شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

دور فرانسه؛ در تسخیر تردید و ترس


دور فرانسه؛ در تسخیر تردید و ترس
مسابقه های «دور فرانسه» كه هنوز مهم ترین تورنمنت ورزش دوچرخه سواری است، دوره جدید خود را یكشنبه شب در پاریس با قهرمانی آلبرتو كونتادور از اسپانیا به پایان رساند اما نود و چهارمین دوره این رقابت ها از جنجالی ترین ادوار این پیكارها و بشدت عجین با مسأله دوپینگ و به تبع آن فاقد سلامتی و حس و حال خوبی بود كه معمولاً باید در ورزش و مسابقات آن جست وجو كرد.
مهم ترین اتفاقات این پیكارها كنار گذاشتن الكساندر وینوكوروف قزاقستانی و مایكل راسموسن دانماركی در اواسط و اواخر مسابقات بود. اولی در یكی از مراحل ۲۰گانه این تور ۲۳ روزه در تست دوپینگ جواب مثبت داد و راسموسن نیز مورد این افشاگری قرار گرفت كه خردادماه در تست های «خارج از صحنه مسابقه ها» كه برای او برپا شده بود، حضور نیافته و به دروغ اعلام كرده كه در آن زمان در مكزیك بسر می برده، حال آن كه به واقع در ایتالیا بوده است.
راسموسن در شرایطی مجبور به ترك صحنه شد كه تا لحظه اخراج بی رحمانه خود در صدر جدول جای داشت و با فتح مرحله شانزدهم مسابقات در وضعیتی بسیار مساعد برای قهرمانی بسر می برد و به نظر می رسید كه ابزار حفظ خود را در صدر جدول دارد، بخصوص كه بیشتر از ۴ مرحله تا پایان كار باقی نمانده بود.
راسموسن ۳۳ ساله در مقام عكس العمل نسبت به اتفاقی كه برایش افتاده و قهرمانی معتبرترین رقابت دوچرخه سواری را از وی گرفته، به نشریه «پلی تیكن» كشورش گفته است: «احساس من این است كه به واقع فاتح این پیكارها شده ام و این پیروزی را از من ربوده اند. در چند روزی كه از این واقعه می گذرد، وقت داشته ام كه همه چیز را بسنجم و براساس آن می توانم بگویم كه كارم اصلاً در صحنه این ورزش پایان یافته نیست و برعكس در عرصه ماندنی ام».
● ضربه از «خودی»
با این حال لطمه نخست را به راسموسن سران تیم (هلندی) وی كه رابوبنك نام دارد، به وی وارد كردند. آنها در گرماگرم پیكارها و در حالی كه راسموسن در صدر جدول جای داشت و از هر نظر محتاج حمایت بود، اعلام كردند كه او نه فقط خردادماه امسال بلكه در ۱۸ ماه اخیر از ۴ تست دوپینگ سرباز زده است و به علاوه درباره محل حضور و استقرارش در زمان انجام تست ها دروغ گفته است.
نشریات فرانسه از چند روز قبل از اعلام موضع سران رابوبنك درباره مسأله فوق اخباری را منتشر كرده و خبر از تخلف های راسموسن در ارتباط با آزمون های دوپینگ داده بودند و اطلاعیه رابوبنك بهترین چیزی بود كه آنها در این ارتباط برای تأیید گفته های خود طلب می كردند. رابوبنك نه فقط مسائل فوق را رأساً اعلام كرد، بلكه راسموسن را نیز از صحنه مسابقات كنار گذاشت و كاری را كرد كه شاید رقبای رابوبنك نیز در ذهن خود آرزوی آن را نداشتند.
● تور دوپینگ
در ادوار ۱۹۹۸ ، ۹۹ ، ۲۰۰۱ و ۲۰۰۲ «دور فرانسه» نیز جنجال ها و رسوایی هایی درباره دوپینگ روی داده بود و حتی دوره ۹۸ این مسابقات را «تور دوپینگ» نامگذاری كرده بودند، اما هرگز اتفاق نیفتاده بود كه صدرنشین تور به اتهام دوپینگ از مقام و موقعیت خود خلع و از صدر جدول به زیر كشیده شود.
راسموسن به نشریه پلی تیكن و همچنین روزنامه بی تی چاپ كشورش گفته است: «شاید اطلاعات مربوط به محل استقرار خودم در زمان انجام تست ها را دیر به تیم خود و مسئولان ذی ربط داده باشم، اما در صحت آنها شكی نیست و من واقعاً در آن زمان (خردادماه) در مكزیك بودم. می شد با دادن اخطار و تعیین جریمه برای من ماجرا را پایان بخشید اما آنها اجازه ندادند و ماجرا را بیش از حد بزرگ كردند و به جای فعلی كشاندند.
اگر این مسأله به عنوان یك رویداد درون سازمانی و داخل خود تیم رابوبنك حل می شد، برای همگان بهتر بود، ولی تئودی روی (مدیر تیم رابوبنك) بدترین راه ممكن را انتخاب كرد و به چشم یك مزدور و شیاد به من نگاه و بسیار غیرانسانی با من برخورد كرد».
● ابرهای تیره
این كه راسموسن تاچه حد راست می گوید، مشخص نیست و فقط این مسأله محرز است كه آن رویداد با ضمیمه شدن به مسأله حذف وینوكوروف و چند اتفاق دیگر طی تور امسال، ناامیدی و ابرهای تیره دوپینگ را به بیشترین شكل بر صحنه دوچرخه سواری و در محیط مسابقات توردوفرانس حاكم و سایه گستر ساخت.
وقتی تست دوپینگ وینوكوروف مثبت از آب درآمد و تصریح شد كه دو نوع گلبول قرمز متفاوت در بدن وی یافت شده و بنابراین فرضیه دوپینگ خونی وی كاملاً منطقی می نماید، از تیم وی (آستانا) نیز درخواست شد از رقابت های امسال توردوفرانس كنار برود و در همان زمان تصریح شد كه تیم كوفیدیس نیز به خاطر تست مثبت یكی از ركابزنانش (كریستین موره نی)، داوطلبانه از مسابقات كنار كشیده است.
● غیرمستدل
اگر وینوكوروف با احتساب به ثبت رسیدن نتیجه مثبت در تست وی چاره ای جز قبول مجازات مقرر نداشت و از هر سو محكوم شناخته شد، راسموسن در نقطه مقابل در هیچ یك از تست های خود در تور جواب مثبت پس نداده بود و در نتیجه فرضیه دوپینگی بودن او لااقل براساس مشاهدات و اتفاقات «تور» نظریه ای سست به نظر می رسد.
او از روزی كه با پیروزی در مرحله منتهی به منطقه تینه فرانسه به صدر جدول تور رفته بود، پیراهن زرد ویژه پیشتازان را به تن كرده و از آن جا كه در پایان هر مرحله فرد صاحب این رتبه و پیراهن مورد تست دوپینگ قرار می گیرد، این اجرا هر روز برای راسموسن اجرا و تكرار شده بود و پاسخ هیچ یك از تست ها نیز مثبت اعلام نگشته بود.
این چنین است كه فرضیه و حكم دوپینگ راسموسن در پیكارهای امسال و كنار گذاشتن وی به این بهانه اتفاق غیرمستدل و بحث برانگیزی نشان می دهد و مبتنی بر مدرك روشنی نیست.یك سخنگوی تیم رابوبنك حتی در پایان مسابقات نیز توضیح روشنی را درباره كنار گذاشتن راسموسن ارائه نداده است. این مقام صرفاً اعلام كرده است: «راسموسن قواعد داخلی تیم ما را زیر پا گذاشته بود و چاره ای جز كنار گذاشتن او نداشتیم. از نظر ما او درباره عدم حضورش در تست های دوپینگ اطلاعاتی غلط به ما داده بود و این به ماه ژوئن (خرداد) مربوط می شد».
● اخطار و جریمه
فدراسیون دوچرخه سواری دانمارك به نوبه خود متذكر شده است كه در سال جاری ۲ بار به راسموسن درباره غیبت وی در تست های «اختیاری» دوپینگ اخطار داده بود و از آن جا كه این تذكرات ثمر نداده بود، وی را از پیكارهای امسال دوچرخه سواری قهرمانی جهان و همچنین رقابت های المپیك ۲۰۰۸ كنار گذاشته و حق حضور در این میادین را از وی گرفته است. در قدم بعدی افشا شد كه حتی اتحادیه بین المللی دوچرخه سواری (UCI) نیز درباره دوری جستن راسموسن از ۲ تست دوپینگ در ۱۸ ماه اخیر به او اخطار داده و خواستار تغییر رویه وی شده ولی ركابزن دانماركی به این مسأله نیز وقعی ننهاده بود. برخی گزارش ها حكایت از این دارند كه تئودی روی در مقام مدیر و سرپرست تیم رابوبنك در همان زمان راسموسن را به خاطر خطاهای فوق ۱۰ هزار یورو جریمه كرده بود.
● قربانی یا...؟
بنابراین در صورت پذیرش خطای فوق نیز باید بابت زمان اعلام آن و اقدامی كه روی آن صورت گرفت، ابراز تعجب كرد و لازم نبود كه برای این مهم تا اواسط و اواخر رقابت های «دور فرانسه» صبر پیشه كرد. پت مك كویید رئیس «UCI» در همین خصوص می گوید: «نخستین سؤال و عكس العمل من این است كه چرا با علم و آگاهی از این موضوع این قدر دیر در این خصوص اقدام شده و كار تا این مرحله و مقطع به درازا انجامیده است.
آنها می توانستند براساس اطلاعات موجود در همان ماه ژوئن و حداكثر تا پایان آن ماه راسموسن را تا اطلاع ثانوی محروم كنند و كار را به نقطه فعلی نكشانند كه به نظر برسد وی قربانی یك رویكرد خاص شده و یا مورد ظلم قرار گرفته است. شاید اقدام تیم رابوبنك در كنار گذاشتن راسموسن قابل تحسین باشد و من نیز آن را تأیید می كنم و به دیگران هم نشان می دهد كه در قبال مسائل دوپینگ نباید هیچ مماشات و صبری را داشت، ولی از نظر من درباره این مسأله و زمان اقدام در خصوص آن بد تصمیم گیری و اقدام شده است. متأسفانه راسموسن در شرایط فعلی ركابزنی نشان می دهد كه درباره او ستم روا شده حال آن كه مدارك موجود می گویند در این باره دیركرد هم داشته ایم».
● نوعی پنهان كاری
صحبتهای كریستین پرودوم مدیر رقابت های توردوفرانس نیز بیشتر یك نوع موضع گیری قاطعانه در قبال تمام متهمان شمرده شده و نه جواب دهنده این سؤال كه چرا راسموسن تا مرحله شانزدهم رقابت ها حق حضور در آن را یافته است. «از نظر ما مهم ترین مسأله این است كه حق ادامه حضور در تور از راسموسن گرفته شد و این كه این كار ابتدا توسط ما صورت گرفت و یا سران تیم وی، اهمیتی درجه دوم می یابد.
ما هنوز هم نمی توانیم به صراحت مدعی شویم كه راسموسن تقلب و دوپینگ كرده، اما شكی نیست كه او نوعی پنهان كاری داشته و حرف های ضد و نقیضی درباره محل استقرارش در زمان انجام تست های دوپینگ زده و بر این كار آن قدر استمرار و اصرار ورزیده بود كه حوصله همه از دست وی سررفته بود. كارهای او گونه ای از بی احترامی آشكار به قوانین دوچرخه سواری و بویژه حیثیت رقابت های دور فرانسه بود».
● ظن قوی
با این حال پرودوم اصلاً به روی خود نیاورد كه اعتبار مسابقات مورد اشاره وی بر اثر امواج رویكرد وسیع به دوپینگ در حداقل ۱۰ سال اخیر بشدت آماج حملات قرار گرفته و مدت ها قبل از ماجرای راسموسن محو و مضمحل شده بود و حتی قهرمان سال گذشته كه یك آمریكایی متقلب مثل فلوید لندیس بود، اندك مدتی بعد از پیروزی كاذبش به سبب دوپینگ كنار گذاشته شده و خلع مقام گشته بود و اضافه بر آن موجی از «اعتراف به گناه» نزد دوچرخه سواران شركت كننده در ادوار قبلی توردوفرانس نیز نشان داده بود كه كمتر توفیق در مدت مذكور عاری و رها از فرضیه قوی و ظن پرریشه و پررنگ دوپینگ حاصل آمده و توردوفرانس در تسخیر شك و ترس و ظن در مورد بدترین رویدادهای ممكن در ارتباط با دوپینگ بوده است.
وصال روحانی
منبع : روزنامه ایران