چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
به دنبال نسخه درمان نسخه نویسان
در شرایطی مراسم و برنامه های روز پزشک در اواخر هفته گذشته در اقصی نقاط کشورمان برگزار شد که همچنان مسایل و مشکلات این قشر از جامعه پابرجاست قشری که در نگاه عمومی از کمترین مسایل و مشکلات و دغدغه ها برخوردارند و تنها رقابتشان با یکدیگر در کسب رفاه بیشتر است!
اگرچه نمی توان منکر چنین رقابتی شد، اما می توان ادعا کرد چنین ویژگی تنها در ۵ یا۱۰ درصد این جامعه وجود دارد و قشر اعظم این صنف همچون دیگر اصناف با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند و شنیدن اخباری همچون بیکاری بیش از ۵ هزار پزشک عمومی شرایط را از آنچه که هست وخیم تر از قبل نشان می دهد، اگرچه در مقابل چنین اخباری هنوز شغل مورد علاقه دانش آموزان در درس انشای دوره ابتدایی همچنان پزشکی است!
● اسم مان بد دررفته است!
عضو کمیته کشوری کنترل استعمال دخانیات وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار ما درباره دغدغه های جامعه پزشکی در شرایط امروزی می گوید: بخش بسیار اندکی از جامعه پزشکی در کشورما درآمدهای افسانه ای و کلانی دارند و همین مسأله باعث سوء تفاهم در جامعه در خصوص این قشر از جامعه شده است .
دکتر حسن آذری پور در ادامه می گوید: درصد بالایی از پزشکان متخصص و بویژه عمومی درآمد متناسب با جایگاه خود ندارند و مجبورند در دیگر مشاغل نیز مشغول شوند که باید فکری برای حل این معضل نمود.
وی در ادامه با اشاره به نبود امنیت شغلی برای پزشکان عمومی می افزاید: پزشکان عمومی به دلیل نداشتن یک شغل ثابت در معرض خطر هستند و باید در ابتدا برای آنان فرصت شغلی مناسبی مهیا کنیم.
عضو کمیته کشوری کنترل استعمال دخانیات وزارت بهداشت در خصوص دیگر دغدغه های خود می افزاید: به دلیل فعالیت در حوزه مبارزه با دخانیات باید بگویم استعمال آن در جامعه پزشکی هنوز به مرحله نگران کننده نرسیده است و کشیدن قلیان در میان دانشجویان پزشکی هنوز شیوع زیادی پیدا ننموده است .
وی افزود: مهمترین دغدغه من، بالا رفتن استعمال دخانیات در گروه های سنی جوان و نوجوان است که باعث بروز رفتارهای پر خطر می گردد که باید برای آن تدابیر و برنامه ریزی مناسبی اندیشیده شود.
● تربیت نیرو بدون برنامه
اما معاون اشتغال وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در گفتگو با خبرنگار ما، درباره وضعیت کنونی پزشکان می گوید: ما در زمینه اشتغال با چند مشکل دست به گریبان هستیم که مسأله اول تربیت بیش از نیاز نیرو در دانشگاه های بخش خصوصی و دولتی است؛ به نحوی که میزان بیکاری در رشته هایی همچون «مامایی» و «پرستاری» بیش از سایر رشته هاست.
دکتر محمد نوری می افزاید:تربیت بدون برنامه، یکی از مشکلات اصلی در زمینه اشتغال پزشکان است که با اجرای طرحهای پزشک خانواده و... این میزان کاهش خواهد یافت.
وی در ادامه در خصوص دیگر مشکلات جامعه پزشکی در ایران اظهار می دارد:متأسفانه در حال حاضر سرانه بهداشت و درمان بسیار کم در نظر گرفته می شود و تا مشکل سرانه برطرف نشود، نمی توان در کشور تعرفه واقعی داشت، زیرا زمینه اشتغال در چنین شرایطی برای پزشکان محدود است و در نهایت پزشک برای گذران زندگی خود، به کار در بخشهای مختلف وادار می شود.
این مقام مسؤول به خبرنگار ما می گوید:همسان گرفتن بخش درمان با خدمات، یکی از مشکلات تأمین بودجه و اعتبار در جامعه پزشکی است. هم اکنون، تسهیلات بخش پزشکی با بخش خدمات هیچ تفاوتی با هم ندارند، در حالی که پزشکی خدمات صرف نیست و باید این واقعیت را قبول کرد.
نوری، کندی آهنگ رشد شبکه بهداشتی را از دیگر مشکلات جامعه پزشکی می داند و می افزاید: ما تعداد بسیاری خانه های تکمیل نشده بهداشت در روستاهای کشور داریم و همچنین باید تعداد زیادی مراکز بهداشتی ساخته شود که این نیازمند بودجه ای مجزاست.
● تکنولوژی مدرن بلای جان طبابت
اما معاون سابق سلامت وزارت بهداشت در پاسخ به سؤال خبرنگار ما در خصوص مهمترین دغدغه اش می گوید: برای من مهمترین مسأله در روز پزشک نحوه پیشگیری و درمان است.
دکتر محمد اسماعیل اکبری با بیان این مطلب تصریح کرد: در شرایط حاضر تکنولوژی مدرن بلای جان طبابت در کشور ما شده است و پزشکان ما در برخی موارد هنوز نمی دانند چگونه از این تکنولوژی ها برای تشخیص و درمان استفاده نمایند .
رئیس مرکز تحقیقات سرطان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه افزود: یکی دیگر از مسائل پزشکان، میزان پرداخت مردم از جیبشان است که براساس ماده ۹۰ قانون برنامه پنج ساله دوم حداقل پرداختی برای تامین سلامت باید به ۳۰ درصد برسد، در حالی که امروزه ۶۵ درصد آن را مردم پرداخت می کنند.
وی همچنین درادامه می گوید: رعایت حریم و حرمت پزشک مسأله ای است که در همه اخلاقیات پزشکی جهان بر آن تاکید شده است و باید در کشور ما نیز ساختاری قانونمند پیدا نماید.
● هیچ کمبودی از نظر تعداد پزشک در کشور وجود ندارد
نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس که چند سالی ریاست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، درمانی زاهدان را نیز بر عهده داشته است در خصوص مسائل و دغدغه های پزشکان می گوید: استاندارد تعداد پزشک نسبت به جمعیت برای کشور ما همان یک پزشک به هزار نفر است و اکنون که جمعیتی حدود ۷۰ میلیون نفر داریم به ۷۰ هزار پزشک در کشور نیاز داریم، در حالی که اکنون با احتساب پزشکان متخصص بیش از ۱۱۰ هزار پزشک در کشور وجود دارد، بنابراین هیچ کمبودی از نظر تعداد پزشک در کشور وجود ندارد.
حسینعلی شهریاری اضافه می کند: علاوه بر این، در زمان حاضر سالی بیش از ۲ هزار پزشک در ۴۱ دانشگاه علوم پزشکی کشور تربیت می شوند و تا ۱۵ سال آینده حداقل ۳۰ هزار پزشک دیگر به جامعه پزشکی کشور اضافه می شود که می توانند جایگزین پزشکان بازنشسته شوند، بنابراین هیچ نگرانی از نظر کمبود پزشک نداریم، بلکه دلمشغولی ما این است که نتوانیم این پزشکان را جذب کار کنیم و امکانات لازم را بخصوص در مناطق محروم در اختیار آنها قرار دهیم، مسأله اصلی توزیع ناعادلانه پزشک در کشور است.
وی اضافه می کند: البته در برخی رشته های پیراپزشکی ممکن است کمبودهایی داشته باشیم که دانشگاه های علوم پزشکی نیز به این مسأله واقف هستند و به همین علت طی سالهای اخیر بیشترین افزایش ظرفیتهای پذیرش به رشته های مورد نیاز جامعه تعلق گرفته است.
این متخصص چشم پزشکی می افزاید: دانشگاه های علوم پزشکی در زمان حاضر باید بیشترین نیروی خود را در ارتقای سطح کیفی آموزش پزشکی و افزایش پذیرش در برخی رشته های تخصصی و فوق تخصصی مورد نیاز جامعه به کار گیرند و در این زمینه برنامه ریزی داشته باشند.
به هرحال پزشکان تأکید دارند؛ پیشگیری همیشه آسانتراز درمان است. پس آیا راه پیشگیری از مشکلات دامنگیر جامعه پزشکی که به نابسامانیهای پیچیده در نظام سلامت دامن می زند، آسانتر نخواهد بود؟
این روزها فرصت مغتنمی است تا سیاستگذاران و مدیران عرصه آموزش پزشکی و بهداشت و درمان کشور با همفکری، همراهی و مساعدت همه مجامع و نیروهای دلسوز جامعه پزشکی سیاستها و راهکارهای ترویج و اشاعه ارزشهای معنوی و اخلاق پزشکی و ارتقای جایگاه و منزلت شاغلان حرفه پزشکی را مورد بازخوانی و توجه قرار داده و با برنامه ریزی و بهره مندی از توانمندیهای ملی در عرصه تقنینی و اجرایی، مسؤولیت ملی خویش را در جهت حل و رفع معضلات و مشکلات جامعه پزشکی کشور بویژه پزشکان جوان ادا نمایند.
سید حبیب قاآنی
منبع : روزنامه قدس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست