شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

عراق تا چه زمانی در اشغال خواهد بود؟


عراق تا چه زمانی در اشغال خواهد بود؟
ارتش ایالات متحده اعلام كرد كه در جریان عملیات تهاجمی گسترده چندین روزه نیروهای این كشور در غرب عراق، ده سرباز آمریكایی و ۱۳۹ شورشی كشته شده‌اند. این عملیات تهاجمی كه تحت نام «پرده آهنین» در چندین منطقه پیرامون شهر القائم انجام گرفت، مجموعا ۱۷ روز به طول انجامید. از سوی دیگر گروه تحقیقاتی آكسفورد گزارشی پژوهشی منتشر كرده كه طبق آن ممكن است، آمریكا و انگلیس چندین دهه درگیر جنگ عراق باشند.
در حالیكه در روزهای اخیر بحث و مشاجرات درباره مساله خروج نیروهای آمریكایی از عراق داغ تر شده، كاندولیزا رایس وزیر خارجه آمریكا، از احتمال كاهش شمار سربازان آمریكایی مستقر در عراق سخن گفته است. به گفته وی، احتمالا نیازی به آن نخواهد بود كه نیروهای ایالات متحده، با ظرفیت كنونی خود مدتی دراز در عراق مستقر بمانند.
وزیر خارجه آمریكا در گفتگویی با شبكه تلویزیونی خبری سی ان ان همچنین خاطرنشان ساخت كه نیروهای امنیتی و سربازان عراقی، هر روز، بیش از پیش قادرند كه وظایف و مسئولیت‌های سربازان آمریكایی را برعهده بگیرند.
جرج دبلیو بوش رییس جمهور آمریكا و دولت وی، در هفته‌های اخیر به خاطر سیاست و موضع این كشور در قبال عراق، بشدت زیر فشار قرار گرفته است. بنابر گزارشی كه روزنامه واشنگتن پست منتشر كرده، وزارت دفاع آمریكا قصد دارد در اوایل سال آینده میلادی، سه لشكر از مجموعا ۱۸ لشكر مستقر خود در عراق را بازگرداند، مشروط بر آنكه عراق درگیر حوادث و رویدادهایی غیرقابل پیش‌بینی نشود.
هر لشكر ارتش آمریكا بطور معمول از ۳ تا ۵ هزار سرباز تشكیل می‌شود. به نوشته این روزنامه ، وزارت دفاع آمریكا درصدد است كه در سال ۲۰۰۶ در چندین مرحله در مورد كاهش ظرفیت نیروهای این كشور در عراق تصمیم‌گیری كنند. طبق ارزیابی‌های خوشبینانه، این امكان وجود دارد كه شمار سربازان آمریكایی مستقر در عراق، از ۱۵۰ هزار نفر در حال حاضر به ۱۰۰ هزار نفر كاهش یابد.
درخور توجه آنكه آخرین نظرسنجی انجام شده نشان می‌دهد كه نزدیك به دو سوم مردم آمریكا خواهان خروج سربازان ارتش كشورشان از عراق در سال آینده میلادی هستند.
طبق این نظرسنجی كه روز گذشته از سوی مؤسسه تحقیقاتی «هریس» انتشار یافته، اكثر آمریكاییان بر این عقیده‌اند كه حضور نظامی ایالات متحده در عراق، به برقراری دمكراسی و ثبات در این كشور نخواهد انجامید. ۴۴ درصد از شركت كنندگان در این نظرسنجی بر این عقیده‌اند كه در درازمدت، شورشیان در عراق قدرت را در دست خواهند گرفت.
در حالیكه حدس و گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال و كم و كیف خروج نیروهایی آمریكایی از عراق همچنان ادامه دارد، مؤسسه تحقیقاتی آكسفورد گزارشی پژوهشی منتشر كرده كه در آن از جمله، از درگیر بودن احتمالی آمریكا و انگلیس در عراق در طی چند دهه آینده سخن رفته است.
به عقیده كارشناسان و محققان این موسسه، اشغال عراق، برای شبكه تروریستی القاعده به یك هدیه می‌ماند، چرا كه این گروه تروریستی همواره قادر بوده كه افرادی جدید را برای انجام سوقصدهای خود جذب كند، آنهم از این طریق كه حضور آمریكا در عراق را به عنوان اشغال تازه یك كشور مهم اسلامی توسط مسیحیان جلوه می‌دهد.
طبق این گزارش پژوهشی، انگلیس تنها زمانی می‌تواند نیروهای خود را از عراق خارج كند كه به هم پیمانی خود با آمریكا پایان دهد و چنین گامی به معنی چرخشی اساسی و اصولی در سیاست دولت تونی بلر نخست وزیر انگلیس خواهد بود. به عقیده پژوهشگران مؤسسه تحقیقاتی آكسفورد، این امر با توجه به شرایط كنونی بعید به نظر می‌رسد. از این رو انتظار می‌رود كه جنگ عراق سایه‌ای بر سیاست انگلیس بیافكند كه روز به روز بزرگتر و تیره‌تر می‌شود.
درحالیكه جان راید، وزیر دفاع انگلیس هفته گذشته اعلام كرده بود كه خروج ۸ هزار سرباز این كشور از عراق به احتمال قوی در سال آینده میلادی آغاز خواهد شد، تونی بلر نخست وزیر انگلیس مخالفت خود را با خروج شتابزده نیروهی بریتانیایی از عراق ابراز داشته است.
ناگفته نماند كه مؤسسه تحققاتی آكسفورد نیز در گزارش خود، تامین امنیت در عراق و همچنین روی كار بودن دولتی باثبات را لازمه پایان یافتن دور باطل خشنونت و درگیری دانسته است.
منبع : خبرگزاری آفتاب


همچنین مشاهده کنید