چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

ماجرای زندان قندهار و اهداف آمریکا


ماجرای زندان قندهار و اهداف آمریکا
عملیات تروریستی گروهک طالبان در حمله به زندان قندهار معادلات سیاسی افغانستان را تحت الشعاع خود قرار داده است . به گزارش شبکه تلویزیونی « سی ان ان » حدود ۴۰ عضو مسلح طالبان جمعه شب دروازه ورودی زندان قندهار را منفجر کردند و پس از قتل نگهبانان ۴۰۰ عضو طالبان را از این زندان فراری دادند . گفته می شود که تروریستهای طالبان برای این عملیات از یک خودروی پر از مواد منفجره و راکت استفاده کرده اند و تمامی ۴۰۰ زندانی عضو طالبان را با خود برده اند .
اگر چه حکومت حامد کرزای در قندهار حالت فوق العاده اعلام کرده و نیروهای پلیس و ارتش به حال آماده باش درآمده اند و هیچکس حق خروج از خانه ها را ندارد اما علیرغم جستجوی خانه به خانه هنوز حتی یک نفر از زندانیان دستگیر نشده است .
دولت و ارتش افغانستان سرگرم تقویت سامانه های امنیتی ـ انتظامی هستند. نگرانی عمده اینست که طالبان به همین شیوه سعی کند به سایر زندانهای افغانستان حمله کرده و زندانیان خود را آزاد کند. نگرانی بعدی اینست که طالبان از این فرصت برای قدرت نمائی حمله و حتی تصرف نقاط استراتژیک استفاده کرده و ابتکار عمل را در مقیاس وسیعی در دست بگیرد .بدین ترتیب یکبار دیگر و دقیقا در شرایطی که امریکا به یک ترقه بازی در افغانستان احتیاج دارد گروهک طالبان به همان کار مشغول می شود و شیرین کاری می کند!
قندهار عموما یکی از مهمترین مراکز نفوذ طالبان به حساب آمده و از مهمترین محورهای حضور نظامی و عملیات « ناتو » موسوم به « نیروهای ائتلاف » محسوب می گردد. باوجود این نیروهای ائتلاف صرفا در حد حفظ موقعیت پایگاههای خود عمل می کنند و حتی عملیات نظامی و تهاجمی آنها عموما علیه روستائیان و مناطق مسکونی منطقه متمرکز شده و کمتر آسیب جدی و قابل ذکری به عناصر طالبان وارد کرده اند .یکی از علل عدم کارآئی نیروهای ائتلاف در برخورد با طالبان فقدان اطلاعات قابل اعتماد نسبت به تحرکات و حضور عناصر طالبان ذکر شده است ولی ناظران معتقدند که اصل مسئله چیز دیگری است و نیروهای ائتلاف بطور کلی از درگیری جدی و موثر با عناصر طالبان منع شده اند و حتی در مقیاس بزرگتری امریکا در تلاش تدریجی برای بازگرداندن طالبان به صحنه سیاسی در افغانستان به اقدامات عملی و علنی دست می زند. و آنچه در هفته ها و روزهای اخیر شاهد آن هستیم بخش های مقدماتی از « طرح احیای طالبان » تلقی می شود. سئوال جدی اینست که آیا مولفه های موثر در تجدید قدرت طالبان صرفا متاثر از تجدید سازماندهی این گروهک تروریستی است یا آنکه آمریکا سایر نیروهای ائتلاف و حتی طیفی از قدرت مرکزی در دولت حامد کرزای هم در این ماجراها بطور مستقیم و غیرمستقیم دست دارند
برای درک مسائل جاری افغانستان و یافتن پاسخ روشن برای این سئوالات لازم است این نکته را بطور بنیادی بپذیریم که آمریکا نه در طرح اولیه برای ایجاد گروهک طالبان و نه در مقطع زمانی برای به قدرت رساندن طالبان و نه در طول دوران سرنگونی و سرکوب طالبان و نه در طی دوره ۷ سال گذشته پس از سقوط ظاهری طالبان از قدرت هرگز « صداقت » نداشته و « طرف مورد اعتماد » محسوب نشده و نخواهد شد.
در اینکه طالبان بر اساس یک طرح آمریکائی و با بودجه عربستان توسط رکن دوم ارتش پاکستان به وجود آمد و به قدرت رسید کمترین تردیدی وجود ندارد. این نکته حتی مورد اعتراف مقامات ارشد « سیا » خانم بی نظیر بوتو نخست وزیر وقت پاکستان و « نصرالله بابر » از مقامات اطلاعاتی پاکستان نیز قرار گرفته بود. اینکه یکباره آمریکا به بهانه تلافی انفجارات مشکوک برجهای دوقلوی نیویورک علیه طالبان واردعمل شود و آن ها را از قدرت برکنار نماید و برای دستگیری و سرکوب و قتل عناصر طالبان به خون آنها تشنه نشود امری پرابهام و تعجب آور بنظر می رسد که هنوز هم سئوالات فراوانی را به دنبال دارد.
این نکته از آن جهت اهمیت دارد که میان اظهارات موضع گیریها عملکردها و نتایج حاصله از مجموعه دیپلماسی آمریکا در این مقوله بسیار تناقض است و بعضا به مراحلی می انجامد که مطلقا قابل درک و توجیه نیست و تمامی اجزا اصلی سیاستهای مستمر واشنگتن را زیر سئوال می برد.
گروهک طالبان چه در سالهای پس از شکل گیری و اعلام موجودیتش و چه در سالهای حاکمیتش بر افغانستان و چه در سالهای اخیر در قلمرو کشت تجارت و توزیع خشخاش و مواد مخدر افغانستان « فعال مایشا » بوده و هست . مطابق گزارشات رسمی سازمان ملل سطح زیر کشت خشخاش در طول ۷ سال اخیر و تحت حاکمیت نیروهای ائتلاف دستکم ۴۰ برابر شده است .
حتی گزارشات رسمی امریکا و ناتو و اتحادیه اروپا اعتراف دارند که ابتکار عمل در قلمرو تجارت مواد مخدر در افغانستان در انحصار طالبان است و گروهک طالبان از این منبع مالی دهها میلیارد دلاری در کشت تولید و توزیع دستکم ۶۰ هزار تن مواد مخدر در طرحهای خود و از جمله تبانی تطمیع تهدید و جلب همکاری افراد حکومت حامد کرزای و فرماندهان نیروهای ائتلاف و عناصر محلی بهره های فراوان برده و می برد.
طبعا سئوال بعدی اینست که اگر در حکومت کرزای و نیروهای ائتلاف کسانی با طالبان در ارتباط هستند پس عملیات ضد طالبان چه توجیهی دارد پاسخ این سئوال روشن است . در واقع حملات تشریفاتی ضد طالبان صرفا اقدامی تبلیغاتی برای اثبات اراده نیروهای ائتلاف برای سرکوب طالبان و سرپوش گذاشتن بر روی اقداماتی است که امریکا در مرحله اجرای طرح احیای طالبان سرگرم انجام آن است .
هم اینک قریب دو سوم خاک افغانستان و تمامی مزارع کشت خشخاش در کنترل طالبان است و اگر چه طالبان بر تمامی این مناطق حاکمیت رسمی ندارد اما با توسل به اقدامات تروریستی و حملاتی از نوع آن چه در زندان قندهار صورت گرفت ابتکار عمل خود را تحمیل کرده است . این پدیده در ماههای اخیر با اجرای طرح ترور حامد کرزای صورت جدی تری را به خود گرفت و عمق نفوذ طالبان در ساختار قدرت مرکزی را بنمایش گذاشت .
شواهد و قرائن موجود نشان می دهد که نه تنها آمریکا از اقدامات تروریستی طالبان نگران و برآشفته نشده است بلکه از وقوع چنین حوادثی بهره می برد و از آن استقبال می کند و حتی در « گرا » دادن برای تضمین موفقیت اقدامات تروریستی دقیق و موثر نقش اصلی و تعیین کننده ای را ایفا می کند.
۱) آمریکا بدین ترتیب توانائی های حامد کرزای و دولت مرکزی کابل را زیر سئوال می برد و با اثبات ناتوانی آنها در واقع ضرورت استمرار حضور نظامی نیروهای ائتلاف در افغانستان را بهتر از گذشته می تواند به دیگران ثابت کند.
۲) با مروری به حوادث یک هفته اخیر که باحمله هوائی و توپخانه ای آمریکا علیه پاسگاه مرزی پاکستان تشدید شد و بطور همزمان اجلاس جهانی کمک به افغانستان در پاریس که به کمک ۲۱ میلیارد دلاری جامعه جهانی به این کشور منجر گردید . حملات غافلگیرانه طالبان به زندان قندهار و فرار ۴۰۰ عضو طالبان از این زندان یکبار دیگر آژیر خطر در افغانستان را به صدا در می آورد و نشان می دهد که هنوز هم « ایجاد و حفظ امنیت » اولویت نخست افغانستان محسوب می شود. آمریکا برای تامین و توجیه اهدافش به این جمع بندی به شدت نیازمند است . چون ثابت می کند که حتی علیرغم ۲۱ میلیارد دلار کمک جهانی برای عملی شدن و جذب این کمک ها ابتدا بایستی امنیت در افغانستان برقرار شود و این از هنرهای آمریکاست !
۳) موضوع مهم دیگر به چالش کشورهای اروپائی عضو ناتو با آمریکا در مقولات مربوط به ضرورت ابقای ارتشهای ناتو در افغانستان باز می گردد. آمریکا از این فرصت برای اثبات پیش بینی ها و غیب گوئی های خود بیشترین سواستفاده های ممکن را خواهد برد و به « اروپای مردد » می قبولاند که تردیدها در مورد ادامه حضور نظامی ارتشهای ناتو در افغانستان را کنار بگذارند و در غیراینصورت دستاوردهای باصطلاح جنگ ۷ ساله علیه تروریسم در افغانستان را یکجا از دست می دهند!
۴) البته آمریکا به اهداف دیگری می اندیشد و در صدد مخفی شدن در پشت بام ارتشهای ناتو در افغانستان است . امریکا درصدد ایجاد پایگاههای دائمی در افغانستان برای جاسوسی و استراق سمع و ردیابی در پشت مرزهای روسیه هند چین و ایران است . در اینصورت برای دستیابی به چنان هدفی چه بهتر که از گروهک دست پرورده اش و از ترقه بازی های طالبان در حمله به زندان قندهار هم بیشترین استفاده های ممکن را ببرد
یکی از علل عدم کارآئی نیروهای ائتلاف در برخورد با طالبان فقدان اطلاعات قابل اعتماد نسبت به تحرکات و حضور عناصر طالبان ذکر شده است ولی ناظران معتقدند که اصل مسئله چیز دیگری است و نیروهای ائتلاف بطور کلی از درگیری جدی و موثر با عناصر طالبان منع شده اند
آمریکا در تلاش تدریجی برای بازگرداندن طالبان به صحنه سیاسی در افغانستان به اقدامات عملی و علنی دست می زند. و آنچه در هفته ها و روزهای اخیر شاهد آن هستیم بخش های مقدماتی از « طرح احیای طالبان » تلقی می شود
گروهک طالبان چه در سالهای پس از شکل گیری و اعلام موجودیتش و چه در سالهای حاکمیتش بر افغانستان و چه در سالهای اخیر در قلمرو کشت تجارت و توزیع خشخاش و مواد مخدر افغانستان « فعال مایشا » بوده و هست . مطابق گزارشات رسمی سازمان ملل سطح زیر کشت خشخاش در طول ۷ سال اخیر و تحت حاکمیت نیروهای ائتلاف دستکم ۴۰ برابر شده است
هم اینک قریب دو سوم خاک افغانستان و تمامی مزارع کشت خشخاش در کنترل طالبان است و اگر چه طالبان بر تمامی این مناطق حاکمیت رسمی ندارد اما با توسل به اقدامات تروریستی و حملاتی از نوع آن چه در زندان قندهار صورت گرفت ابتکار عمل خود را تحمیل کرده است
آمریکا درصدد ایجاد پایگاههای دائمی در افغانستان برای جاسوسی و استراق سمع و ردیابی در پشت مرزهای روسیه هند چین و ایران است . در اینصورت برای دستیابی به چنان هدفی چه بهتر که از گروهک دست پرورده اش و از ترقه بازی های طالبان در حمله به زندان قندهار هم بیشترین استفاده های ممکن را ببرد .
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی


همچنین مشاهده کنید