده را درگیر می کرد و هیچ فراز و نشیب ناگهانی نداشت.
همه چیز حساب شده و با فیلم نامه ای منسجم پیش می رفت و خبری از حوادث غیر واقعی و اغراق آمیز که موجب خنده می شود در آن نبود.خواب و بیدار مجموعه ای جذاب از لحاظ داستان و آبرومند از لحاظ پرداختن به نیروی انتظامی بود که امیدواریم مجددا تکرار شود هم تولید این چنینی اش و هم خود مجموعه.فکر می کنیم افراد زیادی خواستار پخش مجدد این سریال باشند.
منبع : روزنامه خراسان


همچنین مشاهده کنید