چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

میکرو لنزینگ


میکرو لنزینگ
موضوع میکرو لنزیگ به نظر می رسد که مبحث جدیدی در علم ستاره شناسی باشد اما واقعیت امر این است که این روش عمری طولانی دارد. در سال ۱۹۳۶ آلبرت انیشتین مباحثی را در رابط با میکرو لنزیک به چاپ رسانده بود. انیشتین در نظریه نسبیت عام خود که نور در اطراف یک میدان گرانشی انحنا پیدا می کند، اشاره دراد. در واقع او می دانست که جاذبه تنها مسئولیت نگه داشتن پاهای ما را بر روی زمین دارد بلکه همچنین به هندسه و دینامیک هستی در ارتباط است. او در نظریه نسبیت عام خود نشان داد هرجرمی که دارای میدان گرانشی باشد توانایی تغییرشکل دادن هندسه فضا – زمان اطراف خود را دارد.
بنابر نظریه نسبیت چنانچه جرم سنگینی مثل یک ستاره دقیقاً از میان زمین و یک ستاره پس زمینه عبور کند گرانش ستاره میانی مانند یک عدسی عمل می کند و ممکن است به طور تصادفی باعث همگرایی پرتوهای ستاره پشتی برای ما ناظران زمینی شود. که به طور موقت روشنایی ستاره پس زمینه را افزایش یابد. این افزایش روشنایی طبق الگویی اتفاق می افتد که ستاره شناسان را قادر می سازد بین ستاره هایی که نورشان به سبب همگرایی گرانشی تغییر می کند با ستاره های متغیر عادی تفاوت قایل شوند.
حال اگر در این حالت سیاره ای که به دور ستاره همگرا کننده می گردد، به مسیر نور نزدیک شود، تعبیری در این روشنایی ایجاد می شود که بسته به مسیر حرکت ممکن است باعث کم نور شدن یا پر نور شدن ستاره پس زمینه نسبت به الگوی شناخته شده باشد. اتفاقی که دراین نوع کشف سیارات خارجی روی میدهد ناشی از اختلالی است که جرم سیاره باعث آن می شود گرانش جزیی سیاره تغییر ناچیزی در مسیر نور ستاره پس زمینه ایجاد میکند، نوری که گرانش ستاره مادر آن را به سمت زمین همگرا می کند. این انحراف باعث می شود که نور ستاره کم تر از آنچه توسط الگو پیش بینی می شود به ما برسد.
میکرولنزیک یک دید عجیب و نادر نیست حتی می تواند در شناسایی سیارات فرا خورشید ی( سیاراتی که در خارج از سیستم منظومه شمسی ما قرار دارند). همانطور که در بالا اشاره شد، ه ما کمک کند.
میکرولنزیگ حساسیت بیشتری ۱ نسبت به دیگر روش ما دارد و می تواند سیارات هم جرم با مشتری را کشف کند. اما کشف سیارات فرا خورشیدی زمین مانند نیز دور از تصور نیست. اگز چه دانش ما در رابط ما ---- فرا خورشیدی محدود است اما سیارات زمین مانند می تواند نقطه شروعی برا ی تحقیق در مورد زندگی وحیات فرا زمینی باشد. پس همین روزها منتظر چنین خبرهایی باشید؟!!
به گفته پرفسور آندره گولد اگر سیاره ای فراخورشیدی همسان با جرم زمین وجود داشته باشد با این روش قابل کشف است میکرو لنزیگ گرانشی که سال پیش اولین کشف خود را انجام داده بود با کشف امسال خود به جهانیان نشان داد که در آینده کشف فراخورشیدی یک کار عادی خواهد بود. لازم به ذکر است که آماتورها در کشف سیارات فراخورشیدی نقش بسزایی دارند. چنانکه چندی پیش دو آماتور از اهالی نیوزلند به نام های کریستی و مک کوریک نقش مهمی را در این اکتشاف داشتند پس منتظر کشف زمین فرا خورشیدی توسط آماتورهای پر تلاش باشیم؟!
منبع : انجمن نجوم آماتوری ایران (IAAS)