جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا


سازمانهای بین المللی مرتبط با حق غذا


سازمانهای بین المللی مرتبط با حق غذا
● بند اول - سازمان های ملی:
در پیمان های بین المللی مخصوصا به حقوق بشر برای غذا و آب اشاره شده و در سطح وسیعی مورد تصویب قرار گرفته است .ولی بعضی از دولتها این حقوق را در قانون اساسی خود نیز تعریف می کنند.
بنا براین ، این احساس پیش می آید که این حقوق باید در یک قانون اساسی جدید نوشته شوند.( مانند جنوب افریقا که در سال ۱۹۹۶ این کار را انجام داد).
بیشتر کشورها از نظر قانونی و برنامه های ملی در ارتباط با غذا قوانینی را بوجود آورده اند ولی تعدادی دیگر قوانین روشن کمتری برای حق غذای کافی دارند . در کشور ایران حقوق متقنی برای تامین حق غذا از سوی دولت برای اقشار مختلف جامعه و گروه های سنی مختلف مطرح نشده است . در قوانین کشورهای مختلف ، دولتها به عنوان نماینده منافع مردم مسئولیت غذای استاندارد لازم و کنترل کیفی را به عهده گرفته اند. برای مثال در ایالات متحده مردم به یک گزارش سالانه نیاز دارند که آنها را از منابع آبی مطلع کند و همراه با حفظ محیط زندگی برای سلامتی مصرف کنندگان اقدام کنند. دولتها تعهداتشان را از طریق سازمانهای تامین اجتماعی و برنامه های تغذیه ای مانند foodstaps و کمک های غذایی اضطراری و طرح های مر بوط به تغذیه در مدارس و تغذیه سالم برای سلامتی کودکان انجام می دهند.
. در بعضی موارد فدر سطح دولتی یا اجتماعی ، با مراجعه به نمایندگیهای مشخص و سازمانهای عمومی و غیر انتفاعی و سازمانهای اجتماعی که در گیر مسائل مبارزه با گرسنگی هستند ، اقدامات شایستهای برای خانواده های کم در آمد در جهت تامین حقوق قانونی آنها انجام می شود. برای رسیدن به این اهداف ، این نمایندگیها باید نظرات اقوام واجتماعات مختلف را مورد توجه قرار داده وبا مشارکت آنها برنامه های موفقیت آمیز را اعمال کنند.
● بند دوم - سازمان FLAN :
سازمان FLAN یک سازمان غیر دولتی ست که از نزدیک با کمیسیون عالی ملل متحد همکاری می کند. FLAN شکایات مختلف در مورد حق غذا را دریافت و روی آنها تحقیق می کند. FLAN با مداخله در امور مربوطه به تخلفات حق غذا رسیدگی می کند. با انجام اینکار FLAN دولتها را مجبور به اصلاح تخلفات می نماید.
FLAN تر تیبی داده که با همکاری سازمان ملل متحد یک دستورلعمل راهنمایی برای حق غذا تعیین شده است.
● بند سوم - نمایندگی های کمک رسانی بین المللی
قسمت بعدی در مورد سازمانهایی است که مخصوصا در باره حق دسترسی به آب و غذا
در رابطه با حقوق بشر فعالیت می نمایند .
● بند چهارم - ساز مان بهداشت جهانی
سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۴۸ ایجاد شد و بعنوان شعبه ای از سازمان ملل متحد برای بهینه سازی بهداشت در جهان فعالیت می کند. دولت هایی که طبق قانون اساسی خودشان با بهداشت جهانی هماهنگ شده اندو نمایندگان خارجی آنها برای نیل به این اهداف تمام نیروی خودرا برای بهبود وضع بهداشت در کشور بکارمی گیرند.
۱۹۲ کشور در اداره امور بهداشت جهانی دخالت دارند. مجمع بهداشت جهانی هم در این مورد اقدام می کند. بنا براین تغذیه خوب باعث حصول بهداشت خوب می شود.رفع گرسنگی وتامین آب و تغذیه مناسب ازوظایف سازمان بهداشت جهانی است.
● بند پنجم - ساز مان غذا و کشاورزی ملل متحد:FAO[۱]
سازمان غذا و کشاورزی در سال ۱۹۴۵ پایه ریزی شد تا استانداردها ی زندگی رادر سطح قاره ای بوجود آورد. ۱۸۳ کشور عضو FAO هستند و در ارایه پروژه های خدمات کمکی تکنیکی در بخش های تغذیه وکشاورزی و جنگلداری و ماهیگیری اطلاعات لازم را ارایه می دهند وطرح های توسعه فنی وکشاورزی را تهیه می کنند . کمیته تامین غذا (CFS)[۲] مسئول راهنمایی دولتهای عضواست و طبق مفاد قرار داد ۱۹۹۶ کلیه کارهای مربوط به طرح ریزی برای تامین غذای جهانی را انجام می دهد.
● بند ششم - صندوق کودکان ملل متحد
صندوق کودکان ملل متحد – یونیسف[۳]- از نمایندگان سازمان ملل متحد است که کارش حفاظت ازمنافع کودکان جهان میباشد .یونیسف بر نامه های وسیع و مشخصی برای بهبود و تغذیه کودکان از نظر کیفیت آب و محیط و بهداشت ارایه داده است. یونیسف سعی بر آن دارد تا تغذیه را به صورت استاندارد برای کودکان تامین نموده و با برنامه ریزی های اجتماعی در عرضه اطلاعات و آموزش مراقبت های اضطراری را برای زنها و کودکان تامین نماید.
● بند هفتم - سازمان برنامه غذای جهانی
برنامه های غذای جهانی WFP[۴] در سال ۱۹۶۳ بوجود آمد . WFP نماینده سازمان ملل متحد است که وسایل غذا را آماده کرده و از بلاهایی که بدست بشر ایجاد می شود جلو گیری می کنند.
● بند هشتم - صندوق بین المللی برای توسعه کشاورزی
صندوق بین المللی برای توسعه کشاورزی ( IFAD[۵]) ، در نتیجه اقدامات سال ۱۹۷۴ در کنفرانس غذای جهانی به عنوان شاخه ای از UN در سال ۱۹۷۷ ایجاد شد.
صندوق بین المللی برای توسعه کشاورزی به این منظور ایجاد شد تا وسایل لازم را برای توسعه پروژه های کشاورزی روستایی ارایه دهد.
این صندوق وام ها و ضمانت های لازم را برای کمک های کوچک در کشاورزی می پردازد.
● بند نهم - کمیته صلیب سرخ در زمان جنگ
کمیته صلیب سرخ بطور مستقل وبا وجود بیطرفی موسسه ای است که به قربانیان جنگ کمک می کند. این سازمان وسایل مراقبت پزشکی را به قربانیان ارایه می دهدو پیام های خانواده ها را منتقل می کند وظیفه حفاظت و کمک به شهر وندان و ملاقات بستگان تحت مراقبت پزشکی را بعهده دارد و ذخیره سازی غذا را برای افرادی که بواسطه جنگ از خانواده جدا شده اندانجام می دهد.● بند دهم - سازمان مراقبت های جهانی
سازمان مراقبت جهانی سازمان غیر دولتی است که وظیفه اش کاهش فقردر جهان است. کارهای این سازمان شامل برنامه ریزی هایی است که فقر را از بین ببرد و کوشش کند تا راه حلهای مناسب را ارایه دهد. این سازمان به تولید غذای خانواده کمک می کند ، مدیریت منابع را انجام می دهند ، تکنیک ها را آموزش می دهد ، فعالیتهایی که از سوء تغذیه جلوگیری می کند نشان می دهند و غذا را برای زمان اضطراری و آب آشامیدنی بهداشتی و سیستم های بهداشتی را تامین می کند.
● بند یازدهم - سازمان نجات کودکان:
یک سازمان غیر دولتی است که سعی می کند ریشه موانع تامین امنیت غذایی را برای جلو گیری از گرسنگی بیابد و سوء تغذیه را از طریق افزایش تولید کشاورزی و آموزش و توزیع غذا در حالت اضطراری ریشه کن نماید.
● بند دوازدهم - کنوانسیون حقوق بشر در مورد اقتصاد و فرهنگ و حقوق اجتماعی
بر اساس ماده ۱۱ کنوانسیون حقوق بشر در مورد اقتصاد و فرهنگ و حقوق اجتماعی
دولتها باید حقوق کامل کودکان را در سطح بالای استاندارد بهداشتی تامین نموده و اهم وظایف خود را در بکار گیری معیارهای لازم برای جلو گیری از سوء تغذیه و جلوگیری از امراض جرا نمایند و باید مشخص کنند حقوق هر کودکی از نظر سطح زندگی تامین شده و کودکان از نظر فیزیکی بدنی و مغزی و روحی و اخلاقی و اجتماعی در رفاه باشند و باید نیاز آنها را از نظر موارد حمایتی مخصوصا با توجه به تغذیه ، لباس و غیره تامین نمایند.
● بند سیزدهم - سازمان غذا و كشاورزی FAO
سازمان غذا و كشاورزی كتابچه ای در باره غذا با عنوان تئوری و تمرین ارائه داده است كه اطلاعاتی در باره عملیات سازمان غذا و كشاورزی و سازمانهای دیگر مسؤول غذا را در آن ثبت كرده است. در میان سایر وظایف سازمان غذا و كشاورزی استفاده از وجود متخصصان در آینده و استفاده از دانش حقوقی در امر غذا و كشاورزی مطرح شده است . این سازمان یك موقعیت عالی دارد كه میتواند به دولتها كمك كند .
یكی از مهمترین كمیته های FAO كمیته تأمین غذا است (CFS)[۶] و وظیفه اش رسیدگی به وضع نارسائی های غذایی در هرجای دنیا میباشد .
كمیته تأمین غذا نقشی عمده ای در تشكیل و تبیین اعلامیه رم دارد كه بكار بردن آن از وظلیف دولتها بوده است . كمیته تأمین غذا در جلسه بیست و پنجم ۱۹۹۹ همكاری بین FAO و كمیته اقتصادی اجتماعی وفرهنگی ،از همكاری بین این كمیته و انستیتو استقبال كرد و اظهار امیدواری كرد كه این همكاری ادامه یابد .
یكی از مهمترین وظایف سازمان FAO تعریف گرسنگی و شرح موارد خاص مربوط به گرسنگان همانند تأمین غذا و اطلاعات مر بوط به میزان آسیب پذیری وتهیه راهكارهای سیستمیك است كه در حال حاظر بوسیله FAO دردست تنظیم است وبا همكاری سایر نمایندگیها در حال اجرا است . مشخص كردن فرصتهای كمك رسانی و استفاده از مفادحقوق بشر برای طبقات آسیب پذیر كه تأمین غذایی ندارند و بهبود وضع و امكانات و توسعه كیفیت زندگی آنها و پاسخ مناسب به اوضاع خاص و بحرانی از وظایف آنها است .
هدف نهایی صندوق بین المللی برای توسعه كشاورزی ( IFAD[۷]) كمك به كشورهای در حال توسعه در برخورد با فقر روستائی و بهبود وضع تولید غذا و تغذیه از طریق سرمایه گذاری برای حذف فقر است . قسمتی از فعالیتهای این صندوق در مورد زنان روستائی است كه از نظر غذایی با مشكل روبرو هستند .بر اساس ماده ۱۴ كنوانسیون صندوق بین المللی برای توسعه كشاورزی ، رفع تمام مشكلات زنان بر عهده دولت است .
● بند چهاردهم - پروژه ( IFAD)
این پروژه در جستجوی وضعی است كه به زنها كمك كند تا فعالیت های تولیدی را باكمترین اعتبار همراه با آموزش و دسترسی به تكنولوژی مناسب و بهینه سازی آن راه اندازی نماید.
● بند پانزدهم - برنامه غذایی جهانی (WFP )[۸]
برنامه غذایی جهانی (WFP ) به عنوان یك آژانس كمك رسانی غذا ازطرف سازمان ملل متحد برای رفع گرسنگی است . WFP در مواردی که گرسنگی حربه ای برای جنگ است و مردم در آنجا با رنج گرسنگی ناشی از جنگ دست به گریبانند در جستجوی كمك در شرایط مشكل و سخت است . جنگ اثری روی غذای جمعیت می گذارد كه در مقایسه با مشكلات دیگر بیشتر است . جلوگیری از دسترسی به غذای انسانی و رساندن غذا از طریق داخل و خارج و برخوردهای موجود باعث غفلت در تأمین غذا است .
- برخوردهای جنگی تنها دلیل گرسنگی نیست ، صدها میلیون نفر در كمال صلح از گرسنگی رنج می برند .متاسفانه بسیاری ازآنهایی كه می توانند كمك كنند در پروژه شركت نمی كنند و گرسنگی افراد رارنجورنموده و در معرض بیماریها قرار می دهد .
آنگاه كه خانواده ها برای تهیه غذا همه وقت و درآمدشان را صرف می كنند ،امكانات اندکی برای تحصیلات یا فعالیتهای اقتصادی خواهند داشت كه در نتیجه بسوی فقر كشانده می شوند . به این علت آنها نمی توانند در فعالیت های توسعه ای شركت كنند . در چنین موقعیتی ابزار غذا مهمترین كمك می باشد .
تحقیقات WFP درمورد اقتصاد بعنوان سرمایه گذاری اولیه ابزارتأمین غذا است ، تا مردم را قادر سازد از فرصت های توسعه استفاده كنند . ابزار غذا به آنها كمك می كند كه در تأمین غذا كار را شروع كنند و به خودشان كمك كنند . این یك طرح كمكی كوتاه مدت است كه منجر به طرح دراز مدت میشود
● بند شانزدهم - یونیسف
یونیسف یك تصمیم سیاسی اتخاذکرده است كه برای مشخص كردن حقوق كودكان در كنوانسیون حقوق كودكان و در كمیسیون كمك به زنان برای رفع مشكل آنان مطرح میشود.
یونیسف برای تلاش بر ضد گرسنگی و سوء تغذیه با تأكید كردن روی مسؤولیت دولتها و سایر عوامل كه باعث این مسائل میشوند سعی بر آ ن دارد تا راهكار های مناسب را در سطوح جهانی ارایه دهد. براساس تحقیق یونیسف ، سوء تغذیه را از مسائل تكنیكی میداند كه دراثر غفلت و كوتاهی ها پیش می آید .
WHO علاقه مفرطی به حقوق بشر دارد . تحقیق برای غذا و تغذیه یكی از مهمترین خواسته های تحقیقاتی درخصوص حقوق بشر بوده و بعنوان یك ابزار و عامل برای حق غذا از آنها استفاده می كند .
یونیسف نظریه ای را بیان كرده كه اعلام میدارد"كودكانی كه از سوء تغذیه رنج می برند نه فقط از آسیب پذیری بیماریها در خطر هستند بلکه:
- مخصوصا از نظر جسمی نیز ممكن است با كاهش رشد مغزی مواجه شوند . و بعلت تغذیه بسیار كم و یا تغذیه ناسالم و یا بخاطر كمبود خیلی زیادمبتلا به اسهال یا بهم خوردن سلامتی و اختلال در متابولیسم می شوند . لذا تغذیه مناسب و شرایط سالم باید برای همه میسر شود . تأكید یونیسف بر این است كه حقوق بشر باید در خانه بوجود بیاید . یعنی نمایندگیها مانند WHO محیط خانوادگی مناسبی را باید ایجاد كنند تا همگان در خانواده ها به این حقوق برسند .
- طبق نظر جیمز لووِلاك ( از بانك جهانی ۲۳۱) بانك اعلام كرده كه تحقیق در باره حقوق بشر برای تغذیه یكی از مهمترین مقوله های توسعه بین المللی است ، بانك مجددا تحقیقاتی را درباره بكارگیری حقوق بشر طبق چارت آ‌غاز كرده است . اقدامات لازم در مورد نوسازی و رشد اقتصادی مورد نظر بوده اما جنبه های تحقیقی بانك در مورد تقویت جنبه اقتصادی حقوق بشر است . و توصیه بیشتر روی كانون عملیات برای مبارزه با سوء تغذیه است . همكاری با كشورها و نمایندگیها بطور كافی رو به افزایش است و آگاهی از امور اداری كشور در باره مسائل تغذیه مورد توجه آنها است . بانك به پروژه های توسعه روستائی و كشاورزی توجه دارد و توجه به نوسازی فرم غذا و اطمینان از اینكه تغذیه یكی از قسمتهای طراحی در پروژه بهداشت است در رئوس بر نامه هاب بانك جهانی قرار گرفته است ..
[۱] = Food and Agriculture Organization=FAO
[۲] =Commetee Of Food Supply
[۳] .UNICEF
[۴] World food Program
[۵] =International Fund For Agriculture Development=IFAD
[۶] = commitee Of Food Supply
[۷] = International Fund For Agriculture Develpment
[۸] World Food Program
منبع : مؤسسه تحقیقاتی ایران زمین پارسیان