دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
خانواده ایده آل
● ارزش های حاکم در خانواده
در یک تعریف جامع و ارزشی، کارکرد خانواده مطلوب عبارت است از: رفع نیازهای مادی، مشارکت در امور خانواده و انجام وظایف و تکالیف اخلاقی و شرعی به صورت متعارف. علاوه بر آن، اعضای خانواده به تبادل نظر، احساس و عاطفه با یکدیگر می پردازند، به یکدیگر تعلق خاطر دارند، همدیگر را درک می کنند، با تمام وجود و متعهدانه در جهت رفع نیازهای یکدیگر تلاش می کنند و در حل مسائل و مشکلات، مشاور و کارگشای یکدیگر و محرم اسرار و غمخوار یکدیگر هستند. در مرحله بالاتر، خانواده در نظام ارزشی الهی است که محل تعالی و تکامل فرد و پرورش عبادالله است.
بالندگی و رشد و کمال بخشی به اعضای خانواده و ساختن بندگانی صالح که جهاد در راه اهداف متعالی نظام اسلامی را اصلاح اجتماعی و رشد فرهنگ عمومی را برترین فوز می دانند، از دیگر اهداف آن است.
مکاتب دینی و اخلاقی، سلامت جامعه را در گرو سلامت خانواده می دانند و هرگونه برنامه ریزی و سرمایه گذاری را در جهت تحکیم بنیان خانواده و حفظ حریم مقدس آن سفارش می کنند.
اسلام، خانواده را از مهمترین و اساسی ترین واحدهای اجتماعی می داند که بنای آن بر الفت و همدلی و همدمی استوار است و محبوبترین بناها در پیشگاه خداوند است. روابط آن بر مودت و رحمت پایه گذاری شده و گرمی کانون خانواده مورد توجه عمیق اسلام است. تعالیم اسلامی شخصیت واقعی انسان را مدنظر دارد و نیک بختی وسعادت زوجین را درسایه عقد و پیمان ازدواج با درنظرداشتن معیارهای انتخاب همسر تضمین می کند. در عین خواستاری لذت و خوشی برای زن ومرد، روابط آنها را برمبنای ضابطه اندیشمندی قرار می دهد. اسلام، زندگی خانوادگی را بر مبنای حقوق و مسئولیت قرار می دهد که در آن، وظیفه هریک از اعضا معلوم و مشخص است. درعین حال، گذشت و فداکاری زوجین برای گرمی کانون و استواری آن، اصل است. اسلام قائل است که اصلاحات باید از خانواده ها شروع شود و زن و شوهر مسلمان باید بنای حیات اجتماعی را در خانواده پی ریزی کنند. خانواده نظامی دارد که ازسوی خالق بشر، همان کس که به همه ریزه کاریها و ظرافتها و لطافت حیات او آگاه است و برای بشریت، سعادت و نیک بختی می خواهد و در کارش اشتباه و لغزشی نیست، تهیه و تدوین شده است. درنتیجه، برای انسان تأسف و تأثر و بدبختی نخواهدبود و موجبات سکون و آرامش واقعی زوجین از هرسو فراهم است.
● خانواده دردنیای امروز
در دنیای امروز، در بسیاری از نقاط جهان در رابطه با خانواده ها با وضعی مواجهیم که در آن حیثیت و شرافت بسیاری از انسانها نادیده گرفته می شود؛ زندگی انسانها صورت مبتذلی پیداکرده و افراد انسانی در معرض ارضای هوسهای سطحی و زودگذر به جای عشق و آرامش واقعی هستند. عده ای هوسباز درقالب روشنفکرنمایی سعی کرده اند زنان را از کانون خانواده بیرون بکشند و به صورت ابزار و وسیله دراختیار خود قرار دهند و گروهی کورکورانه به دعوت و ندای آنها پاسخ گفته و تیشه به ریشه خود می زنند. حتی امروز می بینیم که خانواده وجود دارد، اما چه خانواده ای؟ در آن نه سر و سامانی است، نه نظم و آرامشی، نه تربیت و سکونی! خانواده در دنیای امروز بیش از گذشته دستخوش تزلزل روابط و از هم گسیختگی است.
زن و شوهر به علت جداییها، اشتغالات بسیار، افکار و ایده آلهای متفرق و عواطف و عقاید متنوع، با هم رابطه درستی ندارند. صفا و صمیمیتی که در جوامع سنتی بین زن و شوهر دیده شده، در جامعه غیرسنتی صورت خواب و رویا دارد. آری، ما گمان می کنیم حیات و ایده آلهای صنعتی به روابط خانوادگی آسیب رسانده و ثبات و آرامشی را که زاییده روابط حسنه و اخلاق نیکو و تمنیات مشروع بود، از آنان سلب کرده و در سایه چنین امری، سجایای انسانی و مکرمتهای اخلاقی از بین رفته و زن وشوهر را دربرابر هم آن چنان سست و بی تفاوت کرده است که با مختصر بهانه ای از هم جدا می شوند و به بهای ارزانی از هم دست می کشند. تنوع طلبی در دنیای امروز باعث شده که زن و شوهر، تنها به یکدیگر قانع نباشند و رفیق و رفیقه بازی در جامعه صنعتی به گونه ای آزاد شایع شود پیداست در چنین دنیایی، خانواده دستخوش چه تزلزلی خواهد شد؟
● عوامل انحطاط خانواده
-بحران اساسی خانواده به اقتصاد و اشتغال ونیازهای مادی ارتباط زیادی ندارد.
- اشتغال بیش از حد زنان در خارج از خانه بر رابطه آنان با فرزندان و رابطه زوجین تأثیر مهمی دارد.
- رفتار مردگرایانه و مستقل زن در جامعه بر استحکام خانواده و همگرایی عاطفی آن تأثیر منفی گذاشته است.
- نیاز به حفظ شغل و درآمد برای تداوم زندگی زنان امری مهم است که حتی منجر به سقط جنین و... برای حفظ موقعیت شغلی شده است.
از دست دادن حمایت همه جانبه مرد و تنها ماندن زن، او را مجبور به ایفای نقش دوگانه کرده که در نهایت موجب ایجاد نقص در خانواده و ضربه بر حیات خویش شده است.
- تفاوت نقشها بین زن و مرد که سرچشمه غنا، رفاه و مصلحت خانواده و جامعه می باشد، از بین رفته و باعث تخریب خانواده و جامعه شده است.عدم احساس نیاز به تشکیل خانواده یا تداوم آن، به دلیل ضعف احساس تأمین نیازهای عاطفی و عدم مراقبت و توجه و حمایت زوجین از یکدیگر در نسل جوان رو به افزایش است.
- طرد سالمندان از خانواده به عنوان موجوداتی مزاحم و پرتوقع و دردمند و نیازمند حمایت دائمی، رو به افزایش است که باعث از دست دادن تجربیات آنها به عنوان الگویی اصیل و فرهنگی برای نسلهای بعدی می شود؛ زیرا در هر خانواده، چهار نسل یکدیگر را درک می کنند: پدر بزرگها، پدران میانسال، جوانان و کودکان.
- تضعیف نقش مذهب به دلیل عدم حضور اعضای خانواده در مراسم مذهبی مسجد، کلیسا، مصلی و آموزش دعا در خانواده که توسط والدین و در جمع صمیمی خانواده برگزار می شد.
منبع : نور پرتال
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست