پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا


شروط ضمن عقد بهترین جایگزین مهریه


شروط ضمن عقد بهترین جایگزین مهریه
یکی از مباحث مردم کوچه و بازار و حتی محافل خانگی، بحث افزایش مهریه ها و صحبت از مردانی است که به جهت عدم توانایی پرداخت مهریه در زندان ها به سر می برند. از یک طرف فغان از افزایش مهریه در خانواده ها را مواجه هستیم و از آن طرف طرفداری از افزایش مهریه را می بینیم.
این امر مثل اینکه یکی از دغدغه های مسوولان محترم قضایی هم شده به خصوص از زمان اجرای قانون محکومیت های مالی که به طلبکار اجازه می دهد که در صورت عدم وصل طلب خود از مراجع قضایی بخواهد که بدهکار را تا زمان پرداخت دین خود زندانی کند و با توجه به اینکه یکی از مشتری های این قانون زنانی هستند که مهریه خود را مطالبه می کنند، پس طبیعی است که خیلی از مردان این بار به جهت بدهکار بودن به شریک زندگی خود حبس شود.
اما از آنجا که همیشه برای حل مشکلات مردان راه هایی پیدا می شود این بار نیز با صدور وحدت رویه و صدور انواع بخشنامه ها توسط مسوولان قضایی، از جمله بخشنامه اخیر رئیس قوه قضائیه به دادگاه های خانواده در مورد نحوه رسیدگی به پرونده های مطالبه مهریه و بخشنامه رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور که سردفتر هنگام ثبت ازدواج عروس و داماد را تشویق کند که عندالمطالبه در مهریه تبدیل به عندالاستطاعه شود و این امر به عنوان شرط ضمن عقد در سند ازدواج قید شود. مهریه های سنگین و زندان مردان وجود دارد ولی چه باید کرد. زنان هم دلایلی برای افزایش مهریه دارند که باید به آنها توجه شود.
راه حلی برای آنها هم بایستی ارائه شود. اکثر افراد فکر می کنند که هر چه میزان مهریه بالا باشد، ارج و قرب آن دختر بیشتر است ولی در حقیقت تعیین مهریه سنگین تداعی نوعی برده داری است که آن حالت معنوی و سمبلیک مهریه را که یکی از سنن ماست از بین می برد.
دلایل دیگری برای افزایش مهریه می توان بیان کرد که دور از واقعیت نیست، چنانچه حقوقدانان و علمای اسلامی در نقصان ارث زنان و یا نابرابر بودن ارث زن و مرد با یکدیگر عنوان می کنند، نصف بودن ارث زنان به این دلیل است که زن از مرد مهریه اخذ می کند و مدعی هستند که زنان مابه التفاوت ارث را مهریه می گیرند. خوب این امر بهانه یی شده است برای بعضی از افراد که می خواهند نقصان ارث را به این صورت تامین کنند، البته اگر با این مهریه های سنگین برای دیگر وراث ارثی بماند،؟ مورد دیگر هم که بهانه یی شده برای تعیین مهریه های سنگین، اعطای حق طلاق به مرد است. زنان می گویند می خواهند اهرم فشاری داشته باشند که بتوانند از آن هنگام جدایی استفاده کنند.
ما می توانیم این فرهنگ را رایج کنیم که تشخص زنان در هنگام ازدواج مهریه سنگین آنان نیست و او انسان آزادی است که نباید خرید و فروش شود.
مساله بعدی عدم تامین مادی و مالی زنان است، هنگام جدایی تمامی اموال به نام مرد است و زن سهمی نمی برد و زمان فوت شوهر با سهم ناچیزی که زنان ارث می برند، نمی توانند یک زندگی آبرومند داشته باشند. آیا بهتر نیست به جای مهریه های سنگین، دختران و پسران جوان را تشویق کنیم که زمان ازدواج توافقنامه یی امضا کنند و در آن قید کنند هر چه بعد از ازدواج به عنوان دارایی به اموالشان اضافه می شود به نسبت بین زوجین تقسیم شود و این امر به عنوان شرط ضمن عقد نکاح در سند ازدواج قید گردد.
اگر در پی این هستند که مهریه ها کنترل شوند و یا آن را بی رنگ و بو کنند، باید فکر عواقب آن برای زنان هم باشند. من مخالف مهریه های سنگین هستم، منتها تا زمانی که زنان نسبت به مردان کمتر ارث می برند و شرایط طلاق برای زنان سخت است واقعاً نمی توانم بگویم که تعیین مهریه سنگین اشتباه است . بهتر است که دختران و پسران را تا زمان اصلاح قوانین تشویق کنیم که به جای مهریه های سنگین در هنگام ازدواج، مردان وکالت در طلاق را به زنان عطا کنند و و توافقنامه یی با هم تنظیم کنند که دارایی هایی که بعد ازدواج به به دست می آورند هر دو شریک باشند.
اگر زندگی مشترک است پس باید این شراکت در همه موارد وجود داشته باشد. زن هم بدون دغدغه های مالی و دیگر مسائل از جمله شرایط سخت طلاق، زندگی خود را شروع کنند. از رئیس محترم سازمان ثبت اسناد و املاک هم تقاضا می شود، این بار بخشنامه یی به نفع زنان صادر کند و از دفاتر ازدواج بخواهد که با انشای این شرایط در سند ازدواج مخالفت نکنند. این شرایط هیچ کدام برخلاف متقاضی عقد نیست اما متاسفانه شاهدیم زمانی هم دختری حاضر شده مهریه سنگین تعیین نکند به جای آن این شرایط را در عقدنامه قید کند، اکثر دفاتر ازدواج از انشای این شروط در سند نکاحیه امتناع کرده اند.
زهره ارزنی
وکیل پایه یک دادگستری
منبع : روزنامه اعتماد